Pe cine sa crezi? In timp ce companiile de distributie gaze solicita o liberalizare treptata a pietei, companiile producatoare vor liberalizare rapida
Firesc, intr-un asemenea context, generat de Ordonanta de Urgenta 114/2018, orice pozitie a compaiilor din piata trebuie interpretata exclusiv din punctul de vedere al afacerilor lor. Pentru marii distribuitori, OUG 114 a creat o stare de confort in primul rand. Cand ai stabilit prin lege o cantitate de gaze care iti vine la pret reglementat nu mai ai nici o bataie de cap cu achizitia, cu pretul cel mai performant sau cu satisfacerea clientilor finali. Pentru companiile producatoare insa lucrurile stau cu totul altfel. Nu ai un pret competitiv la marfa pe care o produci si o vinzi renunti la investitii si la dezvoltare, pana cand lucrurile se vor schimba.
Intentia decidentilor de a modifica radical OUG 114, sau chiar de a o abroga, a starnit in randul companiilor din piata de gaze o adevarata rumoare. Fiecare, de la distributie-furnizare, la productie si transport incearca sa recupereze terenul pierdut in urma unor masuri anticoncurentiale si absolut ineficiente pentru consumatorii romani de gaze. In ultima instanta orice decizie politica va fi luata in viitorul apropiat privind OUG 114 va avaea efecte directe asupra consumatorilor finali.
Revenim la ceea ce am afirmat in analizele noastre anterioare: modificarea OUG 114 nu se poate face pana nu se trage o linie obiectiva asupra efectelor pe care le-a produs in piata. In acelasi timp, apropierea sezonului rece, amenintarea cu infrigmentul din parte Comisiei Europene trebuie sa fie repere clare pentru schimbarile ce urmeaza a fi luate. Nu am auzit, cel putin pana acum, sa fi inceput consultari intre comisiile parlamentare ce vor modifica OUG 114 si reprezentantii companiilor de profil. Se comunica doar prin intermediul mass-media, ceea ce nu este normal.
Este cat se poate de evident, o liberalizare brusca a pietei de gaze poate genera efecte absolut de necontrolat in piata. In acelasi timp, o reluare a procesului in etape mult prea extinse ar duce la o alta reactie negativa: aparitia baietilor destepti care stiu sa profite de confuziile legislative.
Revenim asupra anuntului nostru de a organiza o dezbatere obiectiva pe marginea efectelor pe care le-a produs in piata de energie si gaze OUG 114 si asupra consecintelor pe care trebuie sa le identificam. Nu are nici un succes demersul individual al diferitelor organizatii patronale din domeniul energiei si gazelor daca nu se intalnesc toti actorii la aceeasi masa. Zilele trecute am publicat un punct de vedere al companiilor de utilitati, principalii distribuitori de energie electrica si gaze din Romania, astazi publicam un punct de vedere al Federatiei Patronale de Petrol si Gaze. Important este sa ramanem obiectivi si nu sa urmarim interesele de grup. Timpul preseaza si Romania nu-si mai poate permite confuzia.
Iata punctul de vedere al FPPG:
OUG 114 nu a redus factura la gaze
OUG 114 a fost prezentata ca o masura menita sa reduca pretul gazelor pentru consumatorii casnici. In realitate, factura la gaze nu a scazut. Dimpotriva, a crescut pretul pentru consumatorii industriali, ceea ce s-a reflectat in pretul bunurilor de larg consum.
Eliminarea prevederilor OUG 114 și revenirea la o piata libera și functionala ar duce la reintroducerea in piata a unui volum de gaze de 4,3 miliarde m3 (reprezentând obligatiile pentru piata reglementata), ceea ce va permite decuplarea fata de preturile de import.
In plus, creșterea capacitatilor de interconectare cu Bulgaria, Ungaria și Ucraina, planificata pentru anul viitor, va incuraja concurenta pe piata gazelor prin diversificarea surselor, cum ar fi LNG (Gaz Natural Lichefiat).
Consumatorii vulnerabili trebuie protejati
Principalul argument adus in defavoarea liberalizarii pietei gazelor este protectia consumatorului vulnerabil. Consumatorii vulnerabili trebuie protejati prin mecanisme care pot coexista cu o piata libera, așa cum se intampla și in alte tari din Europa Centrala și nu numai. Din pacate, deși exista planuri de actiuni elaborate de specialiști, cum sunt cei de la Emerton, in România nu a fost implementat un mecanism functional de protectie a acestora. De aceea, este nevoie de o actiune urgenta in acest sens.
Liberalizarea pietei de gaze este o necesitate
In 2001, in cadrul negocierilor pentru aderarea la UE, România și-a asumat liberalizarea pietei gazelor pâna in 2007. Aceasta a avut loc pentru o perioada scurta de timp, din 2017 pâna in decembrie 2018, când, prin introducerea OUG 114, România a regresat in ceea ce privește piata gazelor. In acești ani, impotriva României au fost deschise doua proceduri de infringement pe piata gazelor.
Impactul zecilor de ani de tergiversari in liberalizare se traduce in paradoxuri cum ar fi acela ca doar 30% din gospodariile din România sunt conectate la reteaua de gaze.
O piata reglementata nu atrage investitii – in ultimii ani am asistat la ieșirea unor companii mari de pe piata și incetinirea sau chiar blocarea unor proiecte de investitii majore. In același timp, productia locala de gaze a scazut și a fost inlocuita cu importuri, in conditiile in care România are potential de a-și acoperi necesarul de gaze exclusiv din productia interna. In prezent rata importurilor a crescut la circa 28%.
In aceste conditii este necesara liberalizarea imediata a pietei, prin eliminarea prevederilor OUG 114 referitoare la pretul gazelor, pentru a nu afecta aprovizionarea cu gaze a României. Este necesara, de asemenea, protejarea concreta a consumatorului vulnerabil și implementarea unor programe ample de eficienta energetica, ce au ca efect direct scaderea semnificativa a facturilor la energie.