O statistica ce spune multe: 214.313 familii au ales in ultimii 5 ani sa se deconecteze de la CET-uri
Cel mai mare sistem de termoficare din Romania, cel al Bucurestiului, incepe astazi alimentarea cu apa a instalatiilor. Cam devreme, am spune noi. Numai ca, stimulata de cresterea tarifelor de transport si distributie pentru agentul termic, cu circa 30 %, Regia Radet incearca sa se pregateasca serios pentru iarna ce urmeaza. Nu stie nimeni in momentul de fata care va fi tariful gigacaloriei platit de catre bucuresteni, in conditiile in care Elcen (furnizorul agentului termic) nu pare a emite nici o pretentie. Ia mers bine in acest an pentru ca pretul energiei electrice a crescut semnificativ iar toti producatorii au avut de castigat de pe urma acestei evolutii. Inclusiv Elcen Bucuresti, societate care de multi ani a uitat gustul profitului. Aparentele insa inseala si vom constata pe pielea noastra la iarna. In ciuda eforturilor autoritatilor de a demonstra ca sistemul centralizat de incalzire este mai eficient decat cel individual, in ciuda subventiilor nestiute cu care acesta a fost alimentat, tendinta consumatorilor este aceea de a renunta la el. Pentru exemplificare redam ma jos o situatie la zi a ceea ce se intampla in sistemul centralizat de termoficare, la nivel de tara. Studiul apartine companiei Ariston Thermo, cel mai mare distribuitor de centrale termice individuale din Romania. Nu este nimic partinic. Evident este ca atunci cand cineva pierde (sistemul centralizat) altcineva castiga.
214.313 familii au ales in ultimii 5 ani sa se deconecteze de la CET-uri
Astfel, daca la inceputul anului 2012 mai erau bransate circa 1,5 milioane de apartamente, la finele anului 2016 peste. 1,2 milioane de locuinte din Romania mai erau racordate la sistemul centralizat de incalzire.
“Conform datelor publicate de ANRSC, din 2012 si pana in prezent, aproximativ un sfert de milion de abonati au renuntat la incalzirea centralizata in favoarea instalarii unui sistem propriu. Astfel, in 5 ani, 214.313 familii au ales, in toata tara, debransarea si folosirea unui sistem alternativ de incalzire”, a explicat Catalin Draguleanu, directorul general al Ariston Thermo.
De asemenea, in aceasta perioada, in mai multe judete CET-urile au fost complet desfiintate din lipsa de abonati. In acest moment, in Alba, Bistriţa Nasaud, Braila, Caraş-Severin, Damboviţa, Ialomiţa, Maramureş, Satu Mare, Salaj nu mai exista deloc sistem centralizat de incalzire, vechii abonati optand pentru un sistem propriu.
Debransarile din ultimii ani au fost determinate de nevoia tot mai mare a romanilor de independenta si confort, dar si de dorinta acestora de a reduce costurile lunare de incalzire si producere a apei calde menajere. In timp ce pretul mediu de productie al gigacaloriei, la nivel national, este de 355 de lei, iar cel de facturare catre populatie este de 221 de lei, utilizatorii de centrale termice in condensare platesc aproximativ 163 de lei/Gcal. Astfel, costurile facturilor de incalzire ale acestora din urma, sunt reduse, in medie, cu aproximativ 27%. Avand in vedere ca in unele judete, pretul gigacaloriei este mult mai mare comparative cu media nationala, economia adusa de o centrala termica pe gaz poate depasi 60%.
Conform calculelor Ariston, o familie care locuieste intr-un apartament cu doua camere, cu o suprafata de 60 mp si foloseste o centrala termica in condensare, poate plati, pentru incalzire si apa calda, facturi cu pana la 48% mai mici decat o familie care locuieste intr-un spatiu similar, dar racordat la CET. Iar daca vorbim despre o locuinta cu un sistem de incalzire bazat pe energie electrica, atunci cheltuielile pot fi mai mari cu pana la 300%.