Romgaz prezinta, la Astana, proiectul Centralei de la Iernut
Oficialii Romgaz prezinta, in cadrul Expozitiei Internationale EXPO Astana 2017, activitatea producatorului national de gaze si proiectul noii termocentrale de la Iernut, a declarat, pentru Agerpres, Bela Balazs, seful Directiei Management Energetic si coordonatorul proiectului.
“Joi, 6 iulie, va fi ziua Romgaz la Astana. Va fi promovata toata compania, cu toate activitatile pe care le desfasuram, iar in partea a doua a prezentarii vom promova proiectul noii termocentrale de la Iernut”, a spus Balazs.
Noua centrala de la Iernut este cel mai mare proiect de investitii in productia de energie facut de statul român dupa Revolutie. Cu o putere instalata de 430 de MW, obiectivul energetic este estimat sa coste 268 de milioane de euro, fara TVA.
Centrala va fi construita de asocierea Duro Felguera si Romelectro si este un proiect la cheie, respectiv constructorii vor avea grija de proiectare, de achizitia de echipamente si de montajul acestora. La momentul actual, Romgaz a pus la dispozitie terenul pe care se va construi noua centrala, care va fi lânga termocentrala veche.
General Electric este furnizorul principalelor echipamente, respectiv turbinele pe gaz, turbine pe abur, generatoare, recuperatoare, compresoare de gaz. Centrala va avea patru turbine cu gaz, patru cazane recuperatoare pentru producere abur, cu trei nivele de presiune, si doua turbine cu abur.
“Asocierea Duro Felguera si Romelectro se afla in etapa de finalizare a proiectului tehnic. Intre timp, am primit documentatii in vederea obtinerii autorizatiei de constructie, pentru ca este nevoie conform certificatului de urbanism de mai multe avize, de la ape, de la mediu. Acestea sunt in curs de finalizare. Urmeaza ca in urmatoarele saptamâni sa primim proiectul tehnic. Totodata, se lucreaza si la caietele de sarcini pentru achizitia echipamentelor”, a mai aratat oficialul Romgaz.
El a adaugat ca in luna septembrie se estimeaza ca vor fi demarate lucrarile la fundatie, iar anul viitor va incepe si montajul utilajelor.
“Intentionam sa terminam constructia in 36 de luni, adica la sfârsitul anului 2019, iar in 2020 centrala sa fie functionala, pentru ca in iunie 2020 centrala veche trebuie oprita din considerente si reglementari de mediu, daca nu i se aduc imbunatatiri, care nici nu mai au sens daca pornim noua centrala”, a continuat Bela Balazs.
Potrivit acestuia, va fi necesara si o perioada de teste si probe pentru noile echipamente, perioada in care centrala veche si cea noua vor functiona alternativ.
Romgaz a semnat, in data de 1 noiembrie 2016, un contract in valoare de 268 de milioane de euro, fara TVA, cu firmele Duro Felguera si Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice in cadrul termocentralei Iernut.
Dupa finalizare, centrala va crea aproximativ un numar de 150 de locuri de munca permanente pe perioada duratei de viata a centralei, de cel putin 30 de ani.
Romgaz a preluat centrala Iernut in anul 2013 de la Electrocentrale Bucuresti, in contul unei datorii de 653 de milioane de lei.
Astana gazduieste, pâna pe 10 septembrie, Expozitia Internationala EXPO Astana 2017, cu tema “Energia viitorului”, care ar urma sa atraga, potrivit organizatorilor, peste cinci milioane de vizitatori din intreaga lume.
Astana a fost desemnata sa gazduiasca acest eveniment in 2012 de Biroul International pentru Expozitii (BIE). La EXPO Astana 2017 participa 115 tari, printre care China, SUA si Rusia.
Evenimentul, similar celui care a avut loc in orasul spaniol Zaragoza in 2008, precede expozitia universala pe care o va organiza Dubai in 2020, care va dura 6 luni, la fel cu cele care au avut loc la Sevilla, in 1992, sau la Milano, in 2015.