Strategia energetica a Capitalei, pe termoficare, a fost supusa dezbaterii publice
Primarul general, Gabriela Firea, a anuntat lansarea in dezbatere publica a Strategiei Energetice a Capitalei – partea referitoare la energia termica, urmand ca aspectele privitoare la energie electrica sa fie supuse dezbaterii in luna iulie.
“Stim de la ce pornim, stim catre ce ne indreptam, si anume modernizarea si redimensionarea retelei de termoficare. Suntem intr-un parteneriat cu Uniunea Europeana, printr-un acord semnat de Guvernul Romaniei, suntem pe cale de a obtine 187 de milioane de euro, prin Programul Infrastructura Mare, POIM, dar pana ajungem la aceasta finantare extrem de importanta pentru modernizarea retelei de termoficare – suma care ne va fi utila doar pentru jumatate dintre conducte; pentru restul va trebui sa obtinem alta finantare (…) – este nevoie sa depasim cativa pasi. Primul il facem astazi, alaturi de dvs. (…) Niciun euro nu vine de la Bruxelles, fara sa dovedim ca stim care este radiografia domeniului strategic pe care dorim sa il finantam cu fonduri europene, care este strategia noastra si unde ne indreptam”, a spus edilul general, in cadrul forumului “Strategia Energetica a Capitalei”.
Primarul general a atras atentia asupra faptului ca atat RADET cat si ELCEN au acumulat de-a lungul anilor datorii istorice si a apreciat ca aceste entitati economice trebuie sa treaca printr-un proces de reorganizare. Pe de alta parte, ea a aratat ca in aceasta iarna s-a lucrat in premiera coordonat intre RADET si ELCEN, cand au avut loc comandamente comune.
“Idealul ar fi – si s-a mai incercat cu cativa ani inainte – ca cele doua entitati care sunt atat de mult legate una de cealalta, RADET si ELCEN, prin reorganizare, sa ajunga practic o singura entitate, o singura societate, sa avem in acelasi pol economic si ca si flux atat producerea, transportul si distributia energiei termice. Sunt decizii, care din punctul meu de vedere ar fi trebuit sa fie luate cu multi ani in urma, spre binele beneficiarilor retelei de termoficare: peste 1,5 milioane de bucuresteni, sute de alte societati comerciale, scoli, spitale, gradinite, institutii ale statului. Aceasta retea de termoficare ne este extrem de necesara, dar ea trebuie sa fie moderna, sa ofere servicii la standarde ridicate, iar suma care va veni de la UE trebuie sa fie atrasa dupa indeplinirea acestor criterii”, a precizat primarul general.
Gabriela Firea a mai declarat ca, in urma dezbaterii publice, documentul va fi supus votului Consiliului General al Municipiului Bucuresti, urmand sa fie transmis oficialilor de la Bruxelles.
“Neajunsurile sunt evidente: o retea imbatranita, o retea veche, in mare parte construita inainte de 1989, conducte termice care au durata de viata, de obicei, in jurul a 20 de ani – aceasta durata de viata fiind de mult depasita, de aceea au loc pe perioada sezonului rece foarte multe avarii. Insuficienta bugetare si lipsa de investitii coerente in aceasta Regie au determinat ca aceste conducte sa aiba un grad mare de uzura”, a mentionat Gabriela Firea.