0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Energie pentru viata, sau cum s-a transformat dragostea de munte in  dragoste de oameni

Posted On 27 iunie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: asociatia energie inteligenta, Dumitru Chisalita, gospodarii izolate, muntii Apuseni, panouri fotovoltaice, programul Daruieste viata

Rareori am gazduit in publicatia noastra evenimente de viata. Concentrati pe problemele mai mult tehnice si aplicate ale sectorului energetic romanesc am uitat una dintre principalele meniri ale jurnalismului: reportajul si mai ales reportajul despre oameni. Romania s-a depopulat masiv in ultimii ani si adesea ne-am concentrat doar pe fonomenul plecarii la munca in strainatate. Ne-a scapat, pe acest fond al emigrarii, o alta miscare masiva de populatie de la tara inspre oras, probabil pentru ca am luat-o ca o normalitate a zilelor noastre. Cu referire la ce-l de-al doilea aspect al migrarii am pierdut din vedere ca lipsa conditiilor decente de trai a facut ca mii de familii sa-si paraseasca locuintele din satele izolate ale Romaniei pentru o doza de confort data de niste conditii elementare in secolul XXI: curent electric, apa canalizare, gaze sau incalzire. Ce s-ar fi intamplat daca dupa 30 de ani de la disparitia comunismului, aceste utilitati atat de firesti in orice parte a Europei s-ar fi regasit si in satele romanesti. Ar mai fi pribegit zeci, sute sau mii de familii in cautarea unui trai decent? Greu de dat un raspuns si de la aceasta intrebare si de aici am plecat atunci cand mi-a fost dat sa cunosc putini oameni care (indiferent de conditii) nu au acceptat pribegia.

Probabil ca de la aceasta cunoastere, mult mai profunda desigur, a plecat si Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energie Inteligenta, cand si-a pus in cap sa ajute, sa aduca lumina in casele unor oameni incapatanati sa nu-si abandoneze casa si gospodaria mostenite de generatii intregi. Aici, in aceasta aventura caruia Dumitru Chisalita i-a spus “Energie pentru Viata” orice rationament economic nu are absolut nici o relevanta. Este vorba exclusiv despre nebunia si dragostea unui om fata de munte imbinata cu incapatanare cu dragostea si ajutorul fata de semeni.

Si daca faptele bune se vor intoarce, cum altfel poate fi explicat  acest curaj nebun de a gandi un proiect in care sa aduci lumina in casele unor oameni pentru care soarele si lampasul erau de generatii intregi singura lor flacara? Cum poate fi numita ambitia de a gasi inca firme din Romania care sa sustina acest proiect in ciuda faptului ca nici macar un beneficiu de imagine nu au din asta?

Ca sa monteze primele panouri solare la o locuinta izolata din Muntii Trascaului, comuna Intregarde, Dumitru Chisalita a gasit sprijinul unor oameni absolut dezinteresati de reclama sau de cine stie ce alte avantaje. Carul cu boi care a carat panourile fotovoltaice si acumulatorii necesari instalatiei solare a venit dintr-un alt sat al comunei aflat la o distanta deloc usor de parcurs pentru boi. Urcusul de la drumul de acces si pana la casa lui Ion Dumitrascu a reprezentat si el o aventura in sine, mai ales ca mai devreme cu o zi o ploaie torentiala a rupt podete si a innamolit poteca pe care Badea Ion Dumitrascu o bate de vreo 85 de ani pe jos.

L-am intalnit sprijinandu-se intr-o carje si inconjurat de doi caini, prietenii lui de nadejde. Nu parea nici surprins, nici extrem de entuziasmat de aparitia grupului nostru, o amestecatura de ziaristi, de tehnicieni, de autoritati. Asta nu inseamna ca nu se bucura de lumina adusa in acest ceremonial. Cumpatat, asa cum sunt toti oamenii muntelui, si-a trait bucuria interior.

Sase copii are Badea Ion si toti “is aranjati”, o spune cu impacare de sine. Am intalnit-o acolo doar pe doamna Silvia, una dintre cele trei fete, care ne astepta cu placintele ce nu se mai fac atat de bune nicaieri in alta parte. Modesta, adesea timida, ne-a povestit despre copilaria eu in mijlocul acestor munti. Fara autobuze scolare, far lumina in casa, fara multe alte lucruri de care beneficiaza copii de astazi, doamna Silvia a trecut prin scoala fara sa-si uite vreodata originile. Ii este drag sa se intoarca la casa parinteasca, iar beneficiul luminii este un argument in plus pentru a o face mai des.

L-am lasat pe Badea Ion cu calul si gainile lui, singurele animale care i-au mai ramas in batatura dupa ce zeci de ani a avut oi, vaci, porci in acel paradis. De acum incolo va avea insa lumina. O lumina care nu-I va schimba prea mult anii ce-I mai are de trait, dar cu siguranta ii va face mai usori.

Asociația Energia Inteligenta a dus lumina in cinci gospodarii izolate din Munții Apuseni, care nu au avut niciodata acces la curentul electric, prin proiectul Energie pentru Viața, demarat la aniversarea a cinci ani de la inființarea Asociatiei.

Echipa Ostenweg Medias si Electroscape Mediaș s-au ocupat și de instalatia electrica, gospodaria avand acum doua prize si trei becuri.

“Orice om, indiferent de varsta sa, merita sa traiasca in normalitate. Dupa ce vom monta panouri fotovoltaice, in aceste locuinte, diferența dintre intuneric și lumina o va face o simpla apasare a unui intrerupator.Vrem sa aducem o raza de speranta acestor oameni, care sunt suficient de departe pentru a nu fi racordati la reteaua de energie electrica, dar prea aproape de aceasta retea pentru a beneficia de finantare pentru montarea de panouri  fotovoltaice. Marea lor majoritate sunt oameni in varsta care și-au petrecut intreaga viata in aceste locuri și pentru care traiul in aceste condiții a devenit extrem de greu din cauza vârstei inaintate. In momentul de fata, folosesc lampi cu gaz și lumânari pentru a face lumina in case”, a declarat Dumitru Chisalita, Președinte al Asociatiei Energia Inteligenta.

Proiectul ”Energie pentru viața” a fost posibil datorita sprijinului oferit de companiile Ostenweg Sysplan, ALRO, ALUM, Romgaz, Transgaz, EON, OMV Petrom, EM360 Group, Romania Durabila și VERTIK.

Articole pe aceeasi tema

  • Electrica Furnizare susține integral o nouă etapă a proiectului ”Energie pentru viață” inițiat de Asociația Energia InteligentăElectrica Furnizare susține integral o nouă etapă a proiectului ”Energie pentru viață” inițiat de Asociația Energia Inteligentă
  • Asociația Energia Inteligentă aprinde lumina și în Munții Gurghiului,  în pragul Sărbătorilor de iarnăAsociația Energia Inteligentă aprinde lumina și în Munții Gurghiului, în pragul Sărbătorilor de iarnă
  •    O nouă lumină pentru stânele din Munții Căpățânii  O nouă lumină pentru stânele din Munții Căpățânii
  • Asociația Energie Inteligentă lansează proiectul ”România Tradițională cu Energie Curată”, pentru păstrarea identității naționale în zonele izolate de munteAsociația Energie Inteligentă lansează proiectul ”România Tradițională cu Energie Curată”, pentru păstrarea identității naționale în zonele izolate de munte
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cine este si de ce s-a inventat vinovatul de serviciu pentru cresterea pretului energiei electrice in piata SPOT?

Next Story

Bursa Romana de Marfuri si bursele de energie din Grecia si Polonia coopereaza pentru dezvoltarea pietelor de energie si gaze

Articole pe aceeasi tema

0

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Posted On 2 februarie 2023
, By Redactia

Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice

Posted On 1 februarie 2023
, By Redactia
0

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.