Inainte de operatiunea Maneta: Pretul energiei electrice nu a luat-o razna, cererea il dicteaza
Pana sa actioneze „maneta” guvernului in cea ce priveste exportul de energie electrica, piata isi vede de treaba la cele mai ridicate niveluri de pret inregistrate de la cuplarea Romaniei cu Ungaria, Slovacia si Cehia. Toata ziua de ieri, la o productie de energie electrica de peste 10.000 de MW si la un consum de varf de circa 9300 MW, Romania a exportat energie , inclusiv in intervale orare considerate de consum maxim intern. Daca la 8 dimineata exportul de energie era situat in jurul a 800 MW, iar pretul a atins aproape 100 de euro/MWh, peste cateva ore exportul a sarit la 1400 MW si s-a mentinut constant in jurul acestei cifre pana spre orele serii , la pretul de 440 lei/MWh (aproape de 100 de euro/MWh).
Si mai interesant, la acest pret inregistrat in piata pentru ziua urmatoare (SPOT) nivelul maxim al exportului a ajuns la peste 1800 MW, o premiera din toate punctele de vedere pentru piata de energie. Ulterior, exportul a scazut din nou in jurul a 1400 MW si s-a mentinut asa pana dupa orele 20,00 ale zilei de ieri.
Daca ne uitam pe graficul Transelectrica la capitolul productie de eenrgie electrica, observam ca varful a fost atins la ora 18,00, cand am depasit nivelul de 11.000 MW, la un consum de 9375 MW si un varf de export de 1866 MW. Pretul energiei electrice in acest interval orar s-a situat la nivelul de 440 lei/MWh. Sa incercam sa facem o comparatie intre export si productie, pe diferitele tipuri de generare. Observam ca pentru ziua de ieri, eolienele au pompat in sistem in jur de 2000 MW, cu variatii in plus sau in minus nesemnificative. La ora de varf a exportului, de 1866 MW, eolienele produceau 1970 MW, cu putin mai mult decat cantitatea exportata. Sa fie o pura coincidenta? Practic, dupa carbune si hidrocarburi, energia eoliana a fost a treia sursa de generare, in cantitati apropiate ce celelalte doua. A scazut ponderea energiei hidro, care a tinut de altfel cateva zile capul de afis cu o productie de peste 30% din total.
Daca revenim la pietele cu care suntem cuplati, caci aici datele sunt cat se poate de transparente, observam ca in ciuda nivelului record de pret atins pe piata pentru ziua urmatoare, de aproape 100 de euro/MWh, in Ungaria, Slovacia si Cehia pretul a fost si mai mare, recordul fiind atins de Ungaria cu 118 euro/MWh. In Slovacia si Cehia varful de pret a ajuns la 116 euro?MWh. Nu stim cu cat se vinde in Bulgaria sau Serbia.
Toata aceasta statistica incropita in graba dovedeste ca Romania este lider in piata de energie din aceasta zona a Europei si ca face fata cu brio si solicitarilor din tarile vecine. Ca atare nu trebuie sa ne surprinda ca pretul in piata SPOT a atins acest nivel record de aproape 100 de euro/MWh, caci exista cerere. Acum, ce-i drept, nu toata energia tranzactionata in piata pentru ziua urmatoare se vinde la pretul la care s-a ajuns in pietele vecine. Din acest punct de vedere merita urmarit impactul escaladarii pretului si pentru consumatorii din Romania. Primele semnale le vom avea cat de curand.