Listarea OMV Petrom pe bursa de la Londra ar putea fi amanata
OMV Petrom a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor pe data de 26 aprilie 2016, pentru a decide prelungirea pana la 31 decembrie 2017 a termenului pentru aprobarea listarii secundare a companiei la Bursa de Valori Bucuresti, potrivit convocatorului sedintei.
“Avand in vedere perioada lunga de timp pentru care aceasta aprobare este acordata si conditiile actuale imprevizibile ale pietei, incepand cu 1 ianuarie 2017 si pana la 31 decembrie 2017, aceasta aprobare va fi conditionata de aprobarea Consiliului de Supraveghere, aprobare ce va fi ceruta de Directorat oricand inainte de listarea secundara propriu-zisa a OMV Petrom pe Bursa de Valori de la Londra”, se arata in documentul citat de agerpres.
Actionarii OMV Petrom au aprobat, pe 22 septembrie 2015, listarea secundara a companiei pe Bursa de Valori din Londra prin emisiune de certificate de depozit avand la baza actiuni suport, aceasta aprobare fiind valabila pana la data de 31 decembrie 2016.
Totodata, pe 26 aprilie 2016, va avea loc si Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor, unde se va discuta propunerea Directoratului de a nu fi acordate dividende pentru anul financiar 2015.
In aceeasi sedinta a AGA vor fi aprobate rezultatele financiare ale companiei aferente anului trecut, precum si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an.
Grupul OMV Petrom a trecut pe pierderi in 2015, raportand un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, fata de un profit net de 2,1 miliarde de lei in anul precedent, in principal ca urmare a reducerii valorii contabile a activelor din Upstream, cauzata de scaderea cotatiilor petroliere. Compania ar fi obtinut un profit net de 1,8 miliarde de lei si un EBIT pozitiv de 2,5 miliarde de lei anul trecut, daca nu ar fi trebuit sa reduca valoarea contabila a activelor din Upstream, au declarat oficialii companiei, intr-o conferinta de presa sustinuta la finele lunii februarie.
“Rezultatul operational inainte de taxe, respectiv EBIT, a fost pentru prima data negativ (- 530 milioane de lei), din cauza pretului mic al titeiului si din cauza deprecierilor contabile din segmentul de Upstream. In absenta lor, rezultatul ar fi fost pozitiv”, a spus Mariana Gheorghe, CEO al companiei.
La randul sau, directorul financiar al OMV Petrom, Andreas Marje, a precizat ca, daca nu ar fi fost aceste deprecieri, compania ar fi obtinut un EBIT de 2,5 miliarde de lei si un profit net de 1,8 miliarde de lei.
El a explicat faptul ca OMV Petrom si-a revizuit in 2015 de doua ori, in jos, estimarile privind pretul titeiului, ceea ce a dus la o revizuire negativa a fluxului de numerar. Acest lucru a determinat, la randul sau, deprecierea valorii contabile a activelor din sectorul de explorare si productie din Romania si Kazahstan.
“Astfel, OMV Petrom a platit 519 milioane de lei impozit pe profitul de 1,8 miliarde de lei, intrucat acest impozit nu a fost afectat de ajustarile din depreciere. Totodata, am platit redevente de 656 milioane de lei, iar, din acciza si TVA, am platit la bugetul de stat 1,17 miliarde de lei”, a mai spus reprezentantul OMV Petrom.