Comisia Europeana glumeste cu Romania: s-au facut progrese in liberalizarea pietei gazelor
Chiar daca piata gazelor de la noi este in plin proces de cautare a identitatii si mai ales a unor reguli care sa sparga odata pentru totdeauna “greaua mostenire”, Comisia Europeana vine sa ne incurajeze ca suntem pe drumul cel bun. Romania a facut progrese semnificative in ceea ce priveste liberalizarea pietei gazelor, insa piata angro ramane extrem de concentrata, 75% din aceasta fiind detinuta de doar 3 jucatori, se arata in Raportul de tara publicat miercuri de Comisia Europeana. Poate ca am facut progres in comparatie cu bulgarii sau cu ungurii, dar cam atat, dovada ca si Comisia recunoaste ca acolo unde piata ar trebuie sa fie concurentiala lucrurile bat pasul pe loc.
Se mai spune in raport ca in pofida progreselor inregistrate, concurenta de pe piata furnizarii de gaze intampina inca dificultati. Obligativitatea ca producatorii si furnizorii de gaze sa faca tranzactii pe platformele centralizate, ca si eliminarea pretului fix platit producatorilor de gaze (masura care se va aplica de la 1 aprilie 2017), va conduce la cresterea lichiditatii in piata si va imbunatati semnalele legate de pret, se precizeaza in raport. Nu stim cum se va imbunatati lichiditatea cand pe cele doua platforme existente pentru tranzactionarea gazelor naturale (OPCOM si BRM) tranzactiile sunt mai curand o raritate.
Asa se face ca pentru majorarea lichiditatii pietei gazelor, este necesara adoptarea de reguli de piata europene suplimentare, iar punctele de interconectare trans-frontaliera sa fie mai multe si eficiente in ambele sensuri. “Romania nu este integrata in totalitate in piata energetica UE. In 2016, capacitatea de interconectare pe partea de energie electrica era de 7%, sub tinta de 10% pentru 2020. Modernizarea liniilor electrice interne si a retelei invechite se face lent. Pentru a atinge tinta de 10% pentru 2020, Romania trebuie sa implementeze noi proiecte de interes comun si sa modernizeze sase linii electrice interne” sustine Comisia Europeana.
Dezvoltarea retelei de transport al gazelor Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA) va facilita accesul la gazele care vor sosi in Grecia din regiunea caspica prin conducta Trans-Adriatica (TAP).
“Astfel va creste va creste securitatea in aprovizionare si diversificarea surselor de gaze in regiunea sud-estica a Uniunii Europene’, se precizeaza in raport.
Si Guvernul Romaniei este preocupat de concentrarea de la nivelul productiei de gaze, insa din alte motive. Potrivit Strategiei Energetice publicata in luna noiembrie, faptul ca peste 95% din productia interna de gaze naturale este asigurata de doar doi producatori, Romgaz si OMV Petrom, constituie o “vulnerabilitate de securitate”, avand in vedere caracterul inchis al pietelor de furnizare, care face ca eventuala reziliere a unor contracte cu volume mari incheiate cu furnizorii sa perturbe activitatea celor doua companii.
“In prezent, peste 95% din productia nationala de gaze provine de la doi mari participanti la piata, fapt ce constituie o vulnerabilitate de securitate, dat fiind caracterul inchis al pietelor de furnizare. Rezilierea unui contract de productie interna cu volume mari poate perturba activitatea producatorului”, se mentioneaza in documentul citat.
In primavara, Romgaz a pierdut doua contracte majore de livrare de gaze naturale, respectiv cu grupul german E.ON, care obtinuse un pret mai mic de la gigantul rus Gazprom, si cu cel mai mare producator de energie termica din Romania, Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), dupa o oferta mai buna din partea OMV Petrom. Ca urmare, conducerea Romgaz a elaborat un al doilea proiect de buget pe 2016, in care principalii indicatori au fost ajustati drastic in scadere fata de prima varianta, care i-a fost respinsa de Guvern pentru necorelare intre venituri si cheltuieli. Intre timp, Romgaz a semnat un nou contract cu E.ON si a semnat un acord cu Primaria Capitalei pentru ca aceasta sa achite livrarile de gaze pentru ELCEN, intrat intre timp in insolventa.