0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Ziare.com: Scandal urias in jurul Laserului de la Magurele. Partea romana acuza Cehia si Ungaria de „interese obscure”

Posted On 21 mai 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: cercetare in domeniul laserelor si fizicii nucleare, laserul de la Magurele, Nicolae Zamfir

La jumatatea lunii mai a izbucnit unul dintre cele mai mari scandaluri din lumea cercetarii stiintifice, cu Romania actor principal. Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cunoscut ca Laserul de la Magurele, este cel mai amplu proiect stiintific al tarii noastre, avand ca scop cercetarea in domeniul laserelor si a fizicii nucleare.

Proiectul a luat nastere practic in 2009, cand la nivelul UE a fost aprobat ca Romania, Cehia si Ungaria sa construiasca impreuna, conform angajamentului celor 3 tari, infrastructura pan-europeana de cercetare ELI. Fiecare tara s-a angajat sa construiasca o componenta, in cazul Romaniei fiind vorba de Laserul de la Magurele.

ELI Delivery Consortium este formata din Franta, Italia, Germania, Marea Britanie, Cehia, Ungaria si Romania.

Spre finalul anului 2012, Romania a primit finantare de la Comisia Europeana de 180 de milioane de euro pentru proiectul de la Magurele. Finantare au primit si Cehia, si Ungaria pentru acest proiect. Acum, cele doua tari au depus la Bruxelles proiectul formarii unui Consortiu European de Infrastructura de Cercetare (ERIC), din care exclud Romania, fapt contestat dur de tara noastra.

Partea romana acuza ilegalitati si imoralitati

Aceasta decizie a starnit reactii dure din partea unor oficiali romani. Dragos Ciuparu, cel care in 2011 a depus la Comisia Europeana propunerea de finantare a proiectului, actualmente secretar de stat pentru Cercetare, spune ca va cere comisarului european pentru cercetare si educatie sa respinga solicitarea Cehiei si Ungariei, care „contravine flagrant” aprobarii de catre CE a proiectelor ELI.

„Ma astept ca la Comisia Europeana acest proiect de ERIC sa fie respins, intrucat contravine flagrant deciziei de aprobare a proiectelor ELI. Pentru ca aceasta decizie (din 2012 prin care executivul european a aprobat construirea celor 3 facilitati de cercetare ELI – n.red.) spune ca toti cei 3 pillars (pilonii din Romania, Cehia si Ungaria care formeaza proiectul paneuropean de cercetare ELI, n.red.), la sfarsitul fazei de constructie a infrastructurii, trebuie sa constituie un European Research Infrastructure Consortium, adica un ERIC.

Ori doar 2 dintre aceste pillars nu pot constitui ERIC-ul fara cel de-al treilea”, declara zilele trecute Dragos Ciuparu, pentru EduPedu.ro, adaugand ca urmeaza sa ii scrie in acest sens comisarului european Mariya Gabriel.

La randul sau, directorul Institutului de la Magurele, fizicianul Nicolae Zamfir, a spus ca ceea ce fac Ungaria si Cehia este nedrept, netransparent si ilegal.

„Suntem uimiti si in acelasi timp indignati sa vedem pozitia de pe site-ul ELI-DC conform careia pilonii din Cehia si Ungaria ai proiectului ELI au aplicat formal la Comisia Europeana pentru a forma o noua infrastructura paneuropeana numita Extreme Light Infrastructure ERIC (ELI ERIC). O astfel de actiune este nedreapta, netransparenta si nu reflecta scopul si spiritul ELI-DC si al colaborarii intre cele trei state pentru a implementa impreuna proiectul ELI.

Aplicarea pentru Faza a doua fara ELI-NP este in primul rand complet nejustificata, atat legal, cat si etic si afecteaza puternic interesele Romaniei, daca luam in considerare cel putin pactul politic din decembrie 2018, aplicarea Fazei 1, cand ELI-NP a fost unul dintre membrii fondatori, impreuna cu ceilalti doi piloni ELI, deciziile Comisiei Europene necesitand ca toate cele trei state sa fie parte din ELI-ERIC si investitia uriasa a Romaniei in proiectul ELI si angajamentul exprimat deja de la inceput pentru a fi parte din ELI-ERIC”, este citat si Zamfir de EduPedu.ro.

La cateva zile distanta de la aceste declaratii, astazi a reactionat si Academia Romana, in aceeasi nota, sustinand ca „dezavueaza cu tarie actiunile concertate de discreditare a Romaniei, Centrului ELI-NP si conducerii institutiei care a asigurat constructia acestui centru”, acuzand Cehia si Ungaria ca se plaseaza, astfel, „in sfera unor interese obscure, care aduc prejudicii grave tarii noastre si care se situeaza in afara normelor si valorilor unanim acceptate in comunitatea stiintifica”.

Potrivit Academiei, Centrul ELI-NP construit la Magurele de catre echipa condusa de academicianul Nicolae-Victor Zamfir „este pentru noi toti o dovada a capacitatii Romaniei de a realiza proiecte de excelenta si de a fi un partener respectat in cercetarea stiintifica la frontiera cunoasterii”.

„Prin ELI-NP se demonstreaza, inca o data, ca cercetarea romaneasca are capabilitatea sa-si exploateze potentialul si educatia deosebite si sa fie un model inspirational pentru tanara generatie si pentru societate.

Ne exprimam convingerea ca demersul nostru va avea ecoul potrivit in randul societatii si la nivelul autoritatilor romanesti si ca astfel de actiuni nu isi vor mai gasi locul in Europa”, se mai arata in punctul de vedere al Biroului Prezidiului Academiei Romane.
Proiectul, blocat in Romania

In Romania, insa, situatia de la Magurele este blocata din 2018. Investitia la care s-a angajat Romania nu a putut fi finalizata dupa ce furnizorii de echipamente, un consortiu condus de Institutul de Fizica Nucleara din Italia, au acuzat ca o parte a cladirii nu respecta planurile, iar echipamentele nu pot fi montate.

Reprezentantii institutului de cercetare au sustinut contrariul si in cele din urma au reziliat contractul in valoare de 66 de milioane de euro.

Italienii au dat in judecata partea romana, procesul fiind in faza de judecare in prezent.

Intre timp, Institutul de la Magurele a facut o noua licitatie si a atribuit contractul companiei americane Lyncean Technologies, valoarea scazand la 49 de milioane de euro.

La finalul lunii noiembrie 2018, dupa ce l-a primit la Bruxelles pe ministrul Cercetarii de la acel moment, Nicolae Hurduc, Corina Cretu, la acea vreme comisar european pentru politica regionala, semnala ingrijorarea Comisiei Europene cu privire la aceste intarzieri si sublinia necesitatea gasirii unei solutii cat mai rapide de catre autoritatile romane, pentru a avea garantia ca proiectul ELI-NP va fi finalizat in cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Articole pe aceeasi tema

  • O exceptie pentru Romania: laserul de la Magurele a atins puterea maxima, a zecea parte din intreaga putere a Soarelui pe pamantO exceptie pentru Romania: laserul de la Magurele a atins puterea maxima, a zecea parte din intreaga putere a Soarelui pe pamant
  • Laserul de la Magurele in faza primelor testeLaserul de la Magurele in faza primelor teste
  • Specialistii din industria nucleara europeana la SIEN 2017Specialistii din industria nucleara europeana la SIEN 2017
  • Recunoasterea internationala pentru industria nucleara romaneasca nu valoreaza mare lucru daca programul nuclear stagneazaRecunoasterea internationala pentru industria nucleara romaneasca nu valoreaza mare lucru daca programul nuclear stagneaza
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Rompetrol continua sa deschida noi statii de benzina in regiunea Marii Negre si in acest an

Next Story

Un nou ajutor de stat pentru marii consumatori de energie

Articole pe aceeasi tema

0

O exceptie pentru Romania: laserul de la Magurele a atins puterea maxima, a zecea parte din intreaga putere a Soarelui pe pamant

Posted On 13 martie 2019
, By Redactia

Specialistii din industria nucleara europeana la SIEN 2017

Posted On 3 octombrie 2017
, By Redactia
0

Recunoasterea internationala pentru industria nucleara romaneasca nu valoreaza mare lucru daca programul nuclear stagneaza

Posted On 8 iunie 2017
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.