Reguli simple pentru reducerea consumului de energie electrica
Consumatorii de energie pot economisi foarte usor 20% din factura prin solutii simple aplicate in bucatarie, sufragerie, baie sau dormitor, potrivit unei campanii derulate de Comisia Europeana, cu sprijinul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), avand ca scop cresterea eficientei energetice.
Astfel, potrivit site-ului campaniei, www.economielaenergie.eu, o metoda la indemana este spalarea hainelor la 30 de grade Celsius, ceea ce va duce la economii de pana la 60 de lei pe an.
Totodata, puteti reduce temperatura masinii de spalat vase cu 20 de grade, pentru a economisi 30% din costurile de functionare. E de preferat utilizarea functiei de ventilatie a cuptorului, precum si folosirea un fierbator electric in loc sa incalzim apa pe plita.
Daca temperatura din frigider si congelator este prea scazuta, pierdeti bani. Setati temperatura la 4-6 grade la frigider si -18 grade la congelator.
Utilizarea becurilor economice mai aduce o economie de 60 de lei pe an pentru fiecare bec. Alegeti cu atentie aparatele electrocasnice, pentru a realiza economii de energie de pana la 60%. Trebuie doar sa verificati eticheta energetica UE.
Scoateti din priza electrocasnicele atunci cand nu sunt in uz, pentru a economisi aproximativ 180 de lei pe an si folositi un prelungitor cu intrerupator pentru a opri automat aparatele cand nu le utilizati. Chiar trebuie urmariti un film cu lumina aprinsa? Stingeti-o si economisiti bani.
Lumina soarelui este gratuita, asa ca ridicati storurile pentru a lasa lumina sa patrunda in locuinta. Si nu uitati ca un contor inteligent va poate arata in timp real cheltuielile cu energia.
In ceea ce priveste temperatura din casa, optim este intervalul 18-21 de grade. Efectuati intretinerea centralei termice in mod regulat pentru a scadea factura la incalzire cu pana la 20%.
Iarna, setati termostatul la 21 de grade, aceasta fiind temperatura optima pentru sanatatea, confortul si bugetul dumneavoastra. Nu deschideti ferestrele daca va este prea cald, mai bine reduceti temperatura sistemului de incalzire.
Solutii pentru a reduce pierderile de caldura sunt si indepartarea obiectelor care obstructioneaza caloriferele, precum si inlocuirea garniturilor de etansare deteriorate ale usilor si ferestrelor.
Vara se recomanda sa tineti ferestrele inchise daca nu bate vantul si daca temperatura exterioara este mai mare decat temperatura interioara.
In baie, instalarea unui cap de dus economic cu regulator de debit poate duce la economii de 15 lei pe luna. De asemenea, reduceti timpul petrecut zilnic la dus cu doar trei minute, lucru care va duce la economia a 115 lei, pentru fiecare persoana, pe an.
Inchiderea robinetului de apa calda in timpul pauzelor din rutina dumneavoastra de dimineata va reduce semnificativ consumul de energie. Utilizati apa rece ori de cate ori este posibil, pentru economii si mai mari.
Romanii au devenit extrem de preocupati in ultima vreme de masurile de eficientizare a consumului de energie, dupa cum reiese din datele Comisiei Europene.
Un barometru pe aceasta tema arata ca romanii plaseaza garantarea unor preturi rezonabile pentru energie pe primul loc printre prioritatile Uniunii Energetice. Sapte din zece romani considera sporirea eficientei energetice cu 20% pana in 2020 ca fiind un obiectiv just, iar unul din zece considera ca aceasta tinta este prea modesta.
Totodata, potrivit unei cercetari a Asociatiei Agentiilor de Reglementare in Energie din Europa (ACER), 11% dintre consumatorii romani de energie sunt vulnerabili, adica au probleme cu plata facturii. (Agerpres)