Energie pentru viata, sau cum s-a transformat dragostea de munte in dragoste de oameni
Rareori am gazduit in publicatia noastra evenimente de viata. Concentrati pe problemele mai mult tehnice si aplicate ale sectorului energetic romanesc am uitat una dintre principalele meniri ale jurnalismului: reportajul si mai ales reportajul despre oameni. Romania s-a depopulat masiv in ultimii ani si adesea ne-am concentrat doar pe fonomenul plecarii la munca in strainatate. Ne-a scapat, pe acest fond al emigrarii, o alta miscare masiva de populatie de la tara inspre oras, probabil pentru ca am luat-o ca o normalitate a zilelor noastre. Cu referire la ce-l de-al doilea aspect al migrarii am pierdut din vedere ca lipsa conditiilor decente de trai a facut ca mii de familii sa-si paraseasca locuintele din satele izolate ale Romaniei pentru o doza de confort data de niste conditii elementare in secolul XXI: curent electric, apa canalizare, gaze sau incalzire. Ce s-ar fi intamplat daca dupa 30 de ani de la disparitia comunismului, aceste utilitati atat de firesti in orice parte a Europei s-ar fi regasit si in satele romanesti. Ar mai fi pribegit zeci, sute sau mii de familii in cautarea unui trai decent? Greu de dat un raspuns si de la aceasta intrebare si de aici am plecat atunci cand mi-a fost dat sa cunosc putini oameni care (indiferent de conditii) nu au acceptat pribegia.
Probabil ca de la aceasta cunoastere, mult mai profunda desigur, a plecat si Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energie Inteligenta, cand si-a pus in cap sa ajute, sa aduca lumina in casele unor oameni incapatanati sa nu-si abandoneze casa si gospodaria mostenite de generatii intregi. Aici, in aceasta aventura caruia Dumitru Chisalita i-a spus “Energie pentru Viata” orice rationament economic nu are absolut nici o relevanta. Este vorba exclusiv despre nebunia si dragostea unui om fata de munte imbinata cu incapatanare cu dragostea si ajutorul fata de semeni.
Si daca faptele bune se vor intoarce, cum altfel poate fi explicat acest curaj nebun de a gandi un proiect in care sa aduci lumina in casele unor oameni pentru care soarele si lampasul erau de generatii intregi singura lor flacara? Cum poate fi numita ambitia de a gasi inca firme din Romania care sa sustina acest proiect in ciuda faptului ca nici macar un beneficiu de imagine nu au din asta?
Ca sa monteze primele panouri solare la o locuinta izolata din Muntii Trascaului, comuna Intregarde, Dumitru Chisalita a gasit sprijinul unor oameni absolut dezinteresati de reclama sau de cine stie ce alte avantaje. Carul cu boi care a carat panourile fotovoltaice si acumulatorii necesari instalatiei solare a venit dintr-un alt sat al comunei aflat la o distanta deloc usor de parcurs pentru boi. Urcusul de la drumul de acces si pana la casa lui Ion Dumitrascu a reprezentat si el o aventura in sine, mai ales ca mai devreme cu o zi o ploaie torentiala a rupt podete si a innamolit poteca pe care Badea Ion Dumitrascu o bate de vreo 85 de ani pe jos.
L-am intalnit sprijinandu-se intr-o carje si inconjurat de doi caini, prietenii lui de nadejde. Nu parea nici surprins, nici extrem de entuziasmat de aparitia grupului nostru, o amestecatura de ziaristi, de tehnicieni, de autoritati. Asta nu inseamna ca nu se bucura de lumina adusa in acest ceremonial. Cumpatat, asa cum sunt toti oamenii muntelui, si-a trait bucuria interior.
Sase copii are Badea Ion si toti “is aranjati”, o spune cu impacare de sine. Am intalnit-o acolo doar pe doamna Silvia, una dintre cele trei fete, care ne astepta cu placintele ce nu se mai fac atat de bune nicaieri in alta parte. Modesta, adesea timida, ne-a povestit despre copilaria eu in mijlocul acestor munti. Fara autobuze scolare, far lumina in casa, fara multe alte lucruri de care beneficiaza copii de astazi, doamna Silvia a trecut prin scoala fara sa-si uite vreodata originile. Ii este drag sa se intoarca la casa parinteasca, iar beneficiul luminii este un argument in plus pentru a o face mai des.
L-am lasat pe Badea Ion cu calul si gainile lui, singurele animale care i-au mai ramas in batatura dupa ce zeci de ani a avut oi, vaci, porci in acel paradis. De acum incolo va avea insa lumina. O lumina care nu-I va schimba prea mult anii ce-I mai are de trait, dar cu siguranta ii va face mai usori.
Asociația Energia Inteligenta a dus lumina in cinci gospodarii izolate din Munții Apuseni, care nu au avut niciodata acces la curentul electric, prin proiectul Energie pentru Viața, demarat la aniversarea a cinci ani de la inființarea Asociatiei.
Echipa Ostenweg Medias si Electroscape Mediaș s-au ocupat și de instalatia electrica, gospodaria avand acum doua prize si trei becuri.
“Orice om, indiferent de varsta sa, merita sa traiasca in normalitate. Dupa ce vom monta panouri fotovoltaice, in aceste locuinte, diferența dintre intuneric și lumina o va face o simpla apasare a unui intrerupator.Vrem sa aducem o raza de speranta acestor oameni, care sunt suficient de departe pentru a nu fi racordati la reteaua de energie electrica, dar prea aproape de aceasta retea pentru a beneficia de finantare pentru montarea de panouri fotovoltaice. Marea lor majoritate sunt oameni in varsta care și-au petrecut intreaga viata in aceste locuri și pentru care traiul in aceste condiții a devenit extrem de greu din cauza vârstei inaintate. In momentul de fata, folosesc lampi cu gaz și lumânari pentru a face lumina in case”, a declarat Dumitru Chisalita, Președinte al Asociatiei Energia Inteligenta.
Proiectul ”Energie pentru viața” a fost posibil datorita sprijinului oferit de companiile Ostenweg Sysplan, ALRO, ALUM, Romgaz, Transgaz, EON, OMV Petrom, EM360 Group, Romania Durabila și VERTIK.