0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Pe cine sa crezi? In timp ce companiile de distributie gaze solicita o liberalizare treptata a pietei, companiile producatoare vor liberalizare rapida

Posted On 8 septembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: capacitati de interconectare, factura de gaze, liberalizarea pietei de gaze, OUG 114, pretul gazelor naturale, producatori de gaze

Firesc, intr-un asemenea context, generat de Ordonanta de Urgenta 114/2018, orice pozitie a compaiilor din piata trebuie interpretata exclusiv din punctul de vedere al afacerilor lor. Pentru marii distribuitori, OUG 114 a creat o stare de confort in primul rand. Cand ai stabilit prin lege o cantitate de gaze care iti vine la pret reglementat nu mai ai nici o bataie de cap cu achizitia, cu pretul cel mai performant sau cu satisfacerea clientilor finali. Pentru companiile producatoare insa lucrurile stau cu totul altfel. Nu ai un pret competitiv la marfa pe care o produci si o vinzi renunti la investitii si la dezvoltare, pana cand lucrurile se vor schimba.

Intentia decidentilor de a modifica radical OUG 114, sau chiar de a o abroga, a starnit in randul companiilor din piata de gaze o adevarata rumoare. Fiecare, de la distributie-furnizare, la productie si transport incearca sa recupereze terenul pierdut in urma unor masuri anticoncurentiale si absolut ineficiente pentru consumatorii romani de gaze. In ultima instanta orice decizie politica va fi luata in viitorul apropiat privind OUG 114 va avaea efecte directe asupra consumatorilor finali.

Revenim la ceea ce am afirmat in analizele noastre anterioare: modificarea OUG 114 nu se poate face pana nu se trage o linie obiectiva asupra efectelor pe care le-a produs in piata. In acelasi timp, apropierea sezonului rece, amenintarea cu infrigmentul din parte Comisiei Europene trebuie sa fie repere clare pentru schimbarile ce urmeaza a fi luate. Nu am auzit, cel putin pana acum, sa fi inceput consultari intre comisiile parlamentare ce vor modifica OUG 114 si reprezentantii companiilor de profil. Se comunica doar prin intermediul mass-media, ceea ce nu este normal.

Este cat se poate de evident, o liberalizare brusca a pietei de gaze poate genera efecte absolut de necontrolat in piata. In acelasi timp, o reluare a procesului in etape mult prea extinse ar duce la o alta reactie negativa: aparitia baietilor destepti care stiu sa profite de confuziile legislative.

Revenim asupra anuntului nostru de a organiza o dezbatere obiectiva pe marginea efectelor pe care le-a produs in piata de energie si gaze OUG 114 si asupra consecintelor pe care trebuie sa le identificam. Nu are nici un succes demersul individual al diferitelor organizatii patronale din domeniul energiei si gazelor daca nu se intalnesc toti actorii la aceeasi masa. Zilele trecute am publicat un punct de vedere al companiilor de utilitati, principalii distribuitori de energie electrica si gaze din Romania, astazi publicam un punct de vedere al Federatiei Patronale de Petrol si Gaze. Important este sa ramanem obiectivi si nu sa urmarim interesele de grup. Timpul preseaza si Romania nu-si mai poate permite confuzia.

Iata punctul de vedere al FPPG:

OUG 114 nu a redus factura la gaze

OUG 114 a fost prezentata ca o masura menita sa reduca pretul gazelor pentru consumatorii casnici. In realitate, factura la gaze nu a scazut. Dimpotriva, a crescut pretul pentru consumatorii industriali, ceea ce s-a reflectat in pretul bunurilor de larg consum.

Eliminarea prevederilor OUG 114 și revenirea la o piata libera și functionala ar duce la reintroducerea in piata a unui volum de gaze de 4,3 miliarde m3 (reprezentând obligatiile pentru piata reglementata), ceea ce va permite decuplarea fata de preturile de import.

In plus, creșterea capacitatilor de interconectare cu Bulgaria, Ungaria și Ucraina, planificata pentru anul viitor, va incuraja concurenta pe piata gazelor prin diversificarea surselor, cum ar fi LNG (Gaz Natural Lichefiat). 

Consumatorii vulnerabili trebuie protejati

Principalul argument adus in defavoarea liberalizarii pietei gazelor este protectia consumatorului vulnerabil. Consumatorii vulnerabili trebuie protejati prin mecanisme care pot coexista cu o piata libera, așa cum se intampla și in alte tari din Europa Centrala și nu numai. Din pacate, deși exista planuri de actiuni elaborate de specialiști, cum sunt cei de la Emerton, in România nu a fost implementat un mecanism functional de protectie a acestora. De aceea, este nevoie de o actiune urgenta in acest sens.

Liberalizarea pietei de gaze este o necesitate

In 2001, in cadrul negocierilor pentru aderarea la UE, România și-a asumat liberalizarea pietei gazelor pâna in 2007. Aceasta a avut loc pentru o perioada scurta de timp, din 2017 pâna in decembrie 2018, când, prin introducerea OUG 114, România a regresat in ceea ce privește piata gazelor. In acești ani, impotriva României au fost deschise doua proceduri de infringement pe piata gazelor.

Impactul zecilor de ani de tergiversari in liberalizare se traduce in paradoxuri cum ar fi acela ca doar 30% din gospodariile din România sunt conectate la reteaua de gaze.

O piata reglementata nu atrage investitii – in ultimii ani am asistat la ieșirea unor companii mari de pe piata și incetinirea sau chiar blocarea unor proiecte de investitii majore. In același timp, productia locala de gaze a scazut și a fost inlocuita cu importuri, in conditiile in care România are potential de a-și acoperi necesarul de gaze exclusiv din productia interna. In prezent rata importurilor a crescut la circa 28%.

In aceste conditii este necesara liberalizarea imediata a pietei, prin eliminarea prevederilor OUG 114 referitoare la pretul gazelor, pentru a nu afecta aprovizionarea cu gaze a României. Este necesara, de asemenea, protejarea concreta a consumatorului vulnerabil și implementarea unor programe ample de eficienta energetica, ce au ca efect direct scaderea semnificativa a facturilor la energie.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Ministrul Economiei vede golanii peste tot in piata de gaze? De ce nu le-a eliminat inainte de liberalizare?Ministrul Economiei vede golanii peste tot in piata de gaze? De ce nu le-a eliminat inainte de liberalizare?
  • La vara, pretul gazelor naturale ar putea fi echivalent cu cel din 2008La vara, pretul gazelor naturale ar putea fi echivalent cu cel din 2008
  • Liberalizarea pietei de gaze primita cu detasare de catre RomgazLiberalizarea pietei de gaze primita cu detasare de catre Romgaz
  • Tendințe ale prețului gazelor în anul 2020Tendințe ale prețului gazelor în anul 2020
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Baronii gazelor ar putea regreta OUG 114?  Sa se schimbe, dar sa nu se liberalizeze piata de gaze decat in ritmul dorit de ei.

Next Story

Cea mai mare si mai performanta rafinarie din Romania-Rafinaria Petromidia – a aniversat patru decenii de performante si profesionalism

Articole pe aceeasi tema

0

Programul Gas Price Release a facut ca gazele romanesti ieftine sa ia calea exportului in anul 2021. Producatorii pierd, furnizorii castiga

Posted On 7 februarie 2021
, By Redactia

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Posted On 22 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.