Transgaz a pus ochii pe actiunile operatorului de transport gaze din Grecia, Desfa
Operatorul retelei de transport al gazelor naturale din Romania, Transgaz, si-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din actiunile companiei care gestioneaza reteaua de gazoducte din Grecia, DESFA, potrivit unui articol publicat vineri in cotidianul elen Kathimerini si citat de Adevarul. Discutiile cu Transgaz ar fi inceput dupa ce negocierile dintre autoritatile din Atena si compania SOCAR din Azerbaidjan au esuat.
Citand surse din apropierea discutiilor, Kathimerini sustine ca oficialii Transgaz au vizitat saptamana trecuta sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, si, de asemenea, au avut discutii si cu ministrul elen al Energiei, .
„Reprezentantii companiei romanesti au informat partea elena ca intentioneaza sa plateasca o suma similara cu cea propusa de SOCAR (400 de milioane de euro – n.r.), pe care o considera rezonabila si fezabila. Ei au adaugat ca au deja discutii cu mai multe banci europene care sunt gata sa finanteze aceasta investitie romaneasca in Grecia“, precizeaza Kathimerini.
Daca tranzactia ar fi incheiata, statul roman ar controla unul dintre punctele-cheie de pe traseul viitoarelor conducte de transport al gazelor in Europa, menite sa creeze alternative la gazele rusesti oferite de Gazprom, monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale. Potrivit publicatiei elene, Transgaz joaca un rol vital in dezvoltarea infrastructurii de inteconectare in tarile din Europa Centrala si de Sud-Est si de asemenea sprijina implementarea asa-numitului „coridor vertical“ care ar urma sa lege sistemele de transport din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspica spre Europa Centrala.
Proiectul se bucura de sprijinul Uniunii Europene si SUA. DESFA are un rol-cheie in viitoarea infrastructura de gazoducte din Balcani pentru ca detine terninalul de gaze naturale lichefiate (LNG) Revythousa si va lega gazoductele TAP (Trans Adriatic Pipeline), aflat in constructie, de BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria), care urmeaza sa fie construit.
„Decizia este a statului roman.“ Ion Sterian, presedintele Consiliului de Administratiei al Transgaz, a declarat pentru Agerpres ca societatea de stat va analiza daca este benefic sa achizitioneze actiuni la operatorul de transport al gazelor din Grecia, DESFA, insa decizia este a actionarului majoritar, adica a statului roman. „Se vor face analize daca este benefic sa facem acest pas, daca este strategic. Se va lua o decizie corespunzatoare daca vom participa sau nu (la procesul de vanzare a actiunilor DESFA — n.r.).
Decizia este a actionarului nostru majoritar, adica a statului roman“, a declarat Sterian, pentru Agerpres. Potrivit acestuia, saptamana trecuta, o delegatie a Transgaz a efectuat o vizita in Grecia pentru discutii pe tema dezvoltarii coridorului vertical de gaze, care ar urma sa lege sistemele de transport din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspica spre Europa Centrala. Sterian a precizat ca discutiile cu oficialii greci au vizat strict subiectul coridorului vertical.
Transgaz este operatorul retelei de transport de gaze naturale din Romania si este controlat de Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 3,5 miliarde de lei (783 de milioane de euro). Valoarea oferita pentru preluarea DESFA reprezinta mai mult de jumatate din valoare actuala de piata a Transgaz. La data vizitei delegatiei Transgaz in Grecia, negocierile cu SOCAR nu fusesera declarate ca fiind esuate.
Compania SOCAR din Axerbaodjan a confirmat joi informatiile referitoare la esecul discutiilor pentru preluarea unui pachet de 66% din actiunile DESFA. Guvernul grec a informat la randul sau ca in pofida discutiilor constructive, oferta Socar nu raspunde solicitarilor guvernului grec si in consecinta s-a luat decizia terminarii negocierilor. Compania din Azerbaidjan intentiona sa obtina un pachet de 31% din actiunile DESFA de la guvernul grec si sa cumpere un alt pachet de 35% de la compania Hellenic Petroleum. In 2013, SOCAR a castigat o licitatie internationala pentru preluare a 66% din actiunile DESFA pentru 400 de milioane de euro.
Privatizarea DESFA face parte din pachetul de reforme si de vanzari de active promis de statul elen, in schimbul pachetului de asistenta financiara al creditorilor internationali. Pe langa Transgaz, si compania belgiana Fluxys si-a manifestat intentia de a depune o oferta pentru preluarea DESFA, mai scrie cotidianul elen. Romania a facut deja un prim pas pentru interconectarea cu tarile din regiune, dupa ce companiile Transgaz si Bulgartransgaz au inaugurat la inceputul lunii noiembrie firul principal al interconectorului Giurgiu-Ruse pe sub Dunare.