Ce legatura exista intre avariile de la Portile de Fier si situatia de insolventa a Hidroserv?
La hidrocentrala de la Portile de Fier a avut loc o avarie, in urma cu cateva zile, centrala electrica fiind inundata. In urma cu mai putin de un an, o alta avarie a avut loc la unul dintre agregatele modernizate, dar nu se stie nici pana in ziua de azi cine este responsabil. Avaria de zilele trecute a fost imediat speculata de catre sindicatele din Hidroserv, care pun evenimentul pe seama reducerii lucrarilor de mentenanta, inca de pe vreme in care Hidroelectrica se afla in insolventa. Pe de alta parte, societatea Hidroserv, care realiza lucrarile de mentenanta pentru Hidroelectrica, este cu sabia falimentului deasupra capului si nu stie cum sa se scoata din aceasta situatie, in conditiile in care societatea mama (Hidroelectrica) raporteaza profituri record din activitatea de exploatare. Complicate sunt Caile Domnului!
Hidrocentrala de la Portile de Fier, care asigura in jur de 40% din energia produsa de Hidroelectrica, a fost retehnologizata pe parcursul a catorva ani si din aceasta retehnologizare au aparut in piata si asa zisii „baieti destepti” din energie. Prin comparatie, partea sarbeasca a hidrocentralei functioneaza la parametrii normali pe vechile instalatii si nu avem cunostinta de probleme deosebite in activitatea de generare a energiei in ultimii 27 de ani. Cat priveste lucrarile de mentenanta a tuturor agregatelor din sistemul de hidrocentrale detinut de catre Hidroelectrica, intr-adevar, aici se pare ca avem o problema. Daca facem confuzie insa intre mentenanta propriu zisa si situatia in care a ajuns Hidroserv, riscam sa cadem intr-o capcana cumplita a sindicatelor de acolo.
Sa ne intoarcem insa la mentenanta, subiect pe care publicatia noastra l-a abordat inca de la prima insolventa a Hidroelectrica. In anul 2014, Energy-Center a avut o serie de analize pe marginea efectelor insolventei de la Hidroelectrica (prima insolventa), consecinta cea mai importanta a acestei stari fiind sistarea sau reducerea drastica a lucarilor de mentenanta la centralele aflate in exploatare. Mai mult decat atat, programul de retehnologizari a fost si el sistat din lipsa de bani, in timp ce o serie de contracte de intretinere si reparatii au fost reziliate. Desigur, multe dintre respectivele contracte erau atribuite societatii Hidroserv, care la randul ei le-a incredintat mai departe altor firme, la preturi de cateva ori mai mari decat erau ele in realitate.
La a doua intrare in insolventa, lucrarile de mentenanta nu mai putea fi amanate, daca se vroia functionarea corecta si in siguranta a hidroagregatelor. La presiunea sindicatelor, dar constient de importanta acestor lucrari, Remus Borza (administratorul judiciar la vremea respectiva) anunta ca Hidroelectrica avea un buget de mentenanta de 50 de milioane de euro in 2014. Mai spunea domnul Borza ca peste 40% din capacitatea Hidroelectrica reprezinta instalatii care au fost retehnologizate. Desigur, acest procent semnificativ se referea aproape exclusiv la retehnologizarea Portilor de Fier 1 si 2, sau la Centrala Lotru, contracte care au declansat capusarea Hidroelectrica de catre baietii destepti si care au fost derulate cu mult inainte de a prelua Remus Borza administrarea Hidroelectrica. Ulterior au fost anuntate sume la fel de mari pentru intretinerea agregatelor si altele pentru retehnologizarea unor centrale mari cum ar fi cele de la Stejaru si Vidraru.
Daca retehnologizarea era atat de bine coordonata, ne intrebam cum se explica atunci diferentele uriase de pret la producerea energiei electrice, inregistrate intre diferitele centrale ale Hidroelectrica (exceptand conditiile specifice, desigur). Iata ce ne spune tabelul de mai jos, pus la dispozitia redactie noastre de catre Hidroelectrica, in 2015.
„Hidroelectrica are un buget de mentenanta de 50 de milioane de euro, in conditiile in care peste 2.700 de MW, din cei 6.000 de MW instalati, cat este capacitatea companiei sunt retehnologizati, adica sunt instalatii noi care nu mai au nevoie de reparatii atat de mari. Acesti 2.700 de MW asigura 60% din productia Hidroelectrica„, spunea Remus Borza, in urma cu doi ani, amintind ca hidrocentralele de la Portile de Fier 1 si 2 au fost retehnologizate anii trecuti cu un buget de 400 de milioane de lei. Declaratiile administratorului judiciar au plecat de la pozitia exprimata de liderul de sindicat al sucursalei Hidroserv, Cristinel Popescu. Acesta a afirmat ca sistarea programelor de mentenanta pune in pericol exploatarea normala a hidrocentralelor de pe Dunare, Portile de Fier I si Portile de Fier II. Potrivit acestuia, stoparea lucrarilor de intretinere si reparatii au condus la functionarea hidroagregatelor din centralele electrice si dupa 13.000 de ore de functionare continua, existand astfel riscul producerii unor accidente tehnice grave.
Astazi, acelasi lider de sindicat anunta avaria de la Portile de Fier si cere interventia urgenta a Ministerului Energiei. sa fie o pura coincidenta?
Asadar, problema nu era retehnologizarea, ci mentenanta, asa cum am afirmat noi in urma cu doi ani. De aici se pot deschide insa multe alte capitole ale cheltuielilor Hidroelectrica, care merita urmarite pas cu pas. Si interesele financiare sunt foarte mari, atat pentru conducerea societatii, cat mai ales pentru societatea Hidroserv, care a fost cam scoasa din ecuatie, din motive mai mult sau mai putin stiute de catre noi.. Nu intamplator argumentele sindicatului sunt cat se poate de dure:
Conform datelor tehnice, o turbina ar trebui sa intre in revizie dupa 8.000 de ore de functionare. Ilegal, conducerile Hidroelectrica si Hidroserv au diminuat volumul de lucrari invocand lipsa de fonduri, din care cauza sunt mentinute in stare de operabilitate echipamente care nu au mai fost intretinute de luni de zile, afirma in urma cu aproape doi ani Cristinel Popescu. Acesta mai spunea ca situatia este cauzata de interesele unor cercuri de afaceristi din tara si strainatate care, impingand Hidroelectrica in faliment, vor sa cumpere Hidroserv la un pret subevaluat si sa cedeze contractul de mentenanta altor firme conduse de apropiati ale acestora. Uite ca, Hidroelectrica nu numai ca nu a intrat in faliment, dar mai si face profituri record, in schimb Hidroserv e pe duca. In aceste conditii asteptam urmatoarea avarie.