Taxa de cogenerare poate sa scada, dar nu dispare
Bonusul pentru cogenerarea de inalta eficienta, platit de toti consumatorii din Romania prin facturile finale, ar putea scadea cu 9% in semestrul al doilea al acestui an, de la 15,82 de lei pe MWh, la 14,39 lei pe MWh, potrivit unui document al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Autoritatea a recalculat sumele platite producatorilor de energie in cogenerare de inalta eficienta (energie electrica si termica simultan, cu eficienta de peste 70%) pentru anul trecut si a rezultat faptul ca, “in urma calificarii anuale pentru anul 2015, CNTEE Transelectrica SA are de platit producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare suma de 27.847.102 lei, reprezentand diferenta dintre valoarea bonusului neacordat si a celui necuvenit”, informeaza agerpres.
Totodata, “in urma realizarii analizei de supracompensare pe perioada de evaluare 01.01.2015-31.12.2015, CNTEE Transelectrica SA, in raport cu producatorii in cogenerare: are de platit suma de 7.409.020 lei, reprezentand cuantumul de regularizare a antesupracompensarii; are de incasat suma de 119.654.840 lei, reprezentand cuantumul de supracompensare”.
In concluzie, Transelectrica are de incasat de la producatorii in cogenerare care au accesat schema de sprijin suma de 84,39 milioane lei pentru anul 2015, explica reprezentantii ANRE.
“Avand in vedere cele prezentate, ar rezulta o scadere, in semestrul II al anului curent, a contributiei pentru cogenerare cu aproximativ 9% fata de nivelul aflat in vigoare in acest moment (o scadere de la 15,82 lei/MWh, la 14,39 lei/MWh), sub rezerva mentinerii valorii datelor considerate in cadrul analizei de ajustare a contributiei pentru cogenerare, analiza realizata in decembrie 2015, si anume: aceleasi valori pentru energia electrica beneficiara de bonus si pentru consumul intern de energie electrica”, se mai arata in documentul citat.
Bonusul pentru cogenerare este evidentiat separat in factura la energia electrica platita de toti consumatorii, inclusiv de catre populatie, si a fost introdus in anul 2011 pentru a incuraja investitiile in eficientizarea echipamentelor. In prezent, un numar de 48 de producatori de energie primesc aceste bonusuri.