Ungaria s-a abonat deja la gazele din Marea Neagră. Grupul MVM, deținut de statul maghiar, pe punctul să preia un important furnizor de gaze din România
Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România. Discuțiile între cele două părți se poartă de câteva luni iar statul roman a privit cu indiferență această viitoare tranzacție. În fond, divizia de furnizare a E.ON aparține unei companii private (cu capital german) și nimeni nu poată să interzică o negociere de acest fel. S-a întâmplat și în cazul vânzării diviziei de furnizare a CEZ, sau si mai mult în cazul vânzării activelor Enel din România.
In cazul de față lucrurile sunt însă mult mai sensibile, pentru că MVM este deținută în totalitate de statul ungar și are relații consacrate cu Federația Rusă.
Ungaria, care este dependentă aproape în totalitate de importurile de gaze a fost probabil cea mai lovită țară din Uniunea Europeană după sancțiunile impuse Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina. Să nu uităm că ceva mai devreme de se manifesta criza energetică în Europa, Ungaria semna un accord extrem de avantajos cu Gazprom pentru importul de gaze pe o perioadă de cel puțin cinci ani. Războiul din Ucraina a dat peste cap planurile Ungariei, dar nu pentru mult timp.
Când România a anunțat că va exploata gazele din Marea Neagră, primii care au fost interesați de acestea au fost ungurii. Firesc, atâta vreme cât ei nu beneficiază de aceste resurse și sunt dependenți total de importuri.
O divizie de furnizare în România de mărimea celei de la E.ON va permite companiei ungare MVM să joace un rol extrem de important în comerțul cu gaze din România, inclusive cu gazele de la Marea Neagră. Aici este toată filosofia achiziției anunțate. Într-adevăr, nu vorbim de achiziția unor obiective strategice, cum ar fi rețeaua de conducte, dar pe unguri nici nu-I interesează acest aspect. Ei caută să-și asigure aprovizionarea cu gaze de la o sursă cât mai apropiată și la prețul cel mai bun. Să nu uităm că circa 80% din gospodăriile din Ungaria utilizează gazele pentru încălzire. Aici nu vorbim despre o mișcare inteligentă a Rusiei, ci pur și simplu de o strategie a guvernului Orban de a-și proteja consumatorii.
Pe de altă parte, interesant este că nici o companie românească nu a intrat în competiția pentru achiziționarea furnizării E.ON. Așa cum nu a intrat nici la vânzarea CEZ și nici a Enel. Dormim cu curul pe cămasă.
Ministerul Energiei a reacționat rapid după comunicatul MVM, dar nu prea are soluții. Iată ce se spune în comunicat:
Ministerul Energiei a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON și MVM, cu implicații semnificative pentru piața de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România. Deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții.
Această tranzacție va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel național, cât și european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurență stabilite prin Legea Concurenței nr. 21/1996 și a celor privind investițiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, achiziția urmând a fi analizată și de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) instituție care supraveghează investițiile strategice pentru a proteja interesele României.
Se vor analiza structura complexă a relațiilor comerciale și sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. Sunt necesare și vor fi realizate evaluări detaliate și riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, pentru a ne asigura că orice tranzacție respectă interesele economice și de securitate ale României.
În perioada imediat următoare, ministrul energiei își propune să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înțelege planurile lor referitoare la piața românească, dar și pentru a explora oportunități în care companiile locale, cu capital majoritar de stat, ar putea juca un rol semnificativ, în parteneriat, pentru viitoarea dezvoltare a sectorului energetic românesc.
Așa cum se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene, și în România, aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare. În acest context, se va acorda o atenție sporită pentru a asigura că această tranzacție respectă principiile fundamentale ale securității energetice și ale liberei concurențe. Totodată, Ministerul Energiei subliniază importanța deschiderii către o cooperare regională sinceră și mutual avantajoasă, în beneficiul tuturor părților implicate.
„Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua și decide asupra acestei tranzacții. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului național. Dincolo de analiza legată de concurență, vom verifica și toate elementele care privesc siguranța energetică și respectarea principiilor fundamentale de protecție a infrastructurii critice și a pieței interne de energie. Companiile energetice românești trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piața locală, dar și la nivel regional. Suntem deschiși unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune și un garant al securității energetice. Vom continua să ne apărăm interesele strategice cu fermitate și să promovăm cooperarea regională. Energia este despre mai mult decât curent electric și gaze naturale. Este despre siguranța familiilor noastre, despre independență națională și despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile”, a precizat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul energiei.
Conform acordului, MVM Group va achiziționa participația de 68% a E.ON în E.ON Energie România, precum și participația de 98% în E.ON Asist Complet.
Părțile au convenit să nu dezvăluie valoarea tranzacției, dar aceasta se ridică la circa 205-210 milioane de euro, conform informațiilor Economedia.
Tranzacția este preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025. E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. E.ON Asist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii precum instalarea și întreținerea hardware.
Compania MVM este deținută de statul ungar. MVM este brațul energetic al guvernului Viktor Orban și are o colaborare puternică cu companii de stat din Rusia, în ciuda izolării crescânde a Rusiei de către comunitatea internațională ca răspuns la invazia în Ucraina. Guvernul Ungariei este singurul acționar al MVM, potrivit agenției independente de rating Fitch. O investigație a publicației Balkan Insider din 2023 a arătat că MVM este compania prin care guvernul Viktor Orban încearcă să își extindă influența economică în regiunea Europei Centrale și de Est.
În Ungaria, MVM controlează aproape toată piața de furnizare și distribuției a gazelor naturale și energiei electrice, fiind o companie strategică. MVM a cumpărat în ultimul deceniu mai multe afaceri în domeniu, inclusiv operațiunile companiei germane E.ON din Ungaria.
După aceste prime concluzii nu ne rămâne decât să stăm cu ochii la reacțiile instituțiilor din România. Vom reveni.