Separarea rezervarii capacitatii pe puncte de intrare / iesire in Noul Cod de retea de transport gaze naturale. Episodul 2.
Noul Cod de Retea vine si separa activitatea de rezervare de capacitate in punctele de intrare si in punctele de iesire din SNT, introducând principiul sanatos prin care cel care este producatorul gazului / proprietarul gazului importat il va introduce in SNT si abia ulterior il va comercializa, existând posibilitatea asigurarii astfel a trasabilitatii gazului.
Principiul separarii rezervarii de capacitate pe puncte de intrare si pe puncte de iesire in/din SNT, a mai existat intr-un proiect de modificare a Codului Retelei in anul 2009, respins atunci de ANRE.
Separarea rezervarii de capacitate pe puncte de intrare in SNT, exclusiv de producatorul de gaze permite:
- in primul rând asigurarea trasabilitatii gazelor in interiorul SNT, permitând sa se identifice utilizatorii de retea care sunt indisciplinati in raport cu cantitatile contractate (capacitate, cantitate). Lipsa acestui principiu a determinat in anii anteriori situatii in care datorita unor vânzari in cascada inaintea intrarii in SNT a gazelor naturale sa existe diferente intre ”gazele cumparate” si gazele introduse/extrase din SNT.
- producatorul de gaze naturale este cel care isi cunoaste cel mai bine capacitatea de a produce/livra gaze naturale ceea ce-l face sa fie cel mai bun cunoscator al capacitatii pe care trebuie sa o rezerve si a cantitatii pe care trebuie sa o livreze in SNT
- este singura modalitate de a respecta prevederile Codului Civil privind vânzarea bunurilor de gen, care in oricare din situatiile anterioare era sistematic incalcat de prevederile vechilor Coduri de Retea.
Separarea rezervarii de capacitate pe puncte de iesire din SNT, de consumatorul de gaze sau de catre furnizorul de gaze care are si calitate de utilizator al retelei de distributie gaze naturale in care este conectat consumatorul de gaze caruia ii furnizeaza gaze naturale permite:
- trasabilitatea gazelor in interiorul sistemelor de distributie, putând permite sa se identifice utilizatorii de retea de distributie care sunt indisciplinati in raport cu cantitatile contractate (capacitate, cantitate).
- este singura modalitate de a respecta prevederile Codului Civil privind vânzarea bunurilor de gen, care in oricare din situatiile anterioare era sistematic incalcat de prevederile vechilor Coduri de Retea.
Astfel, aceste principii au creat drumul catre normalizarea activitatii comerciale pe piata de gaze din România. Dar, cum drumul spre relele practici, este pavat cu intentii bune, aceste principii sunt grevate de a se aplica la adevarata lor valoare de modul in care au fost detaliate in textul Codului Retelei sau de lipsa prevederilor legale care sa le permita aplicabilitatea.
Astfel, constatam ca :
- rezervarea de capacitate pe punctele de intrare se poate face exclusiv de producatorul de gaze naturale care opereaza punctele fizice din perimetrele sale de productie. Având in vedere ca la nivelul punctelor de intrare exista un numar considerabil de puncte care sunt operate de catre OTS (cca. 30%) sau chiar SD, conform Codului Retelei, producatorii de gaze sunt in imposibilitatea de a-si vinde gazele naturale, respectiv transportatorul sa le transporte, iar consumatorii sa le consume.
- exceptia de rezervare de capacitate pe puncte de intrare, prevazuta in situatia in care exista mai multi producatori care livreaza gaze naturale prin acelasi panou de masura in SNT, de a se stabili fractiuni care revin producatorilor din punctele fizice in care mai mulţi producatori predau gaze naturale, consider ca incalca prevederile Codului Civil.
- gazele care sunt livrate direct din perimetrele de productie, in mod corect nu sunt cuprinse in acest act normativ, dar aceasta activitate interfereaza cu prevederile din Codul retelei si nu este suficient sa excludem (sa ne facem ca nu o vedem).
- trasabilitatea gazelor in interiorul sistemelor de distributie, desi dorita a fi realizata prin aceasta constructie a Noului Cod de Retea, in practica aceasta nu va exista.
Apreciem ca aceste erori, trebuie sa fie urgent corectate. In acest sens consideram ca elementele propuse de catre Asociatia Energia Inteligenta in cadrul proiectului Punct si de la capat pe piata de gaze in 10 pasi, asupra considerentelor expuse anterior:
- stabilirea obligatiei rezervarii capacitatii in punctele de intrare in SNT exclusiv pentru producatorii care detin gazele in punctele de predare/primire indiferent de cine realizeaza operarea punctului.
- realizarea unui Cod de Retea pentru conductele din amonte in care sa fie stabilite elementele, drepturile si obligatiile pe care le au cei care folosesc aceste conducte, respectiv livreaza gaze in SNT sau in SD.
- introducerea (oficializarea) notiunii de capacitate la nivelul consumatorului final si in sistemele de distributie
- realizarea unui Cod de Retea pentru sistemele de distributie in care sa fie stabilite elementele, drepturile si obligatiile pe care le au cei care folosesc aceste conducte.
Aceste elemente sunt obligatoriu a fi realizate pentru a se atinge normalitatea care s-a dorit prin introducerea acestor noi principii in Noul Cod de Retea. Vom continua prin a analiza modalitatea de rezervare de capacitate conform Noului Cod de Retea.