Pretul gazelor pune in garda producatorii, dupa liberalizarea pietei. Furnizorii isi protejeaza deja veniturile.
In primul rand, prin decizia de ieri a Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitate modificarilor aduse OUG 114/2018 nu mai stim daca anuntatul calendar de liberalizare a pietelor de energie si gaze mai ramane valabil. In al doilea rand, dupa cea mai blanda iarna inregistrata de tara noastra in ultimii 30 de ani (cel putin) si dupa scaderea semnificativa a cotatiilor barilului de petrol pe pietele internationale chiar nu am vedea de ce s-ar scumpi gazele in Romania in eventualitatea unei liberalizari a pietei, din vara acestui an. Dar, cum la noi decizia politica, sustinuta de catre Autoritatea de reglementare in domeniu, primeaza in fata regulilor concurentei surprizele pot sa apara in orice moment. Pe de alta parte trebuie sa recunoastem ca la momentul in care au fost semnate contractele de furnizare, inclusiv cu valabilitate pentru acest an, achizitiile de gaze ale furnizorilor au fost facute la preturi mai mari decat cele inregistrate in momentul de fata pe bursa.
Nu este simplu sa fii in postura furnizorilor de gaze, care se vad nevoiti sa vanda uneori sub pretul de achizitie, inclusiv in cazul gazelor inmagazinate. Vorbim, desigur, despre ce se va intampla dupa liberalizarea pietei.
De cealalta parte, pe fondul unei viitoare reduceri semnificative a consumului, marii producatori au schimbat si ei foaia. Daca la inceputul anului trecut, dupa aparitia OUG 114, care obliga marii producatori sa vanda cantitati importante de gaze la pretul reglementat de 68 de lei/MWh, a existat portita de a recupera pierderile prin vanzarea la preturi mult mai mari in piata libera, iata ca aceasta optiune ar putea disparea dupa procesul de liberalizare. Si, colac peste pupaza, intre timp au aparut si conductele gandite de rusi pentru a invada cu gaze zona Balcanilor, ceea ce da posibilitatea furnizorilor sa achizitioneze gaze chiar mai ieftine decat cele din piata interna.
Inca odata, toate aceste presupuneri tin de liberalizarea pietei si in momentul in care vom fi siguri ca ea se va produce vom veni si cu alte explicatii. Pana atunci ne rezumam la faptul ca pe langa cei doi mari producatori (Romgaz si Petrom) mai avem in piata doi mari distribuitori/furnizori (E.ON si Engie). Acestia din urma s-au luptat din rasputeri sa amane procesul de liberalizare al pietei, sau ca acesta sa se desfasoare etapizat. Nu prea au avut castig de cauza. In schimb, au fost obligati sa inmagazineze gaze pentru aceasta iarna masiv si la preturi de achizitie foarte ridicate. Cum este sa treci brusc dintr-o piata reglementata, in care Autoritate de reglementare iti asigura o marja echitabila a profitului, intr-o piata concurentiala in care nu-ti mai tine nimeni spatele? Complicat, nu-i asa?
In consecinta, primii care au iesit la bataie sunt producatorii de gaze interni. Intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Petrol si Gaze, din care fac parte si Petrom si Romgaz, se precizeaza:
“FPPG atrage atenția opiniei publice că, în condițiile de piață actuale și fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creşterile de preţuri anunţate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real. În acest moment, evoluțiile de pe piața internațională cât și de pe platformele de tranzacționare interne indică un trend descrescător al prețurilor la gaze. Vremea favorabilă și optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieței au condus în mod evident la o îmbunătățire a prețurilor pe toate piețele.a declarant directorul de Relații Externe FPPG, Daniel Apostol declară:”România dispune de rezerve îndestulătoare de gaze naturale acumulate în depozite, precum și de resurse naturale aflate în exploatare, dar și o interconectare din ce în ce mai ridicată cu diverse piețe pentru a asigura un echilibru sănătos între cerere – ofertă. Ținând cont de aceste elemente, nu există un motiv real pentru o inflație semnificativă odată cu liberalizarea pieței. Solicităm autorităților publice stabilitate și predictibilitate legislativă care să înlăture factorii care pot crea distorsiuni în piață.” Potrivit datelor furnizate de BRM – membru FPPG – prețul mediu ponderat al gazelor naturale la nivelul lunii ianuarie 2020 tranzacționate pe termen mediu și lung a fost de 78,71 lei/MWh, iar pe platforma SPOT (termen scurt) a fost de 70,81 lei/MWh. În perioada 01.02.2020 – 10.02.2020 pe platforma SPOT s-a inregistrat un preț mediu ponderat de 65,27 lei/MWh.
Companiile membre ale FPPG își manifestă încrederea că liberalizarea pieței, începând cu iulie 2020, va aduce beneficii reale atât consumatorilor casnici cât și clienților industriali.
PS: ENGIE in mod corect si predictibil a venit cu o oferta pentru piata care se va liberaliza peste 4 luni (asa cum prevede legea astazi). Nu doar ca trebuia sa fie laudata aceasta actiune care de fapt este extrem de tarzie a fost pusa la zid. ENGIE a vrut sa fie predictibila (dar, Romania iubeste noaptea ca hotii!!!), a oferit cetatenilor acelasi pret care il are si astazi in raport cu clientii sai, pret pe care politicienii (prin OUG 114 si pretul reglementat stabilit de ANRE), l-au stabilit inca de acum 1 an (aparent) pentru a proteja populatia . Intrebarea cu este ce a gresit ENGIE? Degeaba infieram ENGIE, greseala este a politicienilor, care au determinat acest ”atentat la buzunarul cetateanului”! Ce este cel mai rau ca aceeasi indivizi, bazandu-se pe credulitatea cetatenilor, arata cu degetul catre altii si culmea dupa 20 de ani le merge! (Dumitru Chisalita)