0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Bogdan Aurescu: Marea Neagra face parte dintr-un arc de instabilitate care este adesea alimentat de oponenti ai traseului european si euroatlantic

Posted On 5 octombrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Bogdan Aurescu, Dan Dungaciu, Marea Neagra, NATO, Uniunea Europeana

“Daca ne uitam ce reprezinta astazi flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, care in partea sa de sud include regiunea Marii Negre, interconexiunea geopolitica si geoeconomica cu Mediterana de Est, cu Orientul Mijlociu, cu Caucazul de Sud, toate fac din Marea Neagra, in continuare, o parte dintr-un arc de instabilitate, pâna la urma, care preocupa si trebuie sa preocupe in cel mai inalt grad si NATO si Uniunea Europeana. Acest arc de instabilitate este adesea alimentat, instrumentalizat de oponentii traseului nostru european si euroatlantic, ceea ce creeaza dificultati si pentru partenerii nostri din regiune, partenerii nostri apropiati care incearca sa obtina prin eforturi deseori mai putin cunoscute publicului larg un viitor mai bun, mai prosper si mai european”, a afirmat seful diplomatiei române, potrivit Agerpres.

El a participat, la sediul Academiei Române, la lansarea “The Geopolitical Black Sea Enciclopaedia”, editata in România si tiparita de Cambridge Scholars Publishing.

Aurescu a afirmat ca volumul va aduce o “mai buna intelegere a regiunii Marii Negre, pentru ca evolutiile din regiune au constituit intotdeauna o prioritate pentru activitatea noastra iar tematica Marii Negre ramâne prin natura lucrurilor o dimensiune definitorie, atemporala, a profilului strategic al României”.

“De la Minsk la Damasc vedem o serie de provocari persistente la adresa stabilitatii si securitatii regiunilor afectate. Avem o criza politica in Belarus, conflicte inghetate si reaprinse, in functie de context, adesea cu aceiasi salvatori autoproclamati, cu obiective care nu sunt deloc aliniate cu ceea ce ne dorim noi, acutizarea unor diferende in Mediterana de Est – toate acestea au implicatii asupra Marii Negre”, a aratat el.

In context, a apreciat ca in regiune “stabilitatea democratica, drepturile fundamentale ale cetatenilor, integritatea teritoriala a statelor, securitatea, toate sunt amenintate de abordari care incalca norme si principii de baza”.

“In anul in care aniversam 75 de ani de la fondarea Organizatiei Natiunilor Unite, nu putem sa nu constatam cum in acest punct de intersectie a unor placi geopolitice diverse, dar si pe un fond complicat de criza pandemica actuala, cresc riscurile care deriva din subminarea programatica uneori a dreptului international, a ordinii globale bazate pe reguli, a multilateralismului principial si eficient”, a afirmat ministrul.

La rândul sau, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Andrew Noble, a vorbit despre importanta intelegerii acestei regiuni.

“Distinctia traditionala dintre probleme interne si probleme externe devine tot mai irelevanta. Dezinformarea ne ataca normele, asa cum am vazut si in criza coronavirusului. Mai multi actori din regiunea Marii Negre folosesc o paleta de instrumente si au dovedit ca sunt dispusi la o confruntare pe teritoriul nostru, dar si in strainatate. Cazurile Salisbury si Navalnii sunt exemple importante in acest sens. Lucrari precum aceasta enciclopedie ne vor ajuta sa intelegem mai bine si sa raspundem acestor provocari complexe”, a spus diplomatul. Totodata, s-a referit la apropierea dintre tara sa si România in ceea ce priveste analiza acestor situatii.

Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Române, Dan Dungaciu, coordonatorul volumului, a spus ca aceasta este primul de pe piata mondiala dedicat geopoliticii Marii Negre.

“E bine ca apare scris de catre cercetatori din România”, a apreciat el. Totodata, Dungaciu a spus ca regiunea este putin reprezentata in cercetare.

“Am incercat sa prezentam si o perspectiva din România, relativ localizata, o perspectiva care incearca sa puna pe harta preocuparilor occidentale si modul in care vede România Marea Neagra, intr-un moment in care Marea Neagra, sa fim foarte realisti, nu este neaparat preocuparea principala. Din pacate, Marea Neagra este zona despre care se scrie cel mai putin, se vorbeste cel mai putin, are cele mai putine, ca sa zic asa, acumulari academice (…) ne-am uitat in comparatie cu Marea Baltica. Carti, conferinte despre Marea Baltica apar anual”, a subliniat Dan Dungaciu.

“Enciclopedia geopolitica a Marii Negre” cerceteaza regiunea din varii perspective (politologice, istoriografice, sociologice, economice, militare, culturologice, geografice etc.) si accentueaza pe evolutiile de ordin geopolitic din perimetrul acestui spatiu complicat.

Volumul reuneste analizele a 19 autori (cercetatori din cadrul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale “Ion I. C. Bratianu” al Academiei Române si experti-colaboratori) cu privire la rolul edificant pe care Marea Neagra si l-a asumat in contextul geopoliticii europene si al climatului generator de parteneriate estice, balcanice, euro-asiatice.

Potrivit lui Dan Dungaciu, gratie sumarului generos (154 de intrari de enciclopedie), lucrarea ofera informatii fundamentale si perspective multilaterale din raza de interes a geopoliticii, referitoare la gestionarea eforturilor politice, diplomatice, militare, economice ale statelor din zona de contact si de impact a Marii Negre (Rusia, Uniunea Europeana, NATO, Peninsula Balcanica si Turcia) in atenuarea efectelor conflictuale, specifice “foaierului perturbator” al Eurasiei.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Republica Moldova intre ajutorul UE si presiunea Rusiei in privinta aprovizionarii cu gazeRepublica Moldova intre ajutorul UE si presiunea Rusiei in privinta aprovizionarii cu gaze
  • Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshoreDanemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
  • Ar fi cazul sa ne luam adio de la gazele din Marea Neagra, cum ne-am luat adio si de la aurul sau cuprul din Apuseni?Ar fi cazul sa ne luam adio de la gazele din Marea Neagra, cum ne-am luat adio si de la aurul sau cuprul din Apuseni?
  • De ce sa ne temem mai mult: de rachetele rusesti sau de guvernantii diletanti?De ce sa ne temem mai mult: de rachetele rusesti sau de guvernantii diletanti?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Tranzactiile cu gaze pe Bursa Romana de Marfuri sunt in crestere. Pretul a fost in scadere, dar sa nu uitam ca vine iarna

Next Story

Peter Zeilinger, OMV Petrom: este nevoie de companii cu buzunare adanci pentru a extrage gazele din Marea Neagra

Articole pe aceeasi tema

Republica Moldova intre ajutorul UE si presiunea Rusiei in privinta aprovizionarii cu gaze

Posted On 28 octombrie 2021
, By Redactia

Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore

Posted On 2 martie 2021
, By Redactia
0

Ar fi cazul sa ne luam adio de la gazele din Marea Neagra, cum ne-am luat adio si de la aurul sau cuprul din Apuseni?

Posted On 25 februarie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.