Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania:productia de gaze ar trebui sa fie vanduta in proportie de 100% pe bursa
Situatia macroeconomica a tarii nu mai este atat de stabila ca in anii trecuti, dar exista inca perspective de crestere, cu conditia mentinerii unui echilibru bugetar, a declarat, joi, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, intr-o conferinta de presa organizata de companie.
“Inflatia creste si trebuie sa fim foarte atenti cu bugetul de stat astfel incat cheltuielile sa nu creasca prea mult fata de cat a fost planificat, sa tinem deficitul sub control. Situatia nu este atat de stabila cum a fost in ultima perioada si sper ca autoritatile sa ia masurile corecte”, a sustinut oficialul companiei energetice, citat de Agerpres.
El a subliniat necesitatea unui echilibru bugetar, pentru ca economia Romaniei sa se mentina pe trendul crescator.
“Pe de alta parte, inca avem asteptari privind o crestere semnificativa pentru Romania, ceea ce este bine, insa este absolut important sa pastram echilibrul. Acest lucru este valabil nu doar in industria in care activam noi, ci pentru intreaga economie”, a aratat Hajdinjak.
Anterior, in aceeasi conferinta, el a afirmat ca pretul gazelor pe piata romaneasca, atat cele de productie interna, cat si cele de import, vor creste semnificativ iarna urmatoare, ca urmare a majorarii cotatiilor petroliere.
Totodata, referitor la intentia Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) de a scadea rata de rentabilitate a distribuitorilor de gaze de la 8,4% la 5%, oficialul E.ON a precizat ca acest lucru va afecta puternic si nivelul de investitii pe care il vor face companiile energetice in retele. El considera ca rata de rentabilitate ar trebui sa fie de cel putin 7%.
“Pentru noi este important sa fie stabilite principiile care vor sta la baza urmatoarei perioade de reglementare, apoi sa vedem de ce este nevoie. Vrem doar sa scadem pretul sau sa oferim produse de calitate pentru clienti? Vrem sa continuam trendul de a aduce reteaua la standardele din alte tari? Daca ANRE taie rata de rentabilitate, va fi un impact semnificativ asupra profitabilitatii companiilor de distributie, dar nici nu vom putea sa facem investitiile planificate”, a sustinut Hajdinjak.
In opinia sa, solutia este implementarea unui sistem de protectie a consumatorilor vulnerabili.
“Inteleg discutiile despre preturi, dar trebuie sa punem altfel problema. Romania are printre cele mai mici tarife de distributie din Europa. Problema este ca trebuie sa ne adresam consumatorilor vulnerabili, sa fie implementat un sistem care sa protejeze oamenii care au cu adevarat nevoie. Nu sa luam masuri populiste. In acelasi timp, trebuie sa existe un cadru care sa asigure atragerea de investitii”, a adaugat seful E.ON Romania
Gazele care vor fi extrase din Marea Neagra vor fi mai scumpe, dar vor intari securitatea energetica a tarii si vor permite Romaniei sa inceapa exportul de gaze, a mai spus Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.
“Va fi un lucru foarte bun pentru dezvoltarea Romaniei atunci cand gazul din Marea Neagra va fi disponibil. Astfel ca autoritatile statului trebuie sa creeze un cadru propice pentru aceste investitii, intrucat este vorba de investitii pe termen lung. Altfel investitiile nu se vor face si va fi cu adevarat stupid daca Romania nu va profita de aceasta sansa”, a sustinut Hajdinjak.
El a explicat de ce pretul gazelor din Marea Neagra va fi mai mare decat cel al productiei actuale.
“Preturile vor fi mai mari, acest lucru este clar, intrucat si costurile de explorare si productie in Marea Neagra sunt mai mari decat cele de pe uscat. Dar productia din Marea Neagra va aduce sanse de a creste independenta energetica a Romaniei si sanse de a exporta gaze, intrucat este clar ca vom avea o supraproductie de gaze pe viitor. Este o oportunitate foarte mare pentru Romania in ceea ce priveste securitatea energetica si un factor stabilizator pentru tara. Speram ca investitorii din acest sector sa gaseasca suportul autoritatilor romane pentru ca aceste investitii sa aiba loc”, a aratat oficialul companiei energetice.
Hajdinjak a afirmat ca E.ON deja a inceput discutii cu posesorii de licente din Marea Neagra pentru a cumpara gaze, precizand insa ca este cale lunga pana la semnarea unor contracte.
“Din punctul meu de vedere, productia de gaze ar trebui sa fie vanduta in proportie de 100% pe bursa. Nu exista niciun motiv pentru care gazul nu ar trebui sa fie vandut transparent 100% de catre producatorii insisi, nu de catre unele companii de vanzari. Deci din punctul meu de vedere ar fi absolut minunat sa avem 100% din gaze transparent vandute pe burse”, a mai spus oficialul E.ON.
In luna februarie, Sorin Gal, director general in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), declara ca ExxonMobil si OMV Petrom vor extrage 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an din blocul Neptun din Marea Neagra, din 2020-2021, iar Romania va produce in total 18-20 de miliarde de metri cubi de gaze anual, daca vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagra.
In prezent, in Romania se extrag circa 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar consumul national este tot in jurul acestei valori. ExxonMobil si OMV Petrom vor lua in acest an decizia finala de investitii in blocul Neptun