CE Oltenia a ajuns la zi cu plata datoriilor
Complexul Energetic Oltenia a achitat toate obligatiile fiscale catre Bugetul Consolidat al Statului, fapt confirmat prin Certificatul de Atestare Fiscala emis de ANAF in data de 27.02.2017, care arata ca societatea figureaza cu suma de 0 lei ca si obligatii de plata si/sau sume de rambursat la data de 31.01.2017, se arata intr-un comunicat al companiei.
Mentionam ca societatea nu inregistreaza nici obligatii de plata restante catre bancile finantatoare privind rambursarea de rate, dobanzi si comisioane, iar obligatiile de plata catre furnizori se afla in termenele scadente de plata, conform prevederilor contractuale, reprezentand obligatii curente.De asemenea, CE Oltenia si-a indeplinit obligativitatea de conformare privind achizitionarea certificatelor de CO2 aferente productiei de energie realizate in anul 2016.
Acoperirea tuturor acestor costuri s-a datorat unui comportament echilibrat în gestionarea resurselor, o politica financiara extrem de prudenta fiind necesara in continuare, in contextul obligatiilor bancare pe care le are CE Oltenia ca urmare a creditelor accesate pentru implementarea proiectelor de mediu in cadrul tuturor sucursalelor energetice.
In acelasi timp, CE Oltenia si-a rezolvat si problemele cu licentele de mediu. In anul 2016, Asociatia Bankwatch Romania a contestat 7 acorduri de mediu pentru continuarea lucrarilor miniere in perimetrele de licenta (pentru 7 cariere), dintre care pentru 6 cariere instanta de judecata a dat castig de cauza CE Oltenia, respingand actiunile formulate de asociatia respectiva. Pentru singurul caz in care CE Oltenia nu a avut castig de cauza, respectiv pentru cariera Lupoaia, hotararea instantei nu este definitiva, compania avand dreptul la recurs.In prezent, activitatea de exploatare la cariera Lupoaia se desfasoara in perimetrul pentru care CE Oltenia detine autorizatie de mediu.
Pana in acest moment, 16 actiuni ale Bankwatch si Greenpeace initiate in instanta impotriva CE Oltenia au solutii definitive si irevocabile in favoarea societatii noastre. Avand ca scop declarat desfiintarea energiei produse pe baza de carbune, Bankwatch si Greenpeace incearca prin toate demersurile sa blocheze activitatea CE Oltenia, chiar daca au fost investite sute de milioane de euro in instalatii care incadreaza impactul asupra mediului in limitele impuse de legislatia actuala, spre deosebire de alti producatori de energie care nu detin autorizatiile de mediu necesare functionarii.Toate aceste costuri necesare conformarilor de mediu, pe care compania le respecta in totalitate, afecteaza puternic performanta CE Oltenia care nu beneficiaza de subventii.
In aceasta iarna, CE Oltenia a demonstrat inca o data rolul energiei produse pe baza de carbune pentru sistemul energetic romanesc, de care au beneficiat inclusiv organizatiile de mediu.