0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Schimbarile din  piata de energie electrica de la 1 ianuarie 2021: ANRE – triumful incompetentei

Posted On 13 decembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, decontare tranzactii, efecte liberalizare pret energie, liberalizarea pietei, piata de echilibrare, piata de energie electrica

Inceputul anului 2021 aduce in fata pietei de energie electrica doua provocari majore: liberalizarea, respectiv decontarea tranzactiilor cu energie electrica la 15 minute. Daca despre prima provocare nu prea avem multe lucruri de spus, in sensul in care consumatorii din Romania vor prinde din mers beneficiile (sau dezavantajele) liberalizarii pietei, cea de-a doua provocare implica mult mai multe aspecte. Tehnice, de data asta. Decontarea tranzactiilor la 15 minute este o cerinta a regulamentelor europene privind piata unica de energie electrica, pe care Romania a adoptat-o dupa modelul “pe repede inainte” .

Facem precizarea ca Transelectrica, compania care gestioneaza buna functionare a sistemului energetic national a propus la un moment dat Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei amanarea introducerii decontarii la 15 minute pana in luna octombrie a anului viitor, pentru a avea timp suficient sa pregateasca platforma de tranzactionare. Mai mult decat atat, distribuitorii de energie electrica din Romania recunosc faptul ca nu au cum sa faca citirea in timp util si pe anumite intervale orare de furnizare de energie electrica, astfel ca pot aparea dezechilibre care induc inevitabil la pierderi.

Asa cum spuneam mai devreme lucrurile sunt strict tehnice in ceea ce priveste decontarea la 15 minute, dar cu influente negative asupra bunului mers al pietei libere. Practic, de la inceputul acestei luni, participanții la piața de echilibrare/partile responsabile cu echilibrarea fac testari pe o platformă pusă la dispoziție de Transelectrica, un portal care este disponibil pentru testarea fisierelor cu rezolutia de 15 minute privind informațiile referitoare la Declaratia de disponibilitate, Oferta zilnica, Schimb bloc intern, Notificare program de functionare. Nu avem inca nici o pozitie din partea participantilor la piata pentru simplu motiv ca nici ei nu inteleg prea bine unde se poate ajunge in noile conditii. Facem precizarea ca piata de echilibrare a constituit si constituie un subiect de disputa permanenta intre participantii la tranzactii si Autoritatea de reglementare. Cu alte cuvinte, nu s-a gasit nici pana in momentul de fata o solutie ca aceasta ultima piata, pe care noi am numit-o la un moment dat “piata de gazare” sa functioneze echitabil.

Adoptarea regulamentelor europene fara a judeca implicatiile in piata interna duce la alte noi greseli. Urmeaza sa la surprindem pe masura ce tranzactiile vor intra in noua etapa si mai ales pe masura ce actorii se vor “destepta” si vor incerca sa aiba si reactii la deciziile ANRE. Tocmai din acest motiv ni se pare relevant sa publicam in exclusivitate un prim punct de vedere al unui specialist recunoscut in ceea ce priveste functionarea pietei de echilibrare. Facem inca odata precizarea ca incercam sa intelegem chestiunile tehnice care apar in urma modificarilor aduse de catre ANRE, inclusiv implicatiile decontarii tranzactiilor la 5 minute. Speram sa avem sprijinul celor direct afectati de aceste noi reglementari, dar pana atunci va supunem atentiei acest text trimis redactiei Energy-Center.ro de catre domnul Jack Cutisteanu:
Ce avem ?

Regulamentul UE 943 si  Directiva 944 stabilesc :

  • Intervalul baza de decontare este 15 minute .
  • Pret unic pentru energia de echilibrare pentru fiecare interval .

Ce trebuia sa faca ANRE ?

ANRE trebuia sa faca reglementarile subsecvente pentru adoptarea  intervalului de 15 minute ( este   ” ora” cred  din 2005) si trecerea la pretul unic pentru energia de echilibrare ( avem doua preturi, pentru excedent si deficit ).

Pentru “aclimatizarea” celor doua modificari esentiale pentru functionarea Pietei de Echilibrare ANRE a muncit , asudind din greu si depasindu-si limitele fizice si intelectuale , 2 ani . Au fost  solicitate comentarii la un draft , au fost intilniri si discutii . Tot tacimul de PR .

Rezultatul ?

“Mult zgomot pentru nimic “( titlul unei celebre piese de teatru Shakespeariene )

ANRE a pus pe masa un material , draft al unui viitor  ORDIN , din care se citeste clar : ANRE nu a inteles nimic din subiect , sau nu a vrut sa faca nimic  , decit sa treaca timpul .  Sa fie asta din cauza alegerilor parlamentare . Sa nu uitam ca ANRE este subordonata Parlamentului , Comisiei de comert si industrii careia nu de mult i s-a inlocuit capul , eternul  Iulian Iancu .

Nu stiu . Nu cred . Autonomia Autoritatii , este temelia functionarii ei .

Si totusi .

Cum sa-mi explic o astfel de bilbiiala publica pe subiecte relativ simple , 15 minute si pret unic pentru dezechilibre .

Fac o incercare de a explica inexplicabilul.  Intervalul de 15 minute si pretul unic pentru dezechilibre , sint subiecte relativ  noi ( 2017 ) , ele trebuiesc  tratate cu instrumente adecvate , adica moderne, nu cu aceleasi metode si instrumente de calcul cu care s-au tratat problemele pietei de echilibrare la inceputurile ei ,2005  !

Spicuiesc citeva probleme ridicate de unii colegi in audioconferinta organizata de ANRE ieri 10.12.2020.

  • Tranzactionam la 15 minut , dar exista produse de 15 minute ?
  • Este Transelectica capabila sa primeasca si sa prelucreze un flux atit de mare de informatii intr-un timp foarte scurt ? Practic on-line !
  • Cum se transmit Notificarile , tot la 15 minute ? Din intervalul trecut sau viitor ? Se transmit manual sau inventam un soft pentru transmitere automata ?
  • Fiecare isi face softul lui sau vom avea un soft unic de la Trans care sa fie compatibil cu softul inexistent inca a lui Trans ?
  • De ce trebuie sa implementam toate astea pina marti 1512.20 . Ce e atita graba ? Trebuie sa cerem prorogare . Nu se poate spune ANRE, am cerut ni s-a dat , s-a consumat .

Ce facem ? S-au intrebat unii .

Facem ce putem.  Au raspuns altii, printre care si cei de la ANRE .

Asta putem asta facem !

ANRE a auzit oare de tehnologia blockchain , de Inteligenta Artificiala , si alte minuni care ne croiesc viata  in toate domeniile ei de existenta , de vreo 10 ani ? 

15 minute si Pretul unic pentru dezechilibre sint  aplicatii relativ simple pentru aceste tehnologii . De ce nu apeleaza ANRE , acest “Trust al creierelor  infierbintate si mindre”  , la cei care au auzit de aceste tehnologii , la cei care le-au folosit sau cunosc  companii de IT care se ocupa de aceste tehnologii , fac aplicatii ale acesto tehonologii , primesc premii internationale pentru dezvoltari in domeniu , etc .

La obiect .

Daca avem citiri la 15 minute , toata tevatura se restringe la schimbarile softurilor de preluare si calcul . Am consultat niste IT-isti de vaza . Raspunsul lor a fost unanim :

“ atita timp cit e vorba numai despre soft  , totul este rezolvabil intr-un timp relativ scurt “ “ Avem nevoie de asistenta profesionista pentru cazul special al pietei de energie / echilibrare, domeniu pe care nu-l cunoastem bine . Dati-ne tema de lucru , profesionistii vostri sa ne stea pe cap si o facem !”

Voi incheia cu un indemn patriotic  :

“ Cu ANRE in frunte , vom avea victorii multe !”

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • In ce masura este influentat pretul energiei electrice de catre piata Spot si Piata de Echilibrare? Cheia problemei este la ANREIn ce masura este influentat pretul energiei electrice de catre piata Spot si Piata de Echilibrare? Cheia problemei este la ANRE
  • Daca nu exista manipulari in piata de energie electrica pentru ziua urmatoare de ce tac autoritatile de control si supraveghere?Daca nu exista manipulari in piata de energie electrica pentru ziua urmatoare de ce tac autoritatile de control si supraveghere?
  • Efectul CIGA in piata de energie:ANRE a luat in vizor piata de echilibrare si analizeaza impunerea unei anumite metode de decontareEfectul CIGA in piata de energie:ANRE a luat in vizor piata de echilibrare si analizeaza impunerea unei anumite metode de decontare
  • Sfat pentru consumatorii de energie si gaze: problema facturilor mari nu le rezolva nici ANRE nici Consiliul Concurentei, doar intelegerea contractului intre furnizor si consumatorSfat pentru consumatorii de energie si gaze: problema facturilor mari nu le rezolva nici ANRE nici Consiliul Concurentei, doar intelegerea contractului intre furnizor si consumator
Despre autor
  • google-share
Previous Story

E.On a finalizat instalarea celor 19 statii de incarcare a masinilor electrice din cadrul proiectului european NEXT-E 

Next Story

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Articole pe aceeasi tema

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023
, By Redactia
0

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Posted On 1 februarie 2023
, By Redactia

ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei

Posted On 20 ianuarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.