0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a amendat 5 furnizori de energie cu 1,1 milioane lei
Engie Romania sprijina Asociatia Daruieste Viata cu inca 110.000 de euro
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean

Ce vor de la guvernul roman americanii de la Exxon Mobile ?

Posted On 27 februarie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Exxon Mobile, gazele de la Marea Neagra, guvernul Grindeanu, OMV Petrom, perimetrul Neptun, piata de gaze, redeventa

In nici un caz o comisie interministeriala, care sa asigure suportul tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potential de dezvoltare in partea romaneasca a Marii Negre, dupa cum ne anunta cu mare satisfactie comunicatul venit de la Palatul Victoria. Pe masura ce se apropie de faza de explorare in perimetrul de adancime a blocului Neptun de la Marea Neagra, Exxon Mobile si partenerul sau OMV Petrom vor sa stie cat mai precis cum va arata piata de gaze din Romania peste doi ani si mai ales ce facilitati pot smulge statului roman pana la demararea exploatarii rezervelor de gaze. La multele probleme pe care investitorii le iau in calcul in aceasta perioada, guvernul nu credem ca a putut oferi raspunsuri concrete. Asa ca o pune de o comisie interministeriala.


Vizita de ieri de la Palatul Victoria a delegatiei formata din vicepresedintele Exxon Mobil Development Company,  David Cochrane, respectiv de CEO al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, credem noi ca a fost una extrem de punctuala. In ciuda faptului ca in comunicatul guvernului nu s-a strecurat nici o informatie concreta despre discutiile avute cu premierul Sorin Grindeanu, decat generalitati, indraznim sa banuim cam ce ar dori sa stie cu precizie investitorii. Facem aceasta anticipatie in baza datelor pe care le avem despre domeniul gazeifer din Romania si despre functionarea pietei in momentul de fata, respectiv in viitorii doi-trei ani, cand, cel putin teoretic, liberalizarea va fi pusa in aplicare. De asemenea, ceea ce solicita de foarte multa vreme alti investitori in domeniul gazelor si petrolului din Romania este valabil si pentru cei de la Exxon Mobile, respectiv OMV Petrom.

In primul rand credem ca s-a pus in discutie problema redeventelor, o obligatie nepermis de mult amanata de catre ultimele trei guverne. Schimbarile aparute in piata internationala a petrolului si gazelor au dat peste cap toate planurile initiale ale statului roman de a schimba politica de redevente, in ciuda faptului ca o noua grila se impunea inca din anul 2014, cand obligatiile asumate de stat in contractul de privatizare al Petrom, in ceea ce priveste redeventa, au disparut. De atunci incoace statul nu este in stare sa elaboreze noi norme, astfel incat sa tina seama de realitatile pietei, dar si de necesarul de investitii din acest sector. Exxon si OMV Petrom au investit pana acum la Marea Neagra, numai in activitatile de explorare circa 1,3 miliarde de dolari si urmeaza sa mai investeasca cel putin inca pe atata. Pai, banii astia trebuie recuperati cat se poate de repede.

Asa ajungem la cea de-a doua problema a celor de la Exxon Mobile. La ce pret ar putea fi vandute gazele pe piata din Romania, mai ales daca va fi respectat calendarul de liberalizare propus pana in 2021. De voi de nevoie, cel putin in momentul de fata gazele ce vor fi extrase din Marea Neagra vor trebui sa fie consumate in cea mai mare parte pe piata din Romania, caci posibilitati de export nu avem.

Iata ca am ajuns si la a treia problema, exportul de gaze si interconexiunile pe care Romania le are in momentul de fata cu tarile vecine. Nici una dintre acestea nu permite gazelor sa circule din Romania in afara, cu exceptia conductei Giurgiu-Ruse. Atentie insa, si aceasta conducta a fost in asa fel construita incat capacitatea de import (din Bulgaria) sa fie de zece ori mai mare decat capacitatea noastra de export. Pe Arad-Szeghed nu se intampla nimic, iar despre Iasi-Ungheni nici macar nu are rost sa vorbim. Pe de alta parte, la nivelul de consum actual al pietei interne (cu exceptia perioadelor de ger), cei doi mari producatori fac fata cu brio solicitarilor. Mai mult, pe perioada de vara eforturile pentru a mentine in exploatare anumite sonde si a nu fi inchise sunt din ce in ce mai mari si costurile pe masura. Ce facem cu o cantitate suplimentara de gaze venita de la Marea Neagra?

Nu in ultimul rand, intrebarea este cum vor ajunge gazele din Marea Neagra la consumatorul final, cine va realiza conducta de legatura si ce taxe vor fi ? Caci si acest lucru conteaza mult in evaluarea costurilor? Ajungem in final la functionarea pietei de gaze din Romania si la legislatia care se afla in curs de modificare. La ce se poate astepta Exxon si OMV Petrom intr-o piata despre care toata lumea recunoaste ca este mult ramasa in urma? De fapt acest capitol merita analizat separat, lucru pe care il vom face cat de curand.

Asadar, cam acestea credem noi ca au fost principalele probleme ridicate de reprezentantii Exxon si OMV Petrom in fata premierului Grindeanu, care a raspuns cu formarea unei echipe interministeriale. sau cine stie, o fi promis ceva despre care noi o sa aflam, ca la privatizarea Petrom, peste cativa ani.

Compania romaneasca OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil exploreaza o zona de mare adancime in apele romanesti ale Marii Negre, parteneriat care a inceput in 2008. In 2012, cele doua companii au anuntat descoperirea unui important zacamant de gaze naturale cu sonda Domino-1 in zona de mare adancime a blocului Neptun. Potrivit informatiilor initiale, rezerevele de gaze din acel perimetru ar fi cuprinse intre 42 de miliarde si 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cele doua companii au investit pana acum 1,5 miliarde de dolari in prospectiuni si explorari in Marea Neagra. O decizie finala, daca se va dovedi fezabil ca gazele sa fie exploatate, din punct de vedere comercial, ar putea fi luata in 2019, iar, in varianta favorabila, gazele vor ajunge in Romania cel mai devreme in anul 2020. Este cel mai mare proiect de explorare a resurselor de hidrocarburi ale Romaniei din ultimii ani.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Comisia Europeana glumeste cu Romania: s-au facut progrese in liberalizarea pietei gazelor

Next Story

Grupul MOL a mai bifat un profit de aproape un miliard de euro, Vanzarile de benzina si motorina au crescut

Articole pe aceeasi tema

Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Posted On 31 martie 2021
, By Redactia

OMV Petrom se asteapta la un profit de 1,824 miliarde lei, in 2021

Posted On 22 martie 2021
, By Redactia

Razvan Nicolescu s-ar putea reintoarce la Petrom, din postura de membru al Consiliului de Supraveghere

Posted On 19 martie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Ce este un stabilizator de tensiune și cum te poate ajuta?

Posted On 19 aprilie 2021

ANRE a amendat 5 furnizori de energie cu 1,1 milioane lei

Posted On 19 aprilie 2021

Studiu Signify: iluminatul cu LED, fara investitii mari de capital, poate genera economii de 75 de milioane de euro la bugetul statului

Posted On 19 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Ce este un stabilizator de tensiune și cum te poate ajuta?

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.