0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Cea mai mare si mai performanta rafinarie din Romania-Rafinaria Petromidia – a aniversat patru decenii de performante si profesionalism

Posted On 8 septembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: aniversare, indicele de complexitate Nelson, investitii, KazMunayGas, procesare produse petroliere, Rafinaria Petromidia, rafinaria Vega

Rafinaria Petromidia Navodari aniverseaza 40 de ani de activitate, perioada in care a ajuns de la o idee, la cea mai mare unitate de profil din România si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre.

Petromidia si-a pornit prima instalatie in 1979 – Distilare Atmosferica – iar de atunci a inceput o evolutie care este dusa mai departe cu investitii majore, an de an. Doar in 2019, sunt alocate peste 50 de milioane de dolari pentru alinierea si continuarea modernizarii instalatiilor, dar si pentru digitalizarea rafinariei Petromidia.

Rezultatele operationale in crestere sunt dovada ca, in Petromidia, strategiile de dezvoltare au fost implementate cu succes. Anul trecut, au fost doborâte nu mai putin de 11 recorduri, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obtinute (5,78 milioane tone), productia de benzine (1,36 milioane tone) si motorine (2,75 milioane tone), combustibil de aviatie (317 mii tone) sau gradul de utilizare a capacitatii de rafinare (91,98%).

Rafinaria are cel mai mare randament de produse albe din regiune – 86,2% si se situeaza pe locul 9 din cele 250 de rafinarii din Europa si Africa, potrivit unui studiu realizat in 2018 de Wood MacKenzie.

In perioada 1979-2018, Petromidia a procesat un volum total de 122,8 milioane tone de materii prime si 3,1 milioane in prima jumatate a acestui an, obiectivul pentru 2019 fiind atingerea unui alt record istoric – 6,1 milioane tone.

Evolutia si framântarile acesteia s-au reflectat si in cantitatile prelucrate: aproximativ 26 milioane de tone (1979 – 1989) – parte a unui sistem centralizat de aprovizionare cu materii prime si de comercializare a produselor finite, 23,2 milioane de tone (1990 – 2000) – pe fondul tranzitiei la economia de piata, 22,6 milioane de tone (2001 – 2007) – alinierea la standardele obligatorii EURO si crearea unei retele proprii de distributie carburanti in România si in regiune, 51 milioane de tone (2008 – 2018) – parte a companiei nationale de petrol si gaze KazMunayGas si investitii importante pentru modernizarea si cresterea capacitatii de rafinare.

De la preluarea Rompetrol de catre KazMunayGas, au fost realizate investitii totale de peste 1,6 miliarde de dolari. Din aceasta suma, aproximativ un miliard de dolari a fost directionat catre Petromidia, iar cel mai amplu proiect, in valoare de aproximativ 450 de milioane de dolari, a vizat modernizarea si cresterea capacitatii de la 3,5 la peste 5 milioane de tone de materii prime procesate anual.

„Petromidia reprezinta motorul dezvoltarii localitatii Navodari din ultimii 40 de ani, dar si inima Grupului KMG International – care sta la baza succesului Rompetrol in bazinul Marii Negre. Suntem mândri de istoria si performantele atinse de rafinarie si dorim sa continuam dezvoltarea Petromidiei, alaturi de principala noastra resursa: pasiunea si daruirea angajatilor. Sarbatorim impreuna cu oamenii care au construit povestea Petromidia, prezenti la toate etapele care au definit ceea ce inseamna astazi Petromidia – un model de eficienta si profesionalism”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Primii pasi in dezvoltarea conceptului de Smart Refinery au fost facuti anul acesta prin implementarea Advance Process Control (APC) – un software menit sa optimizeze productia si sa reduca impactul asupra mediului inconjurator. Prin introducerea proiectelor de digitalizare la nivelul Petromidiei, rafinaria intra intr-o noua era, in care obiectivele principale sunt eficientizarea activitatii, reducerea costurilor si cresterea volumelor procesate.

Petromidia are in acest moment un indice de complexitate Nelson de 10.5 si este unitatea de prelucrarea din regiune cu cea mai mare capabilitate de extragere a sulfului din titei, obtinând exclusiv combustibili Euro 5. De asemenea, un studiu recent realizat de Solomon Associates arata faptul ca Petromidia a atins un indice de complexitate de 11.4 si este una dintre cele mai tinere rafinarii din Europa (dupa standardele internationale). Totodata, rata de utilizare este de aproximativ 90%, mai mare comparativ cu media europeana de 83%, nivel atins prin investitiile constante si dedicarea angajatilor.

Trecerea la carburanti de calitate superioara a fost realizata in mai multe etape: dupa modernizarile facute la inceputul anilor 1990, rafinaria a inceput sa produca din 1996 carburant Euro 2. La patru ani distanta, din Petromidia au plecat carburanti Euro 3, iar in 2005, a fost atins standardul de calitate Euro 4. In 2007, anul preluarii de catre KMGI, Petromidia a inceput sa livreze intern carburanti Euro 5, cu doi ani inainte de impunerile Comisiei Europene. Pasul a fost realizat ca urmare a maririi volumelor reactoarelor de peste trei ori. Carburantul Euro 5 (sub 10 parti de sulf per milion) este imbunatatit si optimizat constant, ca urmare a modernizarii instalatiilor din rafinarie.

Cu ajutorul investitiilor viitoare, KMG International vizeaza cresterea calitativa a carburantilor si intrarea pe segmentul Euro 6, care vor avea un impact si mai scazut asupra mediului inconjurator.

In acelasi timp, sunt prevazute mai multe proiecte extrem de importante si inovative, cum ar fi dezvoltarea unei noi statii de bitum, care ar dubla productia anuala, o statie de alchilare, care poate dezvolta capacitatea de obtinere a benzinei sau o instalatie de deparafinare, care va permite productia de carburant diesel optim si pentru temperaturi de -35 grade Celsius.

Pe platforma Petromidia lucreaza in acest moment peste 2.800 de oameni, angajati directi ai grupului, dar si subcontractori. Contributia anuala a Rompetrol Rafinare (operatorul rafinariei Petromidia) la Bugetul de Stat al României este de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Cu ocazia aniversarii a 40 de ani de Petromidia, KMG International lanseaza proiecte de educatie si sanatate in regiune, cu scopul dezvoltarii sanatoase si armonioase a generatiei viitoare. Proiectele dezvoltate in parteneriat cu doua ONG-uri importante, vizeaza sustinerea copiilor care provin din medii dezavantajate din judetul Constanta si nu numai, printr-un program national de sanatate dentara gratuita, precum si sprijinirea educatiei de calitate si a profesorilor in sistemul de invatamânt primar si gimnazial din judet, dar si educatia celor din licee si mediile universitare din Constanta.

Pentru constructia rafinariei a fost nevoie sa se recupereze din mare peste 30 de hectare de teren. Timp de patru ani, intre 1975 si 1979, lucrarile s-au derulat in ritm alert, pentru dezvoltarea unei rafinarii care sa se integreze in planul general de la acea vreme. Cu timpul, rafinaria a inceput sa introduca in fluxul tehnologic tot mai multe instalatii, inclusiv pe cele din Divizia de Petrochimie. De altfel, astazi, Petromidia este unicul producator de national de polietilene si polipropilene.

Dupa ce si rafinaria Vega a intrat in portofoliul Rompetrol, Rafinaria Petromidia a creat o sinergie perfecta cu unitatea din Ploiesti, careia ii ofera materialele/semifabricatele necesare pentru obtinerea unor produse si solutii speciale.

Petromidia Navodari este cea mai mare rafinarie din România si una dintre cele mai moderne din zona Marii Negre si Marii Mediterane. Amplasarea strategica si reteaua de distributie complexa fac din Petromidia un adevarat hub energetic, capabil sa acopere substantial reteaua de statii de distributie din România. De asemenea, carburantul produs la Petromidia, de o calitate superioara si in acord cu toate reglementarile române si europene, este distribuit si in tari precum Bulgaria, Georgia sau Republica Moldova, unde este vândut tot sub brandul Rompetrol.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Rompetrol Rafinare isi consolideaza profitul se se mentine pe prima pozitie la exportul de produse petroliereRompetrol Rafinare isi consolideaza profitul se se mentine pe prima pozitie la exportul de produse petroliere
  • Doua noi proiecte aprobate de Fondul de Investitii in Energie Kazah-RomanDoua noi proiecte aprobate de Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman
  • O solutie digitala in valoare de circa 4 milioane de dolari pregateste Rompetrol Rafinare pentru cea de-a patra revolutie industrial-Industry 4.0O solutie digitala in valoare de circa 4 milioane de dolari pregateste Rompetrol Rafinare pentru cea de-a patra revolutie industrial-Industry 4.0
  • La 10 ani de la preluarea Rompetrol, grupul KMG International anunta rezultate istorice. Divizia de rafinare si de petrochimie pot fi modele si pentru altiiLa 10 ani de la preluarea Rompetrol, grupul KMG International anunta rezultate istorice. Divizia de rafinare si de petrochimie pot fi modele si pentru altii
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Pe cine sa crezi? In timp ce companiile de distributie gaze solicita o liberalizare treptata a pietei, companiile producatoare vor liberalizare rapida

Next Story

CE Oltenia, un nou pas pentru imbunatatirea conditiilor de mediu

Articole pe aceeasi tema

0

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021
, By Redactia

Dupa 12 ani de blocaje, Linia electrica aeriana de 400 kv Oradea-Bekescsaba incepe sa prinda contur

Posted On 26 octombrie 2020
, By Redactia
0

Cele trei companii de distributie de energie apartinand grupului Enel Romania anunta investitii de circa 100 de milioane de euro, in 2020. Prioritara este digitalizarea

Posted On 23 august 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Cine este si ce face Centrul Român al Energiei? Energetica românească are potențialul, cunoștințele și resursele necesare pentru a ocupa un rol de lider regional

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.