0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020
Fabrica la Cristian a nemtilor de la Schaeffler incepe productia in masa a motoarelor electrice

Transgaz a pus ochii pe actiunile operatorului de transport gaze din Grecia, Desfa

Posted On 4 decembrie 2016
By : Redactia
Comment: 0
Tag: BRUA, Desfa, Giorgos Stathakis, operatorul de transport gaze Grecia, Socar, Transgaz

Operatorul retelei de transport al gazelor naturale din Romania, Transgaz, si-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din actiunile companiei care gestioneaza reteaua de gazoducte din Grecia, DESFA, potrivit unui articol publicat vineri in cotidianul elen Kathimerini si citat de Adevarul. Discutiile cu Transgaz ar fi inceput dupa ce negocierile dintre autoritatile din Atena si compania SOCAR din Azerbaidjan au esuat.

transgaz

Citand surse din apropierea discutiilor, Kathimerini sustine ca oficialii Transgaz au vizitat saptamana trecuta sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, si, de asemenea, au avut discutii si cu ministrul elen al Energiei, transgaz.

„Reprezentantii companiei romanesti au informat partea elena ca intentioneaza sa plateasca o suma similara cu cea propusa de SOCAR (400 de milioane de euro – n.r.), pe care o considera rezonabila si fezabila. Ei au adaugat ca au deja discutii cu mai multe banci europene care sunt gata sa finanteze aceasta investitie romaneasca in Grecia“, precizeaza Kathimerini.  

Daca tranzactia ar fi incheiata, statul roman ar controla unul dintre punctele-cheie de pe traseul viitoarelor conducte de transport al gazelor in Europa, menite sa creeze alternative la gazele rusesti oferite de Gazprom, monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale. Potrivit publicatiei elene, Transgaz joaca un rol vital in dezvoltarea infrastructurii de inteconectare in tarile din Europa Centrala si de Sud-Est si de asemenea sprijina implementarea asa-numitului „coridor vertical“ care ar urma sa lege sistemele de transport din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspica spre Europa Centrala.

Proiectul se bucura de sprijinul Uniunii Europene si SUA. DESFA are un rol-cheie in viitoarea infrastructura de gazoducte din Balcani pentru ca detine terninalul de gaze naturale lichefiate (LNG) Revythousa si va lega gazoductele TAP (Trans Adriatic Pipeline), aflat in constructie, de BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria), care urmeaza sa fie construit.  

„Decizia este a statului roman.“ Ion Sterian, presedintele Consiliului de Administratiei al Transgaz, a declarat pentru Agerpres ca societatea de stat va analiza daca este benefic sa achizitioneze actiuni la operatorul de transport al gazelor din Grecia, DESFA, insa decizia este a actionarului majoritar, adica a statului roman. „Se vor face analize daca este benefic sa facem acest pas, daca este strategic. Se va lua o decizie corespunzatoare daca vom participa sau nu (la procesul de vanzare a actiunilor DESFA — n.r.).

Decizia este a actionarului nostru majoritar, adica a statului roman“, a declarat Sterian, pentru Agerpres. Potrivit acestuia, saptamana trecuta, o delegatie a Transgaz a efectuat o vizita in Grecia pentru discutii pe tema dezvoltarii coridorului vertical de gaze, care ar urma sa lege sistemele de transport din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspica spre Europa Centrala.   Sterian a precizat ca discutiile cu oficialii greci au vizat strict subiectul coridorului vertical.

Transgaz este operatorul retelei de transport de gaze naturale din Romania si este controlat de Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 3,5 miliarde de lei (783 de milioane de euro). Valoarea oferita pentru preluarea DESFA reprezinta mai mult de jumatate din valoare actuala de piata a Transgaz.   La data vizitei delegatiei Transgaz in Grecia, negocierile cu SOCAR nu fusesera declarate ca fiind esuate.

Compania SOCAR din Axerbaodjan a confirmat joi informatiile referitoare la esecul discutiilor pentru preluarea unui pachet de 66% din actiunile DESFA. Guvernul grec a informat la randul sau ca in pofida discutiilor constructive, oferta Socar nu raspunde solicitarilor guvernului grec si in consecinta s-a luat decizia terminarii negocierilor. Compania din Azerbaidjan intentiona sa obtina un pachet de 31% din actiunile DESFA de la guvernul grec si sa cumpere un alt pachet de 35% de la compania Hellenic Petroleum. In 2013, SOCAR a castigat o licitatie internationala pentru preluare a 66% din actiunile DESFA pentru 400 de milioane de euro.  

Privatizarea DESFA face parte din pachetul de reforme si de vanzari de active promis de statul elen, in schimbul pachetului de asistenta financiara al creditorilor internationali. Pe langa Transgaz, si compania belgiana Fluxys si-a manifestat intentia de a depune o oferta pentru preluarea DESFA, mai scrie cotidianul elen. Romania a facut deja un prim pas pentru interconectarea cu tarile din regiune, dupa ce companiile Transgaz si Bulgartransgaz au inaugurat la inceputul lunii noiembrie firul principal al interconectorului Giurgiu-Ruse pe sub Dunare.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?
  • Transgaz a inaugurat cea de-a treia statie de comprimare gaze din proiectul BRUATransgaz a inaugurat cea de-a treia statie de comprimare gaze din proiectul BRUA
  • Nici monopolul nu mai e ce-a fost. Profitul transportatorilor de energie si gaze scade accentuat in 2019. Cine-i de vina?Nici monopolul nu mai e ce-a fost. Profitul transportatorilor de energie si gaze scade accentuat in 2019. Cine-i de vina?
  • Banca Europeana de Investitii finanteaza Tansgaz pentru dezvoltarea sistemului national de transport gazeBanca Europeana de Investitii finanteaza Tansgaz pentru dezvoltarea sistemului national de transport gaze
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Iluminatul de sarbatori nu este gratis, ar trebui sa stim si noi cat ne costa?

Next Story

Ce legatura exista intre avariile de la Portile de Fier si situatia de insolventa a Hidroserv?

Articole pe aceeasi tema

Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?

Posted On 29 noiembrie 2020
, By Redactia

Dupa ce s-a vazut cu cea mai mare investitie realizata in ultimii 30 de ani de Transgaz, directorul Ion Sterian isi provoaca omologul din Ungaria

Posted On 24 noiembrie 2020
, By Redactia
0

Spre stiinta Ministerului Economiei, care viseaza la cai verzi pe pereti: sa nu ai incredere in greci, dar in romani nici atat.

Posted On 4 noiembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Sa-i multzumitzi cartitzei kgbiste...

Posted On 24 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.