Romania si-ar putea schimba tinta pentru energia regenerabila, dar nu cum vrea Europa
Romania isi va asuma in fata Comisiei Europene o tinta de energie regenerabila de 30,5% pentru anul 2030, in crestere fata de obiectivul de 27,9% estimat anterior, au declarat, marti, pentru AGERPRES, surse din Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
„In acest moment, lucram la elaborarea unui memorandum, care va fi aprobat in Guvern, dupa ce va fi avizat de mai multe ministere. Dupa aprobarea in Guvern, va fi modificat Planul National Integrat Energie Schimbari-Climatice, care va fi trimis Comisiei Europene. Tinta pe care o propunem este 30,5%”, au spus sursele mentionate.
Romania a trimis la Bruxelles, la finalul anului trecut, un draft al Planului National Integrat Energie-Schimbari Climatice, unde tinta nationala propusa de Romania pentru anul 2030 pentru energia regenerabila era de 27,9%.
Pe de alta parte, in iunie 2019, Comisia Europeana a trimis autoritatilor romane un raspuns in care arata ca aceasta tinta este prea mica, iar obiectivul Romaniei ar trebui sa fie 34%.
Romania trebuie sa trimita inapoi la Bruxelles un plan final, pana la sfarsitul acestui an.
La inceputul lunii noiembrie, Henrik Dam, Policy Officer in domeniul energiei regenerabile la DG Energy din cadrul Comisiei Europene, prezent la o conferinta la Bucuresti, a afirmat ca autoritatile de la Bruxelles au solicitat explicatii Romaniei pentru a vedea de ce si-au asumat o tinta atat de mica.
„Am primit draftul Planului National Integrat privind Energia si Schimbarile Climatice din partea Romaniei, l-am analizat cu atentie si am facut cateva recomandari. In primul rand, trebuie sa clarificam care este baza, de unde plecam din 2020 incolo, de unde vrea sa plece Romania si cu cat mai mult isi propune sa aiba pana in 2030. Romania si-a propus drept tinta pentru 2030 sa ajunga la 27,9% energie regenerabila, ceea ce inseamna cu 4% mai mult decat in 2020. Adica intr-o perioada de 10 ani va fi o crestere de aproximativ 4%. Consideram ca acest lucru este insuficient de ambitios”, a spus oficialul european.
Potrivit acestuia, Comisia Europeana a recomandat Romaniei o tinta de 34% pentru anul 2030, asa cum a reiesit dintr-o formula folosita la nivelul Uniunii Europene, care ia in calcul potentialul de resurse si capacitatea economiei romanesti.
„Din punctul de vedere al Comisiei Europene, consideram ca aceasta contributie, de 34%, este una corecta”, a precizat responsabilul european