Incalzirea in Bucuresti: scapa cine poate
Scaderea brusca a temperaturilor exterioare din ultimele zile a generat presiune suplimentara asupra sistemului de incalzire invechit si degradat care se confrunta deja cu misiunea extrem de dificila de a face fata problemelor tehnice majore determinate de lipsa de investitii in modernizare. Ca urmare a acestor probleme, sistemul nu beneficiaza de flexibilitatea necesara care sa ii permita adaptarea rapida la modificari bruste ale conditiilor meteo exterioare.
Am atras si in alte rânduri atentia asupra faptului ca nerealizarea la timp a lucrarilor majore de reparatii si modernizare, absolut esentiale, au condus la o degradare constanta a sistemului, si la o crestere exploziva a pierderilor in retea, cu consecinte negative asupra parametrilor de furnizare a apei calde si caldurii catre consumatori.
Anvergura acestei situatii grave este data de evolutia accelerata a pierderilor din reteaua de termoficare:
In 2016, pierderile erau de 800 t/h.
In 2019, acestea erau de aprox. 1200 t/h, ceea ce indica o dublare a valorii.
In 2020, pierderile inregistrau aprox. 2200 t/h. Acestea s-au dublat intr-un singur an si s-au triplat fata de 2016.
Mai mult decât atât, presiunea din conducte a scazut progresiv in ultimii ani, astfel ca in aceste moment, reteaua nu are capacitatea tehnica de a prelua presiuni mai mari, intrucât exista un risc semnificativ de spargere a conductelor.
Totodata, criza pandemica determinata de propagarea virusului SAR-CoV2 in toate sectoarele de activitate, a fost, de asemenea, un factor ce a contribuit la intârzierea implementarii lucrarilor de reparatii si modernizare.
Cerem scuze locuitorilor bucuresteni racordati la sistemul de incalzire centralizata care se confrunta in acest moment cu probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa calda si caldura. Ii asiguram ca se fac toate eforturile, astfel incât sa se reduca la minimum aceste inconveniente.
Se lucreaza constant si se cauta solutiile cele mai eficiente si mai rapide de a actiona si de a face fata unui sistem invechit in care nu s-a investit la timp si care acum suporta consecintele.
Parametrii de functionare se vor imbunatati gradual, astfel ca in urmatoarea perioada se va constata o revenire ce va permite livrarea agentului termic in conditii corespunzatoare.
E nevoie de modernizare si exista bani europeni disponibili pentru acest lucru. Demararea imediata a investitiilor in proiecte de eficientizare energetica va permite o buna functionare a sistemului, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum si flexibilitate crescuta.
ELCEN este un jucator foarte important pe piata de energie electrica si termica. Este componenta a Sistemului Energetic National, contribuind la functionarea in conditii de siguranta a acestuia, si, totodata, o infrastructura critica esentiala pentru mentinerea functiilor vitale ale capitalei. Prin investitii in modernizare, respectiv in centrale noi de cogenerare de inalta eficienta, ELCEN isi va mentine rolul esential in ceea ce priveste alimentarea cu energie locala si nationala.