Bicicleta de bambus, sau start-up-ul Craft Bicycle, a castigat etapa nationala a competitiei PowerUp
Start-up-ul Craft Bicycle, care produce biciclete din bambus, reinventand astfel industria de profil, a fost desemnat castigatorul etapei nationale a competitiei PowerUp! by EIT Inno Energy care a avut loc la Bucuresti pe 22 mai. Pe scena si-au prezentat ideile cele mai bune 11 start-up-uri care dezvolta solutii pentru sectorul energetic sau pentru protectia mediului.
Pe al doilea loc s-a clasat Ride Safe, un start-up care dezvolta o solutie din zona mobilitatii, care a prezentat un produs si un software pentru industria motocicletelor. Aceasta asigura notificarea automata a unei ambulante in cazul unui accident. Air Solaris, care dezvolta un sistem de racire prin intermediul energiei solare, a ocupat locul trei, reprezentand Republica Moldova.
Este al doilea an in care sunt implicat in evaluarea solutiilor inscrise in cadrul competitiei si trebuie sa spun ca potentialul lor este impresionant. La aceasta editie au fost depuse peste 25 de proiecte. Unele dintre ideile propuse ofera solutii pragmatice pentru provocarile ecologice cu care se confrunta Romania. De aceea este important sa le acordam creditul meritat acestor start-up-uri, deoarece acestea pot contribui in mod considerabil la cresterea gradului de inovare in domeniul energiei si la imbunatatirea calitatii aerului in orasele europene si a mediului inconjurator. Aplicabilitatea globala a solutiei a fost unul dintre cele mai importante criterii pe care le-am luat in considerare, spune Vlad Suteu, Managerul hubului Power Up! din Romania.
Peste 25 de start-up-uri din Romania si Republica Moldova s-au inscris in competitie, dintre care cele mai bune 11 au fost selectate sa isi prezinte solutiile. In total, 299 de start-up-uri din 24 de tari din Europa Centrala si de Est au participat la cea de-a patra editie a celui mai mare concurs pentru start-up-uri de tip cleantech, organizat de EIT InnoEnergy. Finala nationala a avut loc in Bucuresti si a fost precedata de sesiuni intensive de pregatire de tip bootcamp. Participantii au avut posibilitatea de a-si valida modelele de afaceri si de a-si imbunatati abilitatile de prezentare.
In cadrul evenimentului, cele mai bune11 start-up-uri din Romania si-au prezentat solutiile inovatoare in fata juriului, investitorilor si a reprezentantilor mass-media. 5 dintre ele au prezentat solutii de tip cleantech, 3 – de tip smart city, 2 – pentru sectorul energetic si una din zona mobilitatii.
Participantii au fost evaluati nu numai in ceea ce priveste continutul proiectului, ci si al potentialului echipei si al produsului. Juriul a fost format din Michal Bias (InnoEnergy), Cristina Toncu (Techcelerator), Paul Zoicas (Digital Transformers), AlexBurciu (Investitor), Cristian Orasanu (Serial Entrepreneur) si Cristian Dascalu (GapMinder Capital Venture Fund).
Echipa castigatoare din Romania se va confrunta pe 19 iunie, la Palatul Žofín din Praga, cu castigatorii finalelor nationale din celelalte tari participante la concurs.Acestea vor concura pentru premii financiare (30.000 de euro pentru primul loc), precum si pentru participarea la prestigiosul accelerator Highway®, care sustine start-up-urile aflate intr-o etapa de dezvoltare incipienta sa devina afaceri de succes.