O exceptie pentru Romania: laserul de la Magurele a atins puterea maxima, a zecea parte din intreaga putere a Soarelui pe pamant
Laserul de la Magurele a atins puterea de 10.88 petawatts, ”a zecea parte din intreaga putere a Soarelui pe Pamant concentrata intr-o raza de lumina”, a anuntat directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir. Miercuri, a fost organizat un eveniment pentru a marca acest moment.
„Este o zi foarte mare pentru noi, o zi importanta. Comunicam rezultatele testelor de putere ale sistemului laser ELI-NP de la Magurele. Va pot spune ca a atins o putere mai mult decat am visat noi – 10.88 petawatts. Sunt zece milioane de miliarde de wati. A zecea parte din intreaga putere a Soarelui pe Pamant concentrata intr-o raza de lumina. Mare realizare stiintifica ce constituie o premiera mondiala. Cu ajutorul acestui laser putem sa cream fenomene noi, sa urmarim comportarea materiei in conditii extreme, care pana acum nu au fost pe Pamant, probabil in Univers exista si incercam astfel sa deslusim unele dintre tainele Universului. Astazi se implineste un vis care a inceput cu mai putin de zece ani in urma, in care, printr-o decizie politica, s-a hotarat ca Romania sa construiasca, sa participe la aceasta cursa mondiala de a realiza cel mai puternic laser din lume. A fost un vis al cercetatorilor din intreaga lume. Toti visau sa existe un astfel de instrument. In urma cu zece ani cea mai mare putere era sub un petawatt. Intre timp, domeniul a explodat, a fost o cursa in care au participat foarte multe dintre tarile dezvoltate ale lumii. Astazi sunt peste zece laboratoare cu laser de peste un petawatt. Exista un concurent serios in Coreea de Sud. Noi avem astazi peste zece”, a spus Nicolae Zamfir. Seful grupului de laser, Ioan Dancus, a aratat ca ELI-NP este capabil sa produca cel mai puternic pool de lumina de pe planeta la ora actuala.
„Este o realizare a unei echipe complexe si complete. (…) Am folosit cel mai mare cristal de tip safir dotat cu ioni de titan crescut vreodata pe Pamant. Un cristal de 20 de centimetri diametru. (…) Pentru ca acest sistem sa poata sa functioneze este nevoie de o infrastructura incredibila. Tot sistemul laser, impreuna cu experimentele, este plasat pe o placa antivibratii care ne decupleaza complet de vibratiile exterioare. Din punct de vedere tehnic avem de-a face cu un sistem fantastic”, a explicat cercetatorul.
Potrivit acestuia, sistemul contine mii de componente optice si electronice.
„Vom folosi acest laser ca sa raspundem la doua mari chemari ale noastre: curiozitate – sa intelegem mai bine ce se intampla cu Universul din jurul nostru si creativitate – sa dezvoltam ceva prin care sa ajutam omenirea sa traiasca mai bine”, a precizat Dancus.
Ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, este de parere ca proiectul de la Magurele reprezinta, fara indoiala, un moment foarte important in istoria stiintei.
„Toate etapele prin care am trecut cu totii nu au fost deloc usoare. Au fost momente in care aproape ca nu mai credeam ca vom ajunge aici. (…) Daca ma bucur pentru ceva ma bucur pentru generatia tanara, pentru ca are aici cu ce lucra, are aici ce invata, are de la cine invata si sunt convinsa ca rezultate nu se vor lasa asteptate. Romania, prin intermediul cercetarii de aici, va capata si o alta vizibilitate, va avea o alta productie stiintifica si, fara indoiala, asa cum ati inceput proiectul de aici este unul international”, a afirmat ministrul.
La randul sau, ministrul Cercetarii si Inovarii, Nicolae Hurduc, a felicitat echipa de cercetatori de la Magurele si a spus ca aceasta realizare demonstreaza ca oamenii de stiinta din Romania pot obtine rezultate care sa-i situeze la cele mai inalte cote la nivel mondial.
„Vreau sa felicit in primul rand echipa de la Magurele alaturi de Grupul Thales pentru acest succes deosebit, care iata in aceste moment va face cei mai buni din lume. In spatele acestei realizari este foarte multa munca, foarte multa incapatanare si toate acestea ne-au adus in situatia in care putem sa raportam cel mai puternic laser din lume care se gaseste din fericire in Romania. (…) Sunt fericit pentru ca acest laser este in Romania si pentru ca aceasta demonstreaza ca Romania este capabila sa faca lucruri foarte importante, in ciuda multor persoane care se indoiesc sau se indoiau de ce putem noi face. Aceasta performanta demonstreaza ca oamenii de stiinta din Romania, cercetatorii, pot obtine rezultate care sa ne situeze la cele mai inalte cote la nivel mondial”, a spus ministrul.
Si presedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a vorbit despre importanta acestui moment.