Directivele europene stabilesc o noua tinta pentru cresterea eficientei energetic: 32,5%, pana in 2030
Uniunea Europeana (UE) si-a propus o crestere a eficientei energetice de 32,5% pana in anul 2030, iar Romania urmeaza sa preia in legislatia nationala aceasta prevedere in urmatoarele luni, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), citat de Agerpres.
“In acest an a fost aprobata Directiva Europeana privind Performanta Energetica a Cladirilor, care a fost publicata in iulie in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele membre au la dispozitie 20 de luni pentru a o prelua in legislatiile nationale”, a spus oficialul ANRE.
Acesta a aratat ca directiva prevede ca noua tinta pentru cresterea eficientei energetice sa fie de 32,5% pentru anul 2030. Totodata, pentru sursele regenerabile, la nivel european exista o tinta de 32% pentru 2030, cu posibilitatea revizuirii in anul 2023.
“Tintele Romaniei pentru anul 2020, atat pentru eficienta energetica (20% – n.r.), cat si pentru resurse regenerabile, de 24%, au fost deja depasite, potrivit Eurostat. Asteptam publicarea in Jurnalul Oficial a tuturor directivelor din acest pachet legislativ de energie si schimbari climatice, dupa care urmeaza transpunerea lor. In perioada Presedintiei austriece ar trebui sa fie finalizate si discutiile pe tema directivei privind piata de energie, dar, daca acestea nu sunt finalizate, avem sansa sa continuam si sa finalizam aceste discutii in timpul presedintiei Romaniei”, a adaugat Negy-Bege.
Potrivit acestuia, consumul de energie in cladiri reprezinta 40% din consumul de energie in total in Europa si 45% in Romania.
“Sectorul cladirilor este responsabil pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon, iar 75% din cladirile din Uniunea Europeana sunt ineficiente energetic”, a mentionat vicepresedintele ANRE