0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță
ENERGY EXPO® și-a consolidat poziția de lider în rândul evenimentelor de energie din Europa de Sud-Est

Am ajunsa în Paradis: miliarde de euro se anunță ca investiții în sectorul energetic, dar nimeni nu le vede. Ca să trecem iarna suntem dependenți de importul de energie

Posted On 30 octombrie 2024
By : Redactia
Comment: 0
Tag: capacitate de interconexiune, capacitati instalate, import energie, investitii, productia de energie

Pentru retehnologizarea Grupului 5 de la Centrala electrică de la Rovinari s-au investit circa 100 de milioane de euro și procesul a durat vreo zece ani pentru ca grupul să intre de abia în probe tehnologice. La Iernut, o centrală pe gaze cu o putere de puțin peste 400 de MW s-au mai investit vreo alte sute de milioane de euro (suma este discretă), iar în grupul de la Centrala Paroșeni s-au investit pentru retehnologizare alte sute de milioane de euro, fără ca acesta să funcționeze constant. Nici una dintre aceste capacități energetice nu au relevanță pentru iarna care se apropie. În schimb, ni se spune că vom avea un aport de energie în sistem de circa 1000 de MW, din cine știe ce alte capacități, respectiv 800 de MW în regenerabile (iluzorie) 330 de MW de la grupul 5 de la Rovinari și încă vreo câțiva MW de la grupul retehnologizat de la Centrala hydroelectric Stejaru. Nici una dintre aceste capacități nu produce energie în bandă în momentul de față.

În situația în care la iarnă vom avea nu mai mult de câteva zile de ger, tot sistemul energetic stă în bătaia vântului, dacă nivelul de consum la vârf va atinge sau va depăși limita de 9000 de MW. Dacă punem la un loc tot ce se poate produce fără vânt și solar, cel mai probabil că am putea atinge un nivel de 7000 de MW productie. În consecință, ca să nu intrăm în penurie va trebui să importăm energie și, din fericire, capacitatea transfrontalieră de import a depășit nivelul de 3000 de MW. Rămâne să vedem de unde importăm, dacă iarna va fi dificilă.

Hidroelectrica, principalul producător și elemental cheie în sistemul de echilibrare are în momentul de față o umplere a lacurilor de aproape 70%, undeva la cota de avarie dacă nu vin ploile cuând. Debitul Dunării este deja scăzut și nici nu se anticipează o creștere a acestuia. Pe cărbune mai avem funcționale șase grupuri energetice cu o putere instalată de circa 1800 MW. Niciodată nu vor putea să asigure acest nivel de productie in conditii de iarna. Energia sigura pe care ne putem baza este cea de la centrala nucleara de la Cernavoda (1400 MW) si central ape gaze a Petrom (800 MW), la care se mai adauga capacitatile Elcen (incerte ca productie). Varful de productie in conditiile ideale de vreme si daca bate vantul in eoliene s-ar apropia astfel de nivelul de 9000 de MW. Dar acest nivel poate fi atins doar sporadic. Per ansamblu suntem la mana importurilor.

Pe acest fond, Ministerul Energiei nu conteneste cu anunturile triumfale in domeniul investitiilor. Recent am fost anuntati ca ministerul a obţinut, în marja reuniunii Comitetului pentru investiţii al Fondului pentru modernizare (FM), ce a avut loc în data de 22 octombrie 2024, la Budapesta, finanţarea nerambursabilă pentru toate cele şase propuneri de investiţii prioritare înaintate, în sumă totală de 1,1 miliarde euro, din care primele 860 milioane euro vor fi virate României până la sfârşitul anului, transmite Agerpres. Conform unui comunicat al ministerului, cele şase investiţii care vor beneficia de finanţare reprezintă trei scheme de ajutor de stat iniţiate de Ministerul Energiei, două proiecte individuale şi o schemă de ajutor de stat susţinute de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

“La Ministerul Energiei continuăm sub aceeaşi deviză: investiţii, investiţii, investiţii. Aproape un miliard de euro va intra în conturile României până la sfârşitul anului, din Fondul pentru modernizare, pentru investiţii care vizează producerea şi stocarea energiei verzi, construirea de capacităţi noi de cogenerare de înaltă eficienţă, modernizarea metroului din Bucureşti sau electrificarea unor linii de cale ferată. Toate reprezintă investiţii importante şi necesare, iar România este campioana atragerii de finanţări nerambursabile din Fondul pentru modernizare. Dar potenţialul nostru de dezvoltare este unul imens şi, tocmai de aceea, nu ne oprim aici. Investiţie cu investiţie, proiect cu proiect, punem umărul la energia României de mâine: sigură, accesibilă şi cât mai verde. Cu fiecare MW nou pentru sistemul energetic naţional, românii vor avea şansa reducerii preţului energiei electrice în facturi, iar mediul economic românesc va deveni mai competitiv”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Astfel, în aplicarea politicii de dezvoltare a noi surse de producere a energiei din surse regenerabile şi, în acelaşi timp, de gestionare a echilibrului dintre producţia şi consumul de energie, mai ales în contextul creşterii accentuate a cererii şi tranziţiei către surse de energie regenerabilă, Ministerul Energiei va finanţa, în cadrul a două scheme de ajutor de stat, investiţii în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru solicitanţii din sectorul public (RES-UAT) şi, de asemenea, în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii).

Cele două măsuri beneficiază de o alocare financiară de 350 milioane euro, dintre care 200 milioane euro sunt destinaţi finanţării producerii de energie electrică pentru autoconsum, pentru solicitanţii din sectorul public.

“Această finanţare are o importanţă deosebită, întrucât vine să completeze apelul iniţial, derulat de Ministerul Energiei, care a avut un buget de 500 milioane euro, fonduri provenite tot din Fondul pentru modernizare. Întrucât acest buget a fost insuficient, ţinând cont de interesul crescut şi de nevoia de a susţine mediul public în procesul către tranziţia verde, Ministerul Energiei a decis suplimentarea fondurilor şi finanţarea tuturor proiectelor eligibile depuse în cadrul apelului iniţial, se menţionează în comunicat.

Complementar cu politica investiţională în producţia de energie electrică din RES, cea de-a doua măsură de investiţii susţinută de Ministerul Energiei o reprezintă sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii). Apelul de proiecte va beneficia de un buget de 150 milioane euro, fonduri provenite din Fondul pentru modernizare, urmând a fi lansat în cursul lunii noiembrie.Desigur, mai e mult pana departe.

Articole pe aceeasi tema

  • Crește consumul de energie, prețul și importul, scade producțiaCrește consumul de energie, prețul și importul, scade producția
  • Se calmeaza piata de energie dupa repornirea Unitatii 1 de la Cernavoda?Se calmeaza piata de energie dupa repornirea Unitatii 1 de la Cernavoda?
  • Cum a trecut Romania din postura de exportator net de energie electrica in cea de importatorCum a trecut Romania din postura de exportator net de energie electrica in cea de importator
  • Dupa pierderile de anul trecut, Petrom se intoarce pe un miliard de lei profit. Actionarii, inclusive statul roman, asteapta dividendeleDupa pierderile de anul trecut, Petrom se intoarce pe un miliard de lei profit. Actionarii, inclusive statul roman, asteapta dividendele
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum se va aplica noua strategie energetică a României după alegeri?

Next Story

Transelectrica a efectuat lucrările de mentenanță înainte de venirea sezonului rece

Articole pe aceeasi tema

Sectorul fotovoltaic din Europa pierde din profitabilitate sub presiunea noilor investiții

Posted On 26 mai 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Reforma sistemului energetic a reușit: importurile de energie s-au dublat în primele trei luni ale anului

Posted On 15 mai 2025
, By Moldovan Alexandru

Companiile private au acces la încă 300 de milioane de euro pentru investiții în energie verde

Posted On 15 aprilie 2025
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025. Peste 170 de expozanți,la târgul dedicat construcțiilor eficiente energetic

Posted On 11 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.