0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Vanzarea Romgaz incepe cu o subevaluare?

Posted On 21 martie 2012
By : Alexandru Moldovan
Comments: 7

Listarea la Bursa a celui mai mare producator de gaze din Romania repeta istoria vanzarii de pomana a companiilor Petrom, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord

La scurt timp de la lansarea pe bursa a ofertei pentru vanzarea unui pachet de actiuni Transelectrica, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a semnat contractul de intermediere pentru urmatoarea listare la bursa: compania Romgaz.

De aceasta operatiune se va ocupa grupul format din Erste Group, BCR, Goldman Sachs si Raiffeisen Capital & Investment. Toate bune pana aici, guvernul se tine de promisiunea facuta in fata Fondului Monetar si a Comisiei Europene. Numai ca, nu in interesul statului roman.

La fel ca in cazul Transelectrica, listarea Romgaz este o operatiune extrem de importanta, dar mai ales cu multe alte conotatii. Sa vedem de ce.

Inainte de a intra in amanunte, dorim sa consemnam ca pare cel putin ciudat faptul ca tocmai inaintea inceperii procedurilor de listare, un consilier al ministrului economiei, specialist exact in problema gazelor naturale, Dumitru Chisăliță, este «sprijinit» sa-si dea demisia din functie.

Mai mult decat atat, inainte de a fi consilier, Dumitru Chisalita a fost si Director General la Romgaz, asigurand trecerea fara probleme a sezonului rece, din punctul de vedere al aprovizionarii cu gaze naturale a consumatorilor. Motivul demisiei era tocmai dezacordul față de ”sacrificarea companiei Romgaz în detrimentul altor interese”. Sa intelegem ca acest lucru are legatura si cu listarea la bursa?

Practic, listarea face parte din ciclul sacrificarii economiei romanesti, exact asa cum s-a intamplat inaintea alegerilor din 2004, cand s-au vandut la comanda trei mari perle energetice detinute de statul roman: Petrom, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. Mai precis s-au dat de pomana.

Parte proasta este ca acestea au fost instrainate pe sume ce au fost recuperate rapid de catre investitori numai din vanzarea a catorva imobile detinute de respectivele companii.

Ciclicitatea este o axioma a statisticii iar ciclicitatea cifrei sapte sau ciclicitatea biblica este des utilizata in aceasta stiinta, a repetarii unui fenomen la fiecare ciclu de 7 (ani).

Erste Group Research, scria intr-un raport intocmit in anul 2012, ca valoarea afacerii Romgaz (Enterprise Value – EV, un indicator folosit în analizele financiare, care arată valoarea companiei respective pe baza rezervelor de gaze pe care compania le are, este comparabila cu valoarea altor grupuri regionale cu acelasi profil de activitate.

Printre acestea se numără compania poloneza PGNIG, companiile rusesti Novatek, societatea croata INA sau compania romanească Petrom. Analistii au facut comparatiile prin prisma a patru indicatori de analiza financiara, calculati pe baza raportarilor financiare din 2009 si 2010:

    • PE este un indicator ce arată cat plateste piata pentru fiecare unitate din profiturile companiei);

    • P/BV este un indicator ce arata cat plateste piata pentru fiecare unitate din capitalurile proprii ale societatii;
    • EV/EBITDA reprezinta valoarea afacerii raportata la castigurile companiei;
    • EV/Sales care arata raportul dintre valoarea de piata si cifra de afaceri a companiei.

Ce inseamna toate acestea in cazul Romgaz?

Avand in vedere ca rezultatele cpompaniei, din anul 2011, sunt net superioare celor din anii la care s-a realizat studiul, plasarea companiei se gaseste in momentul de fata, mod clar, pe un nivel superior analizei efectuate de Erste Group Research la inceputul anului.

Atunci de unde tot acest tam tam cu potentiala vanzare la suma de 300 de milioane de dolari a 15% din actiunile Romgaz, cand valoarea tuturor celorlalte societati este cu mai mult decat triplul valorii de piata propus pentru vanzarea a 15% din actiuni. ATENTIE fara sa detina nici a 100 parte (exceptie face PETROM-ul) din rezervele detinute de ROMGAZ.

Asadar, dupa numai 7 ani de la marea gafa a vanzarii unor companii strategice ne intoarcem de unde am plecat. Sacrificam din nou Romania in detrimentul altor interese. Chiar sa nu stie domnul prim ministru, pana de curand seful Serviciului de Informatii Externe, acest lucru?

Alexandru Moldovan

Articole pe aceeasi tema

  • <!--:ro-->Avem printre cele mai mici preturi la energie electrica si gaze naturale din Europa, dar nu pentru mult timp<!--:-->Avem printre cele mai mici preturi la energie electrica si gaze naturale din Europa, dar nu pentru mult timp
  • Echipa Energon – marele castigator al competitiei Energy Challenge, editia 2018!Echipa Energon – marele castigator al competitiei Energy Challenge, editia 2018!
  • Termocentrala de la Brazi este o bijuterie tehnica, declara secretarul de stat, Rodin TraicuTermocentrala de la Brazi este o bijuterie tehnica, declara secretarul de stat, Rodin Traicu
  • <!--:ro-->Ucraina viseaza sa cumpere gaze din Romania<!--:-->Ucraina viseaza sa cumpere gaze din Romania
Despre autor
  • google-share
Previous Story

De ce trebuie sa ne fie frica: de liberalizarea pretului la energie sau de cum se va face ea?

Next Story

Opiniile specialistilor: Scurta radiografie a dezastrului din SEN

7 Comments

  1. ioana maties 21 martie 2012 at 16:10 Reply

    incredibil, felicitari pentru aceasta analiza. sa vedem daca evenimentele va vor da dreptate, dar daca este asa inseamna ca meritma sa fim prostii Europei

  2. alexandru 21 martie 2012 at 17:05 Reply

    Austriecii au cumparat Petrom la un pret de nimic si asta nu mai este o noutate pentru nimeni. In schimb, ei considera ca au dat prea multi bani pentru Banca Comerciala Romana. Oare sa fie intamplator ca Ministerul economiei a ales drept consultanti la privatizarea Romgaz tocmai o banca austriaca? Acuma vor sa-si scoata parleala si se pare ca au cu cine. Pai daca austriecii sunt destepti si noi prosti, atunci cine-i de vina?

  3. mihai 22 martie 2012 at 08:07 Reply

    Din ce spuneti dumneavoastra am inteles ca Romgaz a avut anul trecut o rata a profitului peste cea inregistrata de Petrom. In conditiile aste cum isi poate permite cineva, mai ales cel care este desemnat sa asigure o privatizare avantajoasa, sa nu tina seama de acesti indicatori? Din cate stiu comisionul pe care il incaseaza cei ce intermediaza vanzarea actiunilor este strans legat de pretul obtinut. Atunci nu ar fi normal ca Erste si ceilalti sa tina seama de toate aspectele respective? Asta in cazul in care sunt de buna credinta, desigur.

  4. redactia 22 martie 2012 at 08:21 Reply

    pentru Mihai: aveti dreptate, intr-un material precedent am publicat rata profitului realizata de Romgaz in 2011, care este una dintre cele mai ridicate in randul companiilor energetice din Romania. Acest lucur demonstreaza, pe de o parte, ca Romgaz a avut un management performant si, pe de alta parte ca atractivitatea companiei este una foarte ridicata. Sa nu uitam ca Romgaz exploateaza mai mult de jumatate din zacamintele de gaze din Romania, diferenta revenindu-i Petrom. Ganditi-va insa, ce ar insemna ca Romgaz sa poata vinde gazele naturale la pretul real al pietei si sa nu mai fie reglementat de catre ANRE sau de comenzile directe venite de la Ministerul Economiei. Cu alte cuvinte, intr-o piata libera profitul Romgaz ar fi mult mai mare,ceea ce i-ar permite sa investeasca si sa devina un jucator de temut in aceasta parte a Europei. Cu siguranta ca investitorii,cei interesati de actiunile Romgaz, cunosc potentialul companiei. Dar, istoria s-ar putea repeta. In momentul preluarii de catre OMV, Petrom inregistra pierderi. Imediat dupa aceea a trecut la profituri spectaculoase si valoare de piata a crescut proportional. La cum se prezinta lucrurile, nu este exclus ca Romgaz sa urmeze acelasi traseu. Este adevart, acuma se vinde un pachet minoritar, dar cine ne da noua certitudinea ca la un moment dat nu va aparea un asa zis investitor strategic care sa preia si controlukl?

  5. petra 22 martie 2012 at 11:38 Reply

    Am o intrebarea pentru dumneavoastra: da reprezentantii Fondului Proprietatea de ce nu zic nimic in aceasta situatie? Anul trecut, cand guvernul a sifonat vreo 100 de milioane de euro din profitul Romgaz, Proprietatea a sarit ca ars si, din cate stiu, a dat si statul roman in judecata pentru asta. Acuma de ce tac? Le convine situatia?

  6. marcel 22 martie 2012 at 11:53 Reply

    nu-ti face tu griji (petra) pentru Fondul Proprietatea ca astia cand vor sa vanda stiu cum s-o faca nu ca hotii nostri de la minister.

  7. Galuak 15 aprilie 2012 at 19:41 Reply

    Nu, nu platesti de doua-trei ori mai mult. Pretul era anul reuctt de 0,0265 euro pe kilowatt/ora pentru casnici si 0,210 pentru industriali.Corect, pretul ar trebui sa fie acelasi pentru toata lumea, pentru ca vorbim de acelasi produs, nu ar trebui sa fie o lege care sa stabileasca pret diferentiat, DAR, pe de alta parte, e normal ca o persoana juridica, sau chiar fizica, sa negocieze un alt pret daca cumpara cantitati mai mari. Spre exemplu: daca eu cumpar o paine pe zi si Arhi cumpara 1000, e normal ca el sa obtina un pret mai bun per bucata, imdiferent daca el o vinde si face profit sau o mananca, si, mai mult de atat, pe mine nu ar trebui sa ma deranjeze acest lucruProblema e de fapt modul in care se fac negocierile.Oricum, in cazul in care consumatorii industriali ar plati mai mult, acestia isi vor recupera intr-un final diferenta de pret. De unde credeti?

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.