0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua

O fi adevarat? Ministrul Mediului spune ca proprietarii de case vor putea primi 15.000 de euro pentru cresterea eficientei energetice a locuintei

Posted On 12 mai 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Casa Efieienta Energetic, eficienta energetica, Ministerul Mediului, prime pentru cresterea eficientei energetice, sisteme de termoizolatie

Proprietarii de case din Romania vor putea accesa o prima in valoare de maxim 15.000 de euro, prin care isi pot eficientiza din punct de vedere energetic imobilele, a anuntat, marti, ministrul Mediului,Costel Alexe, in conferinta de lansare in consultare publica a Ghidului de finantare pentru Programul “Casa Eficienta Energetic”.

“Impreuna cu echipa de la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, cu cei de la Administratia Fondului pentru Mediu, am gandit in premiera un program care sa sprijine eficienta energetica in Romania. Obiectivul principal al acestui program este sa sprijine mediul si economia pentru ca, astfel, Romania poate sa faca investitii inteligente.

Romanii vor ramane cu mai multi bani in buzunar, vom reusi impreuna sa reducem emisiile de gaze cu efect de sera si statul roman, prin Guvernul pe care il reprezint, va pompa resurse financiare importante in industrii care, la randul lor, vor crea locuri de munca.

Programul ‘Casa Eficienta Energetic’ intra, astazi, in consultare publica si toti romanii vor putea sa parcurga Ghidul (de finantare – n.red.), vor putea sa-i aduca adaugiri si sa faca si completari, daca va fi cazul.

Programul pe care il lansam astazi se adreseaza exclusiv proprietarilor de case din Romania. Prin acest program, acestia pot sa-si eficientizeze energetic locuintele pe care le au, accesand o prima de eficienta energetica de pana la 15.000 de euro, cu care vor putea sa-si instaleze sisteme de termoizolatie, ferestre, centrale de condensatie, panouri solare, sisteme de iluminat cu LED, toate sistemele posibile pe care romanii si le pot achizitiona si astfel sa-si transforme casele in case eficient energetic”, a afirmat Alexe.

Acesta a adaugat ca, in momentul de fata, in Romania exista case care pierd prin pereti cel putin 30% din energia pe care au in interior, 25% prin acoperisuri si 25% prin ferestre.

“Deci fiecare dintre noi nu face altceva decat, luna de luna, sa arunce banii pe geam sau sa-i piarda prin tavan…”, a spus oficialul.

Ministrul de resort a estimat ca de Programul “Casa Eficienta Energetic”, al carui buget este de 100 de milioane de euro, vor putea beneficia aproximativ 9.000 de proprietari de case.

“Programul nostru vrea sa intrerupa aceasta risipa. Trebuie doar ca fiecare dintre romani sa aiba un proiect bine gandit, sa aiba un certificat de eficienta energetica si un audit care sa demonstreze ca, in urma acestei investitii, casa va fi mai eficienta si, evident, va creste o clasa in ceea ce priveste eficienta energetica.

Pentru acest program pe care il lansam astazi avem un buget de 100 de milioane de euro (…), romanii fiind beneficiari. Estimam sa vom avea in acest program in jur de 9.000 de familii care vor beneficia nu doar de case mai eficiente energetic, ci si de case confortabile si mult mai sanatoase.

Prin acest program, romanii vor primi aceasta prima de eficienta energetica de maxim 15.000 de euro, nu mai mult de 60% din investitia pe care o vor face si, la final, AFM va deconta”, a explicat Costel Alexe.

In ceea ce priveste etapele ce trebuie urmate de solicitanti pentru a acesta noul program, demnitarul a precizat ca toate documentele vor fi depuse online.

“Imediat dupa lansarea oficiala a programului, dupa ce va trece perioada de consultare publica si va fi publicat in Monitorul Oficial, fiecare dintre noi va trebui sa depuna online o cerere, la care va atasa copia de buletin, actul de proprietate asupra casei, certificatul energetic al locuintei si auditul din care sa rezulte ca la final investitia va fi mai eficienta energetic.

Pentru aceasta etapa, vom avea la dispozitie 60 de zile, pe durata careia se pot face completarile de rigoare.

Dupa ce fiecare dintre roman va fi desemnat ca beneficiar a programului, perioada de implementare a investitiei va fi de 18 luni, iar la final AFM trebuie sa deconteze 60%, pana la maxim 15.000 de euro din investitie.

Guvernul din care fac parte a dublat pentru 2020 bugetul AFM de la 1,5 miliarde de lei la 2,8 miliarde de lei, ceea ce inseamna o importanta gura de oxigen pentru mediu si, mai ales, pentru economia romaneasca”, a sustinut ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Pe de alta parte, Alexe a facut referire la un alt program finantat din bugetul AFM, pentru iluminatul public stradal cu LED.

“Tot in acest an, am lansat pentru prima data in Romania programul destinat iluminatului public stradal cu LED, prin care ne dorim sa reducem consumul de energie electrica si din localitatile din Romania si, mai ales, din facturile pe care le vor achita romanii, sa fie cu 40% mai mici.

Avem speranta ca in jur de 700 de localitati din Romania dintre cele 3.200 pe care le avem, sa beneficieze de programul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor”, a subliniat Costel Alexe.

La jumatatea lunii martie a acestui an, Administratia Fondului pentru Mediu anunta ca, in acest an, va finanta 14 proiecte prioritare si programe pentru protectia mediului.

Printre acestea, se facea referire la un Program privind cresterea eficientei energetice in cladiri unifamiliale – “Casa Eficienta Energetic”, initiativa pentru care erau bugetate credite de angajament in valoare de 429 milioane lei si credite de angajament in valoare de 384 milioane lei.

Articole pe aceeasi tema

  • Mai putin de 5% din fondul de cladiri din Romania a fost reabilitat termic si eficientizat energetic, in ciuda faptului ca o astfel de lucrare ar duce, in medie, la economii de energie de peste 50%.Mai putin de 5% din fondul de cladiri din Romania a fost reabilitat termic si eficientizat energetic, in ciuda faptului ca o astfel de lucrare ar duce, in medie, la economii de energie de peste 50%.
  • Director ANRE: nu am vazut masuri care sa incurajeze economia de energieDirector ANRE: nu am vazut masuri care sa incurajeze economia de energie
  • Francesca Postolache, PwC Romania: tranzactiile imobiliare ar putea fi influentate de standardele de eficienta energetica, in urmatorii 10 aniFrancesca Postolache, PwC Romania: tranzactiile imobiliare ar putea fi influentate de standardele de eficienta energetica, in urmatorii 10 ani
  • Programul “Casa Verde Fotovoltaice” da semne de dezvoltareProgramul “Casa Verde Fotovoltaice” da semne de dezvoltare
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Pentru protejarea sănătății clienților, Enel oferă o multitudine de modalități de plată și canale de comunicare

Next Story

ANRE a stabilit noi regului pentru comercializarea energiei produse de prosumatori, precum si obligatii noi in cazul ofertarii gazelor pe pietele centralizate

Articole pe aceeasi tema

0

Mai putin de 5% din fondul de cladiri din Romania a fost reabilitat termic si eficientizat energetic, in ciuda faptului ca o astfel de lucrare ar duce, in medie, la economii de energie de peste 50%.

Posted On 14 noiembrie 2021
, By Redactia

Director ANRE: nu am vazut masuri care sa incurajeze economia de energie

Posted On 9 noiembrie 2021
, By Redactia
0

Francesca Postolache, PwC Romania: tranzactiile imobiliare ar putea fi influentate de standardele de eficienta energetica, in urmatorii 10 ani

Posted On 8 noiembrie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci

Posted On 19 mai 2022

Dupa 14 ani de la preluarea concesiunii, Black Sea Oil&Gas este pregatita sa livreze gaze din perimetrul Midia

Posted On 18 mai 2022

România - Oportunități și riscuri pentru independența energetică

Posted On 17 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.