0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Va pune Ministerul Energiei arma la picior in disputa cu Fondul Proprietatea, pe marginea numirii conducerii la Hidroelectrica?

Posted On 18 septembrie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: actionar minoritar, Electrica, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, listare la bursa, Ministerul Energiei, numiri in consiliul de supraveghere, privatizare

Disputa dintre Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea pe marginea numirilor din Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica ia o noua turnura. Prins cu mata-n sac si cu amenintarea proceselor pe care este constient ca nu le va castiga, ministerul cauta solutia de compromis. Chiar daca sta insa cu coada pe sus, actionarul majoritar de la Hidroelectrica stie ca actionarul minoritar (FP) are suficiente parghii pentru a-i crea probleme. De abia acum ne dam seama de ce ministerul nu face absolut nimic pentru listarea la bursa a celei mai profitabile companii romanesti, de care isi bate joc intr-un hal fara de hal. Cum n-ar vrea, spre exemplu, sa puna ministerul manuta aia lunga pe banii aflati in contul Electrica, ramasi dupa privatizare. Tot ce a cules pana acum de la companiile energetice la care este actionar este un mizilic pe langa cele aproape 500 de milioane de euro pe care Electrica ii tine in conturi. Dar, cu un pachet de sub 50% in actionariatul Electrica, Ministerul Energiei este mana moarta. Asa ar trebui sa se intample si la Hidroelectrica, unde in urma unei listari la bursa, statul nu ar mai trebui sa comande discretionar.

Ungurii, cand au privatizat cea mai mare companie a lor (MOL) au stiut sa-si pastreze un pachet semnificativ de actiuni in favoarea statului, dar au dat altor actionari minoritari posibilitatea de a investi si de a avea un cuvant de spus in bunul mers al companiei. Unde este in momentul de fata pe piata companiilor petroilere MOL si unde este, prin comparatie, Petrom, la care statul roman a vandut pachetul majoritar? Desigur, situatia Hidroelectrica nu este comparabila cu modelul de mai sus. Dar, listarea la bursa, diversificarea actionariatului ar fi cea mai buna solutie pentru a ne atinge obiectivul de a avea o companie energetica performanta si comparabila cu alte companii din Europa. O se revenim asupra acestei povesti cand statul va demonstra cu adevarat ca tine la viitorul Hidroelectrica. Pana atunci nu putem decat sa ne amuzam cum schimba foaia de la o zi la alta actionarul majoritar.

Aflam ca Oana Truta, printre putinii membri competenti din Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica a fost realeasa ca membru provizoriu in Consiliul, dupa ce cu cateva zile in urma a fost inlaturata fara nici o explicatie. „Oana Truta a fost aleasa din nou ca membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. S-a aplicat votul cumulativ. Prin aplicarea acestui vot, Fondul Proprietatea a votat in favoarea ei. Astfel, a fost numita. Practic, actionarul minoritar are dreptul sa ceara votarea prin acest vot cumulativ. In rest au ramas aceiasi membri, mai putin Horia Marian Gambuteanu, care a fost inlocuit de Gabriel Andronache”, scrie Agerpres. Restul membrilor au ramas aceiasi, respectiv Borbely Karoly, Andreea Negru Ciobanu, Dan Lurentiu Tudor si Andreea Ioana Lambru. Numirile sunt tot pentru un mandat provizoriu de 4 luni.

Acuma, provizoratul se dovedeste o masura prin care Ministerul incearca sa aplaneze lucrurile, desi, in realitate, mai mult le complica. Inainte de a se ajunge la aceasta situatie, intr-un comunicat remis presei, Ministerul Energiei incerca sa dreaga busuiocul de la Hidroelectrica si disputa cu Fondul Proprietatea invocand faptul ca actionarul majoritar nu intelege rosturile acestei societati in sistemul energetic si este pus numai pe castig, adica pe luat dividende in detrimentul investitiilor. Desigur, hotul striga hotii, caci primul mare beneficiar al dividendelor nu este atat FP pe cat statul roman. Iata argumentele Ministerului Energiei:

„Conducerea Ministerului Energiei a analizat actiunile din ultima perioada de timp ale reprezentantilor Fondului Proprietatea [FP] in conducerea societatilor comerciale care activeaza in industria energetica, in corelare cu pozitiile exprimate in presa referitor la activitatea acestor companii. Aceste actiuni si luari de pozitie reflecta, credem, o dubla neintelegere de catre administratorii actuali ai FP, atat a ratiunii pentru care a fost creat acesta, cat si a locului si rolului industriei energetice in strategia de dezvoltare a Romaniei, asa cum este formulata si implementata de Guvernul Romaniei.

S-a putut constata orientarea reprezentantilor FP in Consiliile de Supraveghere ale companiilor din sectorul energetic, indiferent de subordonarea acestora, catre maximizarea profiturilor pe termen scurt, in dauna unei abordari firesti, centrate pe cresterea valorii companiilor pe termen lung, pe cresterea competitivitatii si a segmentului de piata ale acestora.

Aceasta constatare este de natura sa ne ingrijoreze si ne indreptateste sa ne punem problema daca nu cumva actiunile administratorilor FP sunt in dezacord cu mandatul care le-a fost incredintat de catre actionarii semnificativi ai FP!

Presupunerea ca Ministrul Energiei se preocupa personal de actiunile unui functionar oarecare al FP este ridicola avand in vedere sarcinile deosebit de dificile ale Ministerului Energiei si programul foarte incarcat al ministrului Energiei. Pe de alta parte, este firesc ca departamentele specializate ale Ministerului Energiei sa urmareasca derularea administrarii companiilor si sa reactioneze, atunci cand este cazul, cu respectarea stricta a cadrului legal, dar si cu fermitatea ceruta de raspunderea pe care o au.

In oglinda, apare de neinteles ca administratorii FP sa sustina, in cazul Hidroelectrica, de exemplu, ca exista persoane de neinlocuit si sa cheltuie resurse substantiale pentru atingerea unui scop minor. Expunerea mediatica negativa si utilizarea abuziva a actiunilor in justitie nu fac decat sa dauneze companiilor respective si, in ultima instanta, interesele actionarilor FP!

Ministerul Energiei foloseste aceasta oportunitate pentru a sublinia faptul ca toate companiile din subordinea sa au avut, in primele sapte luni ale acestui an performante foarte bune, in crestere, in comparatie cu anii anteriori.

Ne exprimam speranta ca, in cel mai scurt timp, administratorii FP isi vor reconsidera pozitia si vor impune functionarilor din subordine o conduita corespunzatoare, in concordanta cu uzantele internationale ale guvernantei corporatiste.”

De rasul curcilor acest comunicat, care pare corect in aparenta, dar este total fals in continut. Fondul Proprietatea, care isi urmareste evident maximizarea profitului, caci asta este rolul unui fond de investitii, stie cum s-o faca. In schimb, ministerul baga mana adanc in bugetul Hidroelectrica fara a mai tine seama de consecinte. Dar, cu siguranta ca disputa nu se va sfarsi aici.

Conform unui comunicat al Fondului din 6 septembrie, FP si-a exprimat „indignarea totala” fata de eliminarea Oanei Truta din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 si considera ca actiunile intreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate si abuzive.

„La AGA Hidroelectrica din 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentand statul roman ca actionar majoritar al Hidroelectrica, si-a aprobat propria propunere de atragere a raspunderii doamnei Oana Truta, membra a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. Aceasta situatie a declansat automat revocarea doamnei Truta din functia de membru al Consiliului. Fondul Proprietatea isi exprima indignarea totala fata de eliminarea Oanei Truta din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 si considera ca actiunile intreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate si abuzive”, se spune in comunicat.

FP subliniaza ca propunerea Ministerului Energiei nu include motivatia pentru initierea procedurii judiciare impotriva Oanei Truta.

„De asemenea, ministerul si Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocand accesul Fondului Proprietatea la documentatia AGA. Fondul Proprietatea considera ca aceste actiuni reprezinta represalii din partea Ministerului Energiei pentru a inlatura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atributiilor sale legale, de administrare, s-a opus actiunilor anumitor membri ai organelor societare care au amenintat implementarea principiilor de guvernanta corporativa in Hidroelectrica. Trebuie remarcat faptul ca doamna Truta este, in fapt, cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, avand mai multe mandate de membru in Consiliu in slujba companiei, incepand cu martie 2011 si pana in prezent, si s-a ocupat de companie chiar si in perioada procesului de reorganizare a acesteia. Actiunea luata de Ministerul Energiei reprezinta un atac suplimentar asupra implementarii principiilor de guvernanta corporativa”, se mentioneaza in document.

FP atrage atentia asupra faptului ca Ministerul Energiei a votat favorabil numirii Oanei Truta in pozitia de membru al Consiliului Hidroelectrica, atat in data de 3 iulie 2017, cat si pe 3 august 2017.

„Recent, Fondul a initiat mai multe actiuni in instanta impotriva deciziilor luate in cadrul AGA si de catre Consiliul de Supraveghere pentru incalcarea normelor de guvernanta corporativa, iar aceasta acuzatie nefondata la adresa unui membru al Consiliului nominalizat de Fond poate fi vazuta drept o forma de represalii. Doamna Oana Truta s-a opus pe buna dreptate numarului tot mai mare de actiuni care incalca legislatia privind guvernanta corporativa, care au fost luate de Ministerul Energiei in cadrul Hidroelectrica de la inceputul anului”, afirma FP.

Potrivit comunicatului, Fondul Proprietatea a declansat deja actiuni legale impotriva hotararii actionarilor care au aprobat actiunea in justitie impotriva Oanei Truta.

„Fondul va continua sa ia toate masurile necesare, pentru a se asigura ca principiile de guvernanta corporativa sunt respectate la Hidroelectrica si ca directorii care isi indeplinesc atributiile legale, de administrare, nu sunt destituiti fara motiv”, se afirma in comunicat.

Cel putin din punctul asta de vedere trebuie sa recunoastem ca FP are dreptate. Bine, bine, dar in urma acestei dispute are ceva de castigat si Hidroelectrica? Vom demonstra ca nu.

Articole pe aceeasi tema

  • Paine si circ la Hidroelectrica, intre Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea: este prea bogata sa o listam acum la bursa ?Paine si circ la Hidroelectrica, intre Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea: este prea bogata sa o listam acum la bursa ?
  • Daca nu e comic e tragic, Electrica chemata in judecata de stat: miza 800 milioane euroDaca nu e comic e tragic, Electrica chemata in judecata de stat: miza 800 milioane euro
  • Cat de reala este dorinta statului de a lista compania Hidroelectrica la Bursa si ce asteapta Fondul Proprietatea?Cat de reala este dorinta statului de a lista compania Hidroelectrica la Bursa si ce asteapta Fondul Proprietatea?
  • Hidroelectrica atrage ca un magnet clienti pentru Consiliul de SupraveghereHidroelectrica atrage ca un magnet clienti pentru Consiliul de Supraveghere
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Filialele de distributie ale ENEL puse la grea incercare de furtuna din Banat

Next Story

Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care compania Premier Energy SRL preia Forte Gaz GN SRL.

Articole pe aceeasi tema

ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare

Posted On 2 martie 2021
, By Redactia

Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia
0

Hidroelectrica este la un pas de a putea vinde energie electrica peste granita, dar nu prin intermediari

Posted On 17 februarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.