0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

Dilema Fondului Proprietatea la Hidroelectrica: daca se pierd 1 miliard de lei din obligatia de a vinde energie in piata reglementata, cine castiga: consumatorii, statul sau nimeni?

Posted On 21 iulie 2019
By : Redactia
Comment: 1
Tag: Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, mentenanta, OG 114, piata reglementata de energie, profitul Hidroelectrica, retehnologizare, sistemul energetic national

In ciuda faptului ca Hidroelectrica ar putea inregistra in acest an cel mai ridicat nivel al productiei de energie electrica din ultimii zece ani, profitul companiei va fi redus drastic ca urmare a efectelor OG 114, respectiv ale ordinelor ANRE aferente acestei ordonante de urgenta. Se pare ca toate procesele cu care conducerea Hidroelectrica ameninta Autoritatea de reglementare la momentul intrarii in vigoare a obligativitatii de a vinde o anumita cantitate de energie la prêt reglementat nu mai au nici o relevanta si ca anul bun, din punct de vedere hidrologic, a temperat avantul Directoratului companiei de a mai ajunge in instantele de judecata. Cu alte cuvinte, Hidroelectrica se multumeste cu mai putin din punct de vedere al profitului, in speranta ca o noua guvernare va elimina efectele nocive ale OG 114.

Desigur, in context, actionarul minoritar al Hidroelectrica, Fondul Proprietatea, nu poate accepta cu seninatate reducerea drastica a veniturilor din participatiile detinute la companie si incearca sa demonstreze ca din reducerea profitului nu castiga absolut nimeni. Nici macar consumatorii din Romania, carora le este destinata facilitatea de a avea acces la cea mai ieftina energie din sistem.

In fond aici este problema. Hidroelectrica plateste astazi, intr-un mod voalat, avantajul obtinut in urma spargerii sistemului energetic national si al productiei de energie in functie de sursele utilizate. Chiar si in conditiile in care Hidroelectrica ar fi obligata sa vanda intreaga cantitate de energie pe piata reglementata tot s-ar alege cu un profit  incomparabil mai mare decat cel obtinut de alti concurenti din piata de generare.

Este cat se poate de normal ca actionarul minoritar, Fondul Proprietatea, sa protesteze impotriva taierii artificiale a profitului Hidroelectrica, cu atat mai mult cu cat efectele OG 114 nu se vor vedea in factura consumatorilor finali. Nu ca ar interesa conducerea FP acest lucru. Cert este ca atunci cand pierzi niste bani incepi sa dai din gura. Ceea ce face si Fondul Proprietatea.

Drama mare a sistemului energetic romanesc nu consta insa in cat castiga sau cat pierde FP din participatiile la companiile energetice romanesti. Cu sau fara profituri “istorice” nu am vazut in ultimii ani nici o investitie majora in sistem. Si atunci la ce au folosit profiturile istorice, indeosebi in cazul Hidroelectrica? Nici o mare centrala nu a fost retehnologizata complet, nici o noua capacitate majora nu a fost data in functiune. Capacitatea instalata a Hidroelectrica a ramas aceeasi ce cea preluata la divizarea sistemului energetic national. Mai mult, Hidroelectrica a fost si la un pas de faliment si a trecut printr-o insolventa riscanta. Din fericire, lucrurile s-au rezolvat din punct de vedere financiar, dar marile probleme ce tin  de mentenanta, de retehnologizare, de noi investitii bat pasul pe loc. Prin comparatie la aceste realitati va propunem sa analizati cum interpreteaza reprezentantii FP situatia actuala a Hidroelectrica

Intr-un comunicat de presa se precizeaza ca Fondul Proprietatea avertizeaza asupra consecintelor deosebit de grave pentru profitabilitatea Hidroelectrica si performanta generala a companiei care vor rezulta direct din implementarea Ordinului ANRE nr. 10/2019 („Ordinul 10”) cu privire la metodologia de stabilire a preturilor si cantitatilor de energie electrica vandute de producatori pe baza de contracte reglementate, emis de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE). Potrivit, Ordinului 10, Hidroelectrica, cea mai profitabila companie cu capital de stat, va purta povara pietei de energie reglementate, asadar fiind pedepsita pentru cresterea eficientei, potrivit unui comunicat de presa al FP.

Ordinul 10, emis de ANRE la 1 februarie 2019, a determinat producatorul de electricitate Hidroelectrica sa supuna votului actionarilor, in Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru 23 iulie 2019, suspendarea strategiei sale de tranzactionare a energiei electrice, adoptata anterior, cata vreme Ordinul 10 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 („OUG 114) ale carei prevederi sunt implementate prin Ordinul 10 sunt in vigoare si sa reduca pana la cel mult 35% din productia estimata pentru anul viitor cantitatea  de energie electrica care poate fi contractata cu un an in avans pe pietele de electricitate centralizate administrate de catre OPCOM, potrivit aceleasi surse.

Fondul Proprietatea mai precizeaza: „Decizia propusa a fost considerata necesara de catre managementul companiei, deoarece Ordinul 10 este neclar cu privire la cantitatea exacta de energie electrica  pe care Hidroelectrica ar putea fi obligata de catre ANRE sa o   vanda pe piata reglementata in perioada 1 ianuarie 2020 – 28 februarie 2022. Documentul specifica numai cantitatea de pana la 65% din productia estimata pentru anul viitor care ar putea fi solicitata companiei, intr-o maniera arbitrara, pentru a fi vanduta la preturi reglementate, cu o marja de profit de numai 5%. Pana in prezent , ANRE nu a adus clarificari cu privire la volumele de energie electrica pe care Hidroelectrica si alte companii afectate sunt obligate sa le  livreze la pret reglementat pentru respectiva perioada, lasandu-le astfel intr-o stare prelungita de incertitudine. Un raspuns al ANRE la solicitarea Hidroelectrica, transmisa in mai 2019, privind  o estimare a cantitatii de energie electrica care va fi atribuita de ANRE companiei pe contracte reglementate la preturi reglementate, nu a adus niciun fel de clarificari.

Desi ANRE nu a specificat pana acum cantitatea de energie pe care Hidroelectrica trebuie sa o rezerve pentru piata reglementata in perioada 1 ianuarie 2020 – 28 februarie 2022, cateva dintre riscurile grave carora compania este nevoita sa le faca fata, daca nu va reusi sa livreze cantitatea  solicitata, sunt cunoscute:

  • O amenda de pana la 10% din cifra de afaceri a anului anteriorpentru nelivrarea catre furnizorii de ultima instanta a cantitatii de energie pentru consumatorii casnici care beneficiaza de preturi reglementate. Pe baza venitului estimat pentru 2019, de 3.5 miliarde RON, o astfel de amenda s-ar ridica la 350 milioane RON.
  • Un risc hidrologic. In caz ca ar fi obligata sa vanda 65% din productia estimata pe piata reglementata, si in situatia in care nu ar fi  in masura sa produca respectiva cantitate din cauza situatiei hidrologice, Hidroelectrica va fi nevoita sa achizitioneze energie mai scumpa de pe piata concurentiala, apoi sa o vanda la un pret mai mic, pentru a-si indeplini obligatiile contractuale de pe piata reglementata.
  • Potentiala pierdere de venituri. Ca rezultat direct al OUG 114 si Ordinului 10, Hidroelectrica nu va fi capabila sa ofere o cantitate suficienta de energie pe pietele concurentiale administrate de OPCOM, desi se constata o tendinta de crestere a pretului pe aceste piete. Prin urmare, Hidroelectica va fi pe nedrept privata de potentiale venituri.”

Comentand pe marginea impactului Ordinului 10 asupra companiei Hidroelectrica, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited UK, Sucursala Bucuresti si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: „La mai bine de sase luni de la intrarea sa in vigoare, OUG 114, impreuna cu Ordinul 10, adoptat ulterior de ANRE, continua sa faca ravagii pe piata de energie a Romaniei, introducand distorsiuni severe in special pe piata de electricitate. Cel mai semnificativ impact este absorbit de companii precum Hidroelectrica, care a depus eforturi imense in ultimii ani sa isi imbunatateasca eficienta, cat si performanta operationala si financiara. Lipsa de claritate creata de aceste regulamente nedorite au adus Hidroelectrica in situatia in care ii este imposibil sa implementeze strategia de business aprobata de actionarii sai si ii creste riscul de a suferi, din nou, pierderi precum cele din vremurile «baietilor destepti». Daca ANRE decide sa oblige compania sa vanda la pret reglementat cantitatea maxima de energie, 65% din productia sa, compania ar avea de pierdut nu mai putin de 1 miliard de lei. In timp ce beneficiile pentru populatie raman nesemnificative, este evident ca pierderile celei mai profitabile companie de stat, Hidroelectrica, vor fi pierderile fiecarui roman. Aceasta nesiguranta are consecinte grave nu doar pentru performanta companiei, dar si pentru buna functionare a pietei angro de energie electrica locale.”

Fondul Proprietatea a subliniat si in trecut potentialul Ordinului 10 de a crea dezechilibre severe pe piata de energie a Romaniei si  solicita, din nou, Guvernului si autoritatii de reglementare ANRE sa organizeze consultari  cuprinzatoare cu stakeholderii industriei, pentru a evita multiplicarea consecintelor dureroase pentru Hidroelectrica, intrucat acestea vor avea un efect de domino ausupra piatei de energie, bugetului de stat si perceptiei investitorilor fata de Romania.

 

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Reguli simple pentru reducerea consumului de energie electrica

Next Story

Hidroelectrica mai face o incercare pentru retehnologizarea centralei de la Vidraru. Valoarea investitiei a crescut de la 78,9 milioane euro la 82,1 milioane euro

Articole pe aceeasi tema

0

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021
, By Redactia

Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda

Posted On 16 ianuarie 2021
, By Redactia

Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie

Posted On 12 ianuarie 2021
, By Redactia

One Comment

  1. maria 24 iulie 2019 at 14:03 Reply

    dilema mea este cum isi impart decidentii banii din lobby-ul desfasurat pentru modificarea OUG 114? eu cred ca doar ministrii importanti ca doar nu or imparti si cu cultura de exemolu.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.