Se adanceste prapastia intre producatorii de energie regenerabila prin aparitia unor noi piete pentru tranzactionarea certificatelor verzi?
PATRES sesizeaza potentiale disfuntionalitati in Regulamentul privind pietele centralizate anonime de certificate verzi, functionale din sepetembrie, din perspectiva mai ales a producatorilor mici de E-SRE . Organizaţia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania – PATRES apreciaza demersurile autoritatilor in vederea deblocarii situatiei de pe piata certificatelor verzi. Dupa 3 ani in care pe piata centralizata PCCV, administrata de OPCOM, volumul tranzactionat a reprezentat sub 1% din necesarul anual al furnizorilor, se impunea luarea de masuri care sa asigure posibilitatea de tranzactionare in regim concurential, nediscriminatoriu, transparent si public pentru toti participantii la piata.
PATRES saluta astfel aparitia pietelor de certificate verzi in regim anonim, in baza prevederilor OUG24/2017, incepand cu data de 1 septembrie, cu conditia respectarii scopului pentru care sunt create, respectiv a lichidizarii generale a pietei de certificate verzi intr-un mod in care toti producatorii sa aiba acces echitabil la schema de sprijin si toti furnizorii sa poata avea acces la cel mai bun pret pentru certificatele ce le sunt necesare conform cotei anuale.
Participant activ in procesul de consultare publica a reglementarilor in domeniul energetic, patronatul nostru a analizat Regulamentul de organizare si functionare a pietei de certificate verzi conform OUG 24/2017, propus de ANRE, precum si documentia privind functionarea si administrarea Pietei de Certificate Verzi – PCV elaborata de OPCOM.
PATRES sesizeaza potentiale disfuntionalitati in regulamentul care trateaza piata spot si piata la termen de certificate verzi, din perspectiva mai ales a producatorilor mici de E-SRE.
Dl Viorel Lefter, Presedinte PATRES: “In forma propusa de ANRE, cele doua piete nu vor asigura in realitate cadrul anonim si nediscriminatoriu prevazut de legislatia primara in vigoare. Constatam lipsa modificarii principiului de corelare a ofertelor prin alocare pro-rata in cazul PCSCV (Piata centralizata spot de certificate verzi) si lipsa standardizarii cantitatii in cazul PCTCV (Piata centralizata la termen a contractelor bilaterale de certificate verzi)”.
Concret, la Piata centralizata spot – PCSCV, articolul 28 defineste modalitatea de corelare automata a ofertelor de vanzare cu cele de cumparare in functie de doua criterii succesive: pretul si marca de timp. In conditiile unui excedent urias de certificate verzi in piata de 9.482.469 CV, conform datelor OPCOM la data de 21.08.2017, pretul nu poate un element de departajare. Prin urmare, singurul criteriu obiectiv de departajare a ofertelor de vanzare si cumparare in viitoarea piata va ramane marca de timp, criteriu considerat de PATRES a fi discriminatoriu si in defavoarea producatorilor mici si mijlocii, care nu vor reusi sa isi vanda certificatele pe aceasta piata.
Dl Martin Moise, PrimVicePresedinte PATRES: “In conditii de excedent urias de certificate verzi, reactia pietei va fi una singura: toti producatorii se vor „inghesui” sa depuna oferte de vanzare la deschiderea portilor. Cum criteriul de departajare este marca de timp (pretul fiind acelasi), vor avea succes intotdeauna doar acei operatori care au sau pot avea acces la sisteme performante de trading automatizat, care sa poata emita ordine de vanzare exact la ora 9.00. Data fiind situatia critica in care se afla in prezent, producatorii mici si mijlocii independenti nu-si pot permite sa achizitioneze sisteme performante de trading”.
Pentru a remedia aceasta situatie, PATRES a solicitat ANRE corelarea ofertelor functie de pret urmata de o alocare pro-rata, similar cu modul de functionare actual al PCCV. Apreciem faptul ca s-a tinut cont de propunerea noastra si ordinul ANRE, publicat in Monitorul Oficial, a fost modificat in acest sens, insa incepand cu ianuarie 2018! Ceea ce inseamna ca OPCOM trebuie sa opereze noi modificari la proceduri pana la finele anului.
In cazul pietei la termen – PCTCV, consideram ca pastrarea unor produse ne-standard din punct de vedere cantitate corelate cu ne-eliminarea posibilitatii „tranzactionare integrala cu un participant” incalca prevederile OUG 24/2017 care impun trazactionarea anonima, transparenta si nediscriminatorie.
Dl. Martin Moise, PrimVicepresedinte PATRES: “Pentru a asigura un regim anonim se impune ca definitia produselor standardizate sa includa obligatoriu si criteriul cantitate. Propunem ca un ofertant sa poata alege o cantitate predefinita (exemplu 100, 500, 2000, 5000 bucati), alegerea unei cantitati de exemplu de 4953 CV putand fi ipotetic stabilita de catre producator si furnizor inaintea emiterii ordinelor de vanzare si cumaarare pe care le pot emite concomitent, reusind astfel sa materializeze o intelegere in afara pieti prin intermediul platformei de tranzactionare. De asemenea, in cazul produselor standard, propunem eliminarea posibilitatii de alegere a functiei „tranzactionare integrala cu un participant” versus „tranzactionare cu mai multi participanti”, singura posibilitate care sa fie valabila fiind „tranzactionare cu mai multi participanti” din aceleasi considerente explicate mai sus”.
PATRES isi exprima speranta ca ANRE si OPCOM vor lua in considerare observatiile si solutiile propuse astfel ca cele doua piete centralizate anonime de certificate verzi sa corespunda scopului pentru care au fost create. Totodata, astetam ca ANRE sa supuna dezbaterii publice si regulamentul de functionare al pietei produselor asociate, energie plus certificate verzi, potrivit OUG24/2017.
In noile conditii de piata – cresterile mari de preturi la energie pe bursa, de care producatorii din surse regenerabile nu beneficiaza datorita prevederilor absurde ale Ordinului 78/2014 – crearea acestor piete pe OPCOM reprezinta posibilitati de tranzactionare a certificatelor verzi pentru furnizori si producatorii din sectorul regenerabilelor, cu precadere a celor mici si mijlocii, multi dintre ei amenintati cu falimentul. Potrivit estimarilor PATRES, o treime din producatorii mici si mijlocii din cei 100 membri cu o putere totala instalata de aproximativ 1000 MW din toate tehnologiiile (solar, eolian, microhidro si biomasa) sunt de-facto in stare de incapacitate de plata si urmeaza sa intre in insolventa sau chiar sa inchida capacitatile de productie.
PATRES isi exprima ingrijorarea in ce priveste asteptarile investitorilor din sectorul regenerabilelor ca OUG 24/2017 sa produca efecte benefice in piata, care in realitate intarzie sa apara. Apelul nostru la autoritati este sa creeze cadrul de reglementare care sa vina in sprijinul tuturor producatorilor de E-SRE. Romania are nevoie de energie regenerabila, fapt dovedit si in perioadele de criza din acest an cand aportul regenerabililor a fost considerabil, cu efecte benefice in pretul energiei.