Bogdan Aurescu: Marea Neagra face parte dintr-un arc de instabilitate care este adesea alimentat de oponenti ai traseului european si euroatlantic
“Daca ne uitam ce reprezinta astazi flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, care in partea sa de sud include regiunea Marii Negre, interconexiunea geopolitica si geoeconomica cu Mediterana de Est, cu Orientul Mijlociu, cu Caucazul de Sud, toate fac din Marea Neagra, in continuare, o parte dintr-un arc de instabilitate, pâna la urma, care preocupa si trebuie sa preocupe in cel mai inalt grad si NATO si Uniunea Europeana. Acest arc de instabilitate este adesea alimentat, instrumentalizat de oponentii traseului nostru european si euroatlantic, ceea ce creeaza dificultati si pentru partenerii nostri din regiune, partenerii nostri apropiati care incearca sa obtina prin eforturi deseori mai putin cunoscute publicului larg un viitor mai bun, mai prosper si mai european”, a afirmat seful diplomatiei române, potrivit Agerpres.
El a participat, la sediul Academiei Române, la lansarea “The Geopolitical Black Sea Enciclopaedia”, editata in România si tiparita de Cambridge Scholars Publishing.
Aurescu a afirmat ca volumul va aduce o “mai buna intelegere a regiunii Marii Negre, pentru ca evolutiile din regiune au constituit intotdeauna o prioritate pentru activitatea noastra iar tematica Marii Negre ramâne prin natura lucrurilor o dimensiune definitorie, atemporala, a profilului strategic al României”.
“De la Minsk la Damasc vedem o serie de provocari persistente la adresa stabilitatii si securitatii regiunilor afectate. Avem o criza politica in Belarus, conflicte inghetate si reaprinse, in functie de context, adesea cu aceiasi salvatori autoproclamati, cu obiective care nu sunt deloc aliniate cu ceea ce ne dorim noi, acutizarea unor diferende in Mediterana de Est – toate acestea au implicatii asupra Marii Negre”, a aratat el.
In context, a apreciat ca in regiune “stabilitatea democratica, drepturile fundamentale ale cetatenilor, integritatea teritoriala a statelor, securitatea, toate sunt amenintate de abordari care incalca norme si principii de baza”.
“In anul in care aniversam 75 de ani de la fondarea Organizatiei Natiunilor Unite, nu putem sa nu constatam cum in acest punct de intersectie a unor placi geopolitice diverse, dar si pe un fond complicat de criza pandemica actuala, cresc riscurile care deriva din subminarea programatica uneori a dreptului international, a ordinii globale bazate pe reguli, a multilateralismului principial si eficient”, a afirmat ministrul.
La rândul sau, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Andrew Noble, a vorbit despre importanta intelegerii acestei regiuni.
“Distinctia traditionala dintre probleme interne si probleme externe devine tot mai irelevanta. Dezinformarea ne ataca normele, asa cum am vazut si in criza coronavirusului. Mai multi actori din regiunea Marii Negre folosesc o paleta de instrumente si au dovedit ca sunt dispusi la o confruntare pe teritoriul nostru, dar si in strainatate. Cazurile Salisbury si Navalnii sunt exemple importante in acest sens. Lucrari precum aceasta enciclopedie ne vor ajuta sa intelegem mai bine si sa raspundem acestor provocari complexe”, a spus diplomatul. Totodata, s-a referit la apropierea dintre tara sa si România in ceea ce priveste analiza acestor situatii.
Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Române, Dan Dungaciu, coordonatorul volumului, a spus ca aceasta este primul de pe piata mondiala dedicat geopoliticii Marii Negre.
“E bine ca apare scris de catre cercetatori din România”, a apreciat el. Totodata, Dungaciu a spus ca regiunea este putin reprezentata in cercetare.
“Am incercat sa prezentam si o perspectiva din România, relativ localizata, o perspectiva care incearca sa puna pe harta preocuparilor occidentale si modul in care vede România Marea Neagra, intr-un moment in care Marea Neagra, sa fim foarte realisti, nu este neaparat preocuparea principala. Din pacate, Marea Neagra este zona despre care se scrie cel mai putin, se vorbeste cel mai putin, are cele mai putine, ca sa zic asa, acumulari academice (…) ne-am uitat in comparatie cu Marea Baltica. Carti, conferinte despre Marea Baltica apar anual”, a subliniat Dan Dungaciu.
“Enciclopedia geopolitica a Marii Negre” cerceteaza regiunea din varii perspective (politologice, istoriografice, sociologice, economice, militare, culturologice, geografice etc.) si accentueaza pe evolutiile de ordin geopolitic din perimetrul acestui spatiu complicat.
Volumul reuneste analizele a 19 autori (cercetatori din cadrul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale “Ion I. C. Bratianu” al Academiei Române si experti-colaboratori) cu privire la rolul edificant pe care Marea Neagra si l-a asumat in contextul geopoliticii europene si al climatului generator de parteneriate estice, balcanice, euro-asiatice.
Potrivit lui Dan Dungaciu, gratie sumarului generos (154 de intrari de enciclopedie), lucrarea ofera informatii fundamentale si perspective multilaterale din raza de interes a geopoliticii, referitoare la gestionarea eforturilor politice, diplomatice, militare, economice ale statelor din zona de contact si de impact a Marii Negre (Rusia, Uniunea Europeana, NATO, Peninsula Balcanica si Turcia) in atenuarea efectelor conflictuale, specifice “foaierului perturbator” al Eurasiei.