Virgil Metea, Romgaz: gazul intern de pe piata libera este suprataxat, in timp ce gazele din import, nu.
Piata de gaze din Romania inregistreaza o evolutie pe care putini ar fi putut-o anticipa in urma cu cativa ani. De la panica pornita in urma studiilor ce prognozau o epuizare a rezervelor si implicit o crestere alarmanta a dependentei de importuri si pana la cresterea preturilor la un nivel aproape de nesuportat pentru consumatori, am trecut in ultimii doi ani in extrema cealalta. Fara a creste productia interna, dar pe fondul reducerii consumului, Romania a ajuns sa isi asigure aproape integral consumul de gaze, iar perspectiva exploatarii gazelor din Marea Neagra ne-ar aduce chiar in postura de exportatori. Pana atunci sa nu uitam insa ca exportul de gaze ramane o optiune chiar si in actuala conjunctura, conditionat insa de dezvoltarea unor magistrale pe relatia Vest. Piata din Romania este dominata de doi mari producatori (Romgaz si Petrom), in timp ce pe segmentul de distributie si furnizare au inceput sa apara primele forme ale concurentei de piata. Avem si doua platforme de tranzactionare, cu perspectiva de a deveni burse, dar, in acelasi timp avem si un segment considerabil de consumatori aflati in regim reglementat. Si pentru ca preturile internationale la gaze incep sa concureze preturile din productia interna a aparut si ideea unei liberalizari timpurii a pietei de gaze, astfel incat consumatorii sa beneficieze de cele mai competitive oferte. Lucrurile nu sunt insa deloc simple, atunci cand analizam posibilitatea unei accelerari a procesului de liberalizare.
Publicatia Energy-Center isi propune sa analizeze, cu sprijinul actorilor din piata de gaze si al decidentilor in ceea ce priveste liberalizarea, efectele unor decizii ce nu vor intarzia sa apara. Incepem serialul analizelor noastre cu un interviu, in exclusivitate, acordat publicatie Energy-Center de directorul general al celui mai mare producator de gaze din Romania, domnul Virgil Metea. Si pentru ca raspunsurile domnului director Metea au o incarcatura deosebita, dar si pentru ca toate aceste probleme vor fi dezbatute saptamana viitoare intr-o Conferinta organizata de publicatia noastra, cu siguranta ca vom reveni asupra fiecarui punct in parte. Cine intelege insa piata gazelor din Romania poate afla multe din interviul ce urmeaza.
Ce efecte directe ar avea liberalizarea timpurie a pietei asupra producatorilor de gaze din Romania?
Intrebarea acesta naste la randul ei alte intrebari care trebuie sa aiba un raspuns inainte de luarea deciziei de liberalizare timpurie.
– Exista in Romania un mediu concurential real si comparabil tinand cont ca piata este inchisa pentru export si deschisa importurilor de gaze naturale?
– Este nevoie de o armonizare a legislatiei cadrului de reglementare si a fiscalitatii care sa permita o concurenta loiala pe o piata integrata?
– Sunt constientizate toate riscurile care tin de siguranta si vulnerabilitate?
– Lipsa unei strategii energetice nationale poate crea probleme pe termen lung in cazul unei liberalizari timpurii?
In contextul in care piata din Romania si-a redus cererea considerabil si oferta este una care deja acopera cererea credeti ca se impune incheierea procesului de liberalizare inca din acest an?
Daca sunt intrunite toate conditiile pentru liberalizare, a se vedea intrebarile de mai sus, da, se poate incheia procesul.
Am completa ca pe termen scurt am putea asista la beneficii pentru consumatorii romani in sensul scaderii pretului (a componentei de pret pentru non-casnic). Ar fi posibil ca, in contextul unor preturi ceva mai reduse sa se revigoreze si cererea pe piata interna, mai ales daca tinem cont de evolutiile recente pe piata energiei regenerabile.
Pe termen mediu si lung insa, liberalizarea pietei inainte de a avea o piata integrata fizic in cea europeana, ar putea conduce la distorsiuni.
Pretul gazelor la consumatorii casnici a ajuns, sau poate ajunge, sa fie mai mare decat pretul din piata libera. O liberalizare timpurie ar putea schimba aceasta ecuatie?
In ce fel va evolua pretul pentru consumatorii casnici, este greu de prevazut. Ce este sigur, este faptul ca va fi supus unor variatii semnificative, iar consumatorii, mai ales cei casnici, vor trebui sa se adapteze unei situatii noi, nu foarte usor de gestionat. In celelalte tari europene cu piata libera consacrata consumatorul casnic plateste mai mult decat cel industrial, diferenta e facuta de nivelul de trai si politicile sociale din statele respective. Aceasta realitate poate fi „importata” in situatia liberalizarii pietei fara o fundamentare solida.
Pe de alta parte, se stie ca in Romania gazul intern de pe piata libera este suprataxat in timp ce importurile nu sunt, acest lucru putand conduce la o favorizare a importatorilor.
Daca procesul de liberalizare s-ar incheia exact in perioada de vara, cand pretul si consumul la gaze sunt deja reduse, exista posibilitatea blocarii activitatii, mai bine zis a reducerii acesteia?
In ceea ce priveste Romgaz, nu se poate pune problema unei blocari insa nu putem exclude o reducere a productiei pentru perioada de vara. Contam pe faptul ca toti actorii de pe piata au suficienta experienta si maturitate profesionala incat sa stie ca intr-o astfel de situatie au nevoie de siguranta pe care o poate oferi un producator intern. Ne referim in special la furnizarea gazelor necesare fiecareia dintre aceste entitati in scopul inmagazinarii, cat si de furnizarea acestui serviciu.
Cum previzionati cererea de gaze pentru anii urmatori, in Romania?
Actualul context de scadere a preturilor, influentat pe de o parte de scaderea cotatiilor petrolului, productia foarte mare din Statele Unite dar si de cererea in scadere, va avea efect in scaderea pretului la gaze in perioada imediat urmatoare. Pe termen mediu insa, credem ca actuala tendinta de scadere se va manifesta din ce in ce mai putin, iar trendul de crestere s-ar putea relua chiar mai repede decat ne-am astepta.
Considerati ca daca barilul de titei se va mentine sub 40 dolari, pretul gazelor din import va continua sa scada?
Pretul la titei a inceput deja sa dea semne de revenire pe un trend de crestere usoara. Chiar daca cele doua produse energetice nu mai sunt in totalitate legate din punct de vedere al pretului, exista totusi o influenta suficient de mare a pretului titeiului asupra celui la gaze datorata sursei preponderente de alimentare a Europei (Rusia) si datorita scaderii productiei din alte surse (Olanda, Marea Britanie). Tinand cont ca rolul gazelor naturale pe piata de energie va ramane unul foarte important, decuplarea de referinta data de petrol este tot mai ceruta de la nivelul pietelor europene.
In situatia unui pret international la gaze mai scazut decat cel din piata interna ne putem astepta la o explozie a importurilor? Daca da ce efecte va avea asupra producatorilor din Romania?
Probabil piata din Romania va reactiona asemanator cu celelalte piete, adica trebuie sa se adapteze situatiilor de fapt. Producatorii din Romania se pot confrunta cu o scadere a veniturilor datorata scaderii pretului, mai ales daca mediul extern nu le este favorabil. Pe de alta parte, daca economia ar reactiona pozitiv, acesta ar trebui sa se simta stimulata, veniturile la bugetul de stat ar trebui sa fie cel putin la aceelasi nivel ca si pana atunci. Daca nu va reactiona economia, concluziile sunt evidente.
In cazul liberalizarii timpurii a pietei de gaze, ANRE trebuie sa intervina cu modificari ale legislatiei secundare?
Unele modificari ale legislatiei secundare vor fi necesare in vederea realizarii unui cadru legal care sa permita dezvoltarea unei piete performante, mai ales la nivelul pietelor centralizate, ale mecanismelor de tranzactionare, garantiilor necesare, etc. Pentru o piata libera va fi nevoie de siguranta tranzactiilor indiferent ca acestea se desfasoara in mediu bursier sau bilateral. ANRE va trebui sa „curete” prin reglementare piata de eventuale elemente de nesiguranta.
OMV Petrom, care are in obiectul de activitate si exploatarea, prelucrarea si vanzarea produselor petroliere (pe langa productia de gaze) a raportat pentru anul 2015 pierderi financiare. Romgaz, ale carei activitati sunt doar in domeniul gazelor, a raportat profit. Anticipati, pentru anul 2016 o scadere a profitului?
In conditiile scaderii consumului de gaze naturale si a accesului gazelor din import in piata este posibila o ajustare a profitului fata de anul trecut. O influenta negativa este data de consumul redus al iernii 2015/2016.
Cum veti proceda in perioada urmatoare cu Centrala de la Iernut, dat fiind pretul scazut al electricitatii si rolul tot mai important in sistem al energiei regenerabile?
Rolul de echilibrare al SEN va fi exploatat in continuare de pozitia centralei de la Iernut in cadrul sistemului energetic, in contextul in care energia eoliana trebuie sa-si gaseasca back-up-ul necesar. Serviciile de sistem, ca o componenta de stand-by completeaza veniturile centralei.
Interviu important . Stimatul domn Virgil Metea , Romgaz , are dreptate , in cam tot ce spune . Sint multe intrebari fara raspuns . Va recomand urmatorul link . In esenta se pledeaza pentru tandemul eolian + solar – gas.