Toata lumea moare de grija Hidroelectrica: unii contesta privatizarea, altii cer dividende suplimentare si statul vrea investitii. Intre timp compania e in pana de productie
Dupa instalarea starii de urgenta in Romania, una dintre masurile rapide ale Ministerului Economiei, care este actionar majoritar la multe din companiile energetice, a fost sistarea oricarui proces de vanzare de actiuni (privatizare). In cauza era practic o singura companie, Hidroelectrica, care pregateste privatizarea inca de la iesire din insolventa. Anul acesta ar fi trebuit sa fie decisiv pentru procesul de listare al societatii, iar in acest sens conducerea Hidroelectrica a turat motoarele la maxim. Decizia Ministerului Economiei nu avea oricum nici o relevanta pentru simplu motiv ca ea viza exclusiv starea de urgenta. Prin urmare Hidroelectrica putea sa-si vada bine mersi de procesul de listare, ceea ce a si facut de altfel.
Au aparut insa alte probleme, in conditiile in care vanzarea unui pachet de actiuni (probabil 10%) de la Hidroelectrica nu este privita cu ochi buni de catre multi politicieni. Cum sa vinzi perla coroanei din sistemul energetic? In primul rand ca Hidroelectrica nu se privatizeaza, asa cum a fost cazul companiilor de distributie energie si gaze, ci se listeaza la bursa si scoate la vanzare un pachet minoritar de actiuni. Ceva similar s-a intamplat si in cazul Nuclearelectrica si s-a vazut de-a lungul timpului ca decizia a fost una corecta. In momentul de fata, intr-adevar, pentru vanzarea unor actiuni ale Hidroelectrica momentul nu pare a fi cel mai prielnic. In moment de criza se cumpara ieftin, de obicei. Colac peste pupaza, secata din primavara acestui an a adus Hidroelectrica intr-o postura deloc favorabila din punctul de vedere al productiei de energie. Dunarea este la cele mai joase cote, raurile interioare de asemenea.
Drept urmare, Hidroelectrica poate ajunge rapid in postura de a cumpara energie pentru a-si onora contractele incheiate deja, energie care va costa mult mai mult decat cea produsa de ea insasi. In conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei continua sa mentina obligativitatea pentru Hidroelectrica de a vinde energie la pret reglementat, de 102,5 lei/MWh si pentru o cantitate de 1,8 TWh, cu siguranta ca profitul Hidroelectrica pe 2020 se duce serios la vale. Nu intamplator conducerea companiei a solicitat ANRE sa liberalizeze piata de energie electrica inca din luna iulie, tocmai pentru a scapa de povara mai sus amintita. Daca acest lucru se va intampla, in paralel cu o crestere a hidraulicitatii in perioada urmatoare, bilantul productie/vanzare al Hidroelectrica s-ar stabiliza. Cum s-a mai intamplat si in alti ani, de altfel. Cu alte cuvinte, impedimentul legat de productie si implicit de profit ar fi depasit intr-o anumita masura iar procesul de listare ar putea continua fara ca Hidroelectrica sa-si scada valoarea.
Au aparut insa alte doua mari presiuni pe compania fanion a energeticii romanesti: una vine din partea actionarilor, care vor dividende cu orice pret si alta dintr-o situatie reala care tine de necesarul de investitii. Oricum le-am intoarce una cu alta nu se pupa. Hidroelectrica, chiar daca a stat in ultimii ani pe o gramada de bani, si-a concentrate investitiile exclusive pe retehnologizarea unor grupuri si lucrari de intretinere. Chiar si la acest capitol investitiile au fost subtirele. Nu s-a intamplat nimic pe partea de noi investitii, de extindere a activitati si de achizitii. Sa nu uitam ca Hidroelectrica este puternic implicat in procesul de preluare a activelor CEZ din Romania, operatiune care se poate duce usor undeva la peste un miliard de euro.
Listarea la bursa ar crea o posibilitate suplimentara pentru Hidroelectrica de a aface rost de bani pentru a-si acoperi necesarul de investitii, in conditiile in care se acorda si dividendele. Din acest punct de vedere piata de capital ar putea fi o oportunitate. Din pacate nu se potriveste cu ceea ce am subliniat mai sus vizavi de procesul de vanzare de actiuni. Si atunci ce-I de facut?
Din punctul nostru de vedere procesul de listare ar trebui sa continue fara nici o ezitare. Pana spre sfarsitul anului se pot intampla inca multe. In caz contrar alte zeci de milioane de euro se duc pe apa sambetei (in cadrul procesului de privatizare) cum s-au mai dus si in anii anteriori. Conducerea Hidroelectrica este singura in masura sa aprecieze ce are de facut. Este nevoie de curaj, cu siguranta, dar numai curajosii inving.
Fondul Proprietatea, actionarul minoritar al Hidroelectrica s-a impotrivit multa vreme procesului de privatizare si o face si acum. In schimb a cerut completarea convocatorului AGA Hidroelectrica din 26 mai cu distribuirea de dividende suplimentare de 750 milioane lei, din rezultatul reportat.
De cealalta parte, actionarul majoritar al Hidroelectrica, adica Ministerul Economiei, sta cu ochii pe banii societatii dintotdeaauna. In teorie vrea investitii, in practica vrea bani. Rapid. Asadar nu este deloc simplu. Sa vedem cat si pana unde poate merge curajul conducerii Hidroelectrica.