Romgaz a stabilit pretul de achizitie al preluarii pachetului de actiuni de la ExxonMobil: 1,06 miliarde de dolari. Asteptam raspunsul americanilor
La pretul actual al gazelor naturale pe pietele internationale, Romgaz pare a fi facut o afacere buna, sau mai bine zis un inceput de afacere, caci de la preluarea pachetului de actiuni si pana la exploatarea efectiva a gazelor din Marea Neagra, compania romaneasca va mai trebui sa investeasca cel putin inca vreo doua miliarde de dolari. Bani care ar putea sa se indrepte tot catre ExxonMobil, aceasta fiind printre putinele companii internationale cu expertiza in exploatarea gazelor offshore de mare adancime. Este un pas inainte si daca viitorul guvern de coalitie (care o fi ea) se va grabi sa modifice si legea offshore am putea asista la deblocarea proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep. Sa fie intr-un ceas bun, zice o vorba veche. Dar, sa nu ne facem inca iluzii.

Offshore rig
Consiliul de Administratie al Romgaz a stabilit ieri ca pretul de achizitie al participatiei americanilor de la ExxonMobil in proiectul de exploatare a gazelor de la Marea Neagra va fi de 1,06 miliarde de dolari si poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane de dolari, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti.
Consiliul de Administratie al SNGN Romgaz a avizat marti achizitia tuturor actiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine 50% din proiectul Neptun Deep, si incheierea contractului de vânzare – cumparare.
La semnarea contractului de vânzare – cumparare, Romgaz va avea obligatia de a achita vânzatorilor o suma de 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit. Dupa indeplinirea conditiilor suspensive necesare finalizarii tranzactiei, astfel cum acestea vor fi reglementate in contractul de vânzare – cumparare, Romgaz va achita suma reprezentând diferenta dintre pretul de achizitie si avansul/depozitul achitat la semnarea contractului.
Contractul de vânzare – cumparare va fi semnat de Romgaz doar dupa aprobarea tranzactiei si a contractului de catre Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor si de organele corporative competente ale vânzatorilor.
De asemenea, Romgaz a convocat, pe 9 decembrie, Adunarile Generale Ordinara si Extraordinara a actionarilor pentru aprobarea tranzactiei privind preluarea participatiei ExxonMobil la proiectul Neptun.
Totodata, Romgaz vrea sa contracteze imprumuturi de la una sau mai multe institutii de credit, in valoare totala de 325 milioane euro, in vederea acoperirii unei parti din pretul tranzactiei de achizitie.
In urma cu o saptamâna, Romgaz a anuntat finalizarea negocierilor exclusive si ajungerea la un acord cu ExxonMobil Exploration and Production România Holdings Ltd, privind termenii si conditiile aferente achizitiei participatiei in proiectul Neptun Deep, si estima ca tranzactia ar putea fi finalizata in primul trimestru din 2022.
„SNGN Romgaz SA si ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive si au ajuns la un acord cu privire la termenii si conditiile aferente achizitiei tuturor actiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce detine 50% din drepturile dobândite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adânca, precum si cu privire la transferul operatoriei proiectului catre OMV Petrom SA incepând cu data finalizarii tranzactiei”, se mentioneaza in raport.
La data de 17 iunie 2021, cele doua companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzatorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioada de 4 luni, pâna la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achizitie a tuturor actiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si care reprezinta 100% din capitalul social al companiei, ce detine 50% din drepturile dobândite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adânca. Ulterior, termenul a fost extins pâna pe 15 noiembrie 2021.
In prezent, ExxonMobil si OMV Petrom sunt parteneri egali in proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorarile au relevat zacaminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.
ExxonMobil si-a anuntat intentia de a parasi România, iar OMV Petrom a precizat ca este posibil sa ia anul viitor decizia de a investi in proiectul Neptun Deep, in functie de modificarile legislative din România si de situatia pietei.