0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Ce legatura exista intre avariile de la Portile de Fier si situatia de insolventa a Hidroserv?

Posted On 4 decembrie 2016
By : Alexandru Moldovan
Comment: 0
Tag: avarie Portile de Fier, Hidroelectrica, Hidroserv, mentenanta, Remus Borza, retehnologizare

La hidrocentrala de la Portile de Fier a avut loc o avarie, in urma cu cateva zile, centrala electrica fiind inundata. In urma cu mai putin de un an, o alta avarie a avut loc la unul dintre agregatele modernizate, dar nu se stie nici pana in ziua de azi cine este responsabil. Avaria de zilele trecute a fost imediat speculata de catre sindicatele din Hidroserv, care pun evenimentul pe seama reducerii lucrarilor de mentenanta, inca de pe vreme in care Hidroelectrica se afla in insolventa. Pe de alta parte, societatea Hidroserv, care realiza lucrarile de mentenanta pentru Hidroelectrica, este cu sabia falimentului deasupra capului si nu stie cum sa se scoata din aceasta situatie, in conditiile in care societatea mama (Hidroelectrica) raporteaza profituri record din activitatea de exploatare. Complicate sunt Caile Domnului!

portile de fier

Hidrocentrala de la Portile de Fier, care asigura in jur de 40% din energia produsa de Hidroelectrica, a fost retehnologizata pe parcursul a catorva ani si din aceasta retehnologizare au aparut in piata si asa zisii „baieti destepti” din energie. Prin comparatie, partea sarbeasca a hidrocentralei functioneaza la parametrii normali pe vechile instalatii si nu avem cunostinta de probleme deosebite in activitatea de generare a energiei in ultimii 27 de ani. Cat priveste lucrarile de mentenanta a tuturor agregatelor din sistemul de hidrocentrale detinut de catre Hidroelectrica, intr-adevar, aici se pare ca avem o problema. Daca facem confuzie insa intre mentenanta propriu zisa si situatia in care a ajuns Hidroserv, riscam sa cadem intr-o capcana cumplita a sindicatelor de acolo.

Sa ne intoarcem insa la mentenanta, subiect pe care publicatia noastra l-a abordat inca de la prima insolventa a Hidroelectrica. In anul 2014, Energy-Center a avut o serie de analize pe marginea efectelor insolventei de la Hidroelectrica (prima insolventa), consecinta cea mai importanta a acestei stari fiind sistarea sau reducerea drastica a lucarilor de mentenanta la centralele aflate in exploatare. Mai mult decat atat, programul de retehnologizari a fost si el sistat din lipsa de bani, in timp ce o serie de contracte de intretinere si reparatii au fost reziliate. Desigur, multe dintre respectivele contracte erau atribuite societatii Hidroserv, care la randul ei le-a incredintat mai departe altor firme, la preturi de cateva ori mai mari decat erau ele in realitate.

La a doua intrare in insolventa, lucrarile de mentenanta nu mai putea fi amanate, daca se vroia functionarea corecta si in siguranta a hidroagregatelor. La presiunea sindicatelor, dar constient de importanta acestor lucrari, Remus Borza (administratorul judiciar la vremea respectiva) anunta ca Hidroelectrica avea un buget de mentenanta de 50 de milioane de euro in 2014. Mai spunea domnul Borza ca peste 40% din capacitatea Hidroelectrica reprezinta instalatii care au fost retehnologizate. Desigur, acest procent semnificativ se referea aproape exclusiv la retehnologizarea Portilor de Fier 1 si 2, sau la Centrala Lotru, contracte care au declansat capusarea Hidroelectrica de catre baietii destepti si care au fost derulate cu mult inainte de a prelua Remus Borza administrarea Hidroelectrica. Ulterior au fost anuntate sume la fel de mari pentru intretinerea agregatelor si altele pentru retehnologizarea unor centrale mari cum ar fi cele de la Stejaru si Vidraru.

Daca retehnologizarea era atat de bine coordonata, ne intrebam cum se explica atunci diferentele uriase de pret la producerea energiei electrice, inregistrate intre diferitele centrale ale Hidroelectrica (exceptand conditiile specifice, desigur). Iata ce ne spune tabelul de mai jos, pus la dispozitia redactie noastre de catre Hidroelectrica, in 2015.

„Hidroelectrica are un buget de mentenanta de 50 de milioane de euro, in conditiile in care peste 2.700 de MW, din cei 6.000 de MW instalati, cat este capacitatea companiei sunt retehnologizati, adica sunt instalatii noi care nu mai au nevoie de reparatii atat de mari. Acesti 2.700 de MW asigura 60% din productia Hidroelectrica„, spunea Remus Borza, in urma cu doi ani, amintind ca hidrocentralele de la Portile de Fier 1 si 2 au fost retehnologizate anii trecuti cu un buget de 400 de milioane de lei. Declaratiile administratorului judiciar au plecat de la pozitia exprimata de liderul de sindicat al sucursalei Hidroserv, Cristinel Popescu. Acesta a afirmat ca sistarea programelor de mentenanta pune in pericol exploatarea normala a hidrocentralelor de pe Dunare, Portile de Fier I si Portile de Fier II. Potrivit acestuia, stoparea lucrarilor de intretinere si reparatii au condus la functionarea hidroagregatelor din centralele electrice si dupa 13.000 de ore de functionare continua, existand astfel riscul producerii unor accidente tehnice grave.

Astazi, acelasi lider de sindicat anunta avaria de la Portile de Fier si cere interventia urgenta a Ministerului Energiei. sa fie o pura coincidenta?

Asadar, problema nu era retehnologizarea, ci mentenanta, asa cum am afirmat noi in urma cu doi ani. De aici se pot deschide insa multe alte capitole ale cheltuielilor Hidroelectrica, care merita urmarite pas cu pas. Si interesele financiare sunt foarte mari, atat pentru conducerea societatii, cat mai ales pentru societatea Hidroserv, care a fost cam scoasa din ecuatie, din motive mai mult sau mai putin stiute de catre noi.. Nu intamplator argumentele sindicatului sunt cat se poate de dure:

Conform datelor tehnice, o turbina ar trebui sa intre in revizie dupa 8.000 de ore de functionare. Ilegal, conducerile Hidroelectrica si Hidroserv au diminuat volumul de lucrari invocand lipsa de fonduri, din care cauza sunt mentinute in stare de operabilitate echipamente care nu au mai fost intretinute de luni de zile, afirma in urma cu aproape doi ani Cristinel Popescu. Acesta mai spunea ca situatia este cauzata de interesele unor cercuri de afaceristi din tara si strainatate care, impingand Hidroelectrica in faliment, vor sa cumpere Hidroserv la un pret subevaluat si sa cedeze contractul de mentenanta altor firme conduse de apropiati ale acestora. Uite ca, Hidroelectrica nu numai ca nu a intrat in faliment, dar mai si face profituri record, in schimb Hidroserv e pe duca. In aceste conditii asteptam urmatoarea avarie.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Transgaz a pus ochii pe actiunile operatorului de transport gaze din Grecia, Desfa

Next Story

Alpiq Romindustries a pierdut definitiv procesul cu Hidroelectrica

Articole pe aceeasi tema

0

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021
, By Redactia
0

Ce s-ar mai fi bucurat romanii daca Hidroelectrica era cotata la Bursa. Compania se pregateste sa imparta aproape tot profitul si sa dea dividende de 1,28 de miliarde lei, pentru 2020

Posted On 12 aprilie 2021
, By Redactia
0

Parlamentul canta in struna Apelor Romane. Apa pentru productia de energie electrica va ajunge sa coste cat certificatele de emisii de carbon?

Posted On 24 martie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Necesarul de investitii in sectorul energetic ar putea fi de 12-15 miliarde de euro, din care fondurile europene ar putea asigura cel mult jumatate

Posted On 14 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.