Cum a fost adusă o școală la standard nZEB, prin proiectul România Eficientă. Un model pe care multe scoli din tara l-ar putea urma
În urma reabilitării energetice aprofundate prin proiectul România Eficientă, o școală din România a devenit una la standard nZEB (clădire cu un consum de energie aproape zero), un nivel extrem de ambițios și destul de puțin atins, în general, în Europa. Prin investiția realizată, clădirea școlară va avea un consum mediu anual de energie diminuat cu aproximativ 60%, acoperit parțial din producția proprie din surse regenerabile, o transformare importantă mai ales în contextul actual, când energia a devenit atât de scumpă. Această renovare este un model pentru alte școli din țară, ce pot fi aduse la același standard.
Acesta a fost cel mai amplu proiect de renovare la standard de consum de energie aproape zero (nZEB) a unei școli publice din țară și prima investiție privată de acest tip. Investiția, în valoare de circa un milion de euro, a fost realizată prin România Eficientă, cel mai mare proiect privat de anvergură națională dedicat eficienței energetice în clădiri, derulat de Energy Policy Group (EPG) cu finanțarea sponsorului oficial OMV Petrom.
Proiectul-pilot a fost realizat la Corpul C10 de la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, care găzduiește atât săli de curs, la parter, cât și un cămin-internat, la etajele superioare, având o suprafață desfășurată pe cele trei niveluri de circa 1.500 metri pătrați. În această clădire școlară învață în jur de 250 de elevi și își desfășoară activitatea circa 60 de cadre didactice, iar în camerele de cămin sunt cazați aproximativ 80 elevi. Toți vor avea de acum condiții de învățare mult mai bune.
Lucrările de renovare au demarat în vara anului trecut și s-au finalizat în luna aprilie 2022, iar pentru a fi adusă la standardul nZEB, clădirea a fost dotată cu echipamente extrem de performante și materiale de cea mai bună calitate. Pe parcursul lucrărilor de la Ploiești s-au alăturat ca sponsori compania Signify, care a oferit sistemul de iluminat ultramodern, și Grupul Electrica, ce a contribuit cu sistemul de panouri fotovoltaice.
Iată câteva dintre lucrările de reabilitare energetică realizate la exteriorul și la interiorul clădirii, prin programul România Eficientă:
- izolarea termică a pereților exteriori și a soclului;
- schimbarea integrală a tâmplăriei existente la ferestre cu tâmplărie performantă energetic din aluminiu, cu geamuri triplu strat low-e;
- instalarea parasolarelor la ferestrele puternic însorite;
- înlocuirea sistemului de iluminat cu unul inteligent;
- instalarea de panouri fotovoltaice și solare termice;
- înlocuirea conductelor și a radiatoarelor din întreaga clădire;
- montarea unor echipamente de filtrare a aerului cu recuperare de căldură și dotarea sălilor de clasă cu echipamente de dezinfectare a aerului;
- reamenajarea interioară integrală;
Urmăriți în materialul video un scurt ghid al principalelor lucrări realizate:
Beneficiile acestei investiții sunt multiple: „Anticipăm economii semnificative de energie, iar acestea contează când energia a devenit atât de scumpă. Se va simți în factură și investiția se va amortiza mai repede. Pe de altă parte există și acest beneficiu extrem de important al condițiilor interioare mult îmbunătățite. Elevii și profesorii vor avea niște condiții de lucru incomparabil mai agreabile și mai confortabile. Acesta este viitorul, se întâmplă în toată UE, în toate țările dezvoltate – se fac aceste investiții care îmbunătățesc condițiile de locuit și care ne asigură și autonomie energetică”, a declarat Radu Dudău, director Energy Policy Group și coordonator al programului România Eficientă.
El a menționat că proiectul de renovare derulat la Ploiești a fost dificil prin perspectiva faptului că e primul de această natură, cu finanțare strict privată, și s-a realizat într-un cadru legislativ nou, într-un mediu de piață foarte volatil, în care prețurile materialelor de construcții au explodat.
Mai multe imagini foto și video de la acest proiect de renovare, ce reprezintă o premieră la nivel național, găsiți AICI.