0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare
ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022
Rusia pune la grea incercare economia europeana
Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei
FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Pretul gazelor sufoca productia de amoniac de la Azomures
OPCOM a lansat  prima licitatie pentru contractarea energiei electrice de catre clientii finali mari

BRUA nu va avea soarta Nabucco, finantarea conductei este aproape asigurata

Posted On 25 februarie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: BRUA, finantare BERD, Ministerul Energiei, terenuri scoase din circuitul agricol, Transgaz, traseul conductei in Romania

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda Transgaz un imprumut de 278 de milioane de lei (60 milioane euro) pentru construirea conductei BRUA pe teritoriul Romaniei. Costul total al proiectului este de 479 milioane euro. Pe langa finantarea BERD, Uniunea Europeana ofera 179 milioane de euro sub forma de granturi, iar Banca Europeana de Investitii contribuie cu un imprumut de 50 de milioane de euro. De asemenea, Transgaz investeste 149 milioane euro, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul BERD. Restul finantarii va fi acoperit de alti creditori.

Avand o lungime totala de 1.318 km, coridorul BRUA va oferi o interconectare mai buna intre tarile aflate pe traseul sau. BRUA va stimula piata energetica prin crearea de noi legaturi cu proiectele majore de infrastructura a gazelor, cum ar fi coridorul sudic, prin TAP si TANAP, precum si hub-uri de gaze din Europa si perimetrele offshore din Marea Neagra, mai transmite BERD.

“Acesta este un eveniment cu adevarat special, atat pentru compania noastra, cat si pentru BERD. Suntem mandri ca am colaborat cu BERD pentru a asigura o mai buna finantare a sectiunii romane a proiectului BRUA. Fiind unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura sustinute de Comisia Europeana, BRUA va oferi conectivitatea foarte necesara intre Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

In acelasi timp, s-a decis ca terenurile aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fara a fi necesara obtinerea acordului proprietarilor, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern privind lista terenurilor agricole situate in extravilan, pentru proiectul de interes comun BRUA, postat pe site-ul Ministerului Energiei. In anexa proiectului este prezentata lista acestor terenuri, in numar de peste 17.000.

“Terenurile inscrise in anexa la proiectul de hotarare a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe intreaga durata de valabilitate a autorizatiei de construire a conductei, fara a fi necesara obtinerea acordului detinatorului terenului”, se arata in nota de fundamentare, care insoteste proiectul de act normativ. De altfel, Legea nr. 185/2016 privind unele masuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanta nationala in domeniul gazelor naturale stipuleaza ca terenurile situate in extravilan, afectate de lucrari la astfel de proiecte, sunt scoase temporar din circuitul agricol pe intreaga durata de valabilitate a autorizatiei de construire a conductei/conductelor, fara a fi necesara obtinerea acordului prealabil al detinatorului terenului.

Traseul conductei urmeaza in general directia sud-est – vest si va traversa teritoriul a 10 judete: Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Arges, Olt, Valcea, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin si Timis. Potrivit initiatorilor proiectului, culoarul de executie al conductei BRUA a fost stabilit pe parcursul etapelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic si a tinut cont de culoarul conductelor de transport gaze naturale existente. Culoarul ales este paralel cu conductele existente pe circa 80% din lungimea acestuia.

“De-a lungul traseului, pe cele 10 judete, conducta de transport gaze traverseaza urmatoarele tipuri de terenuri: arabil, pasuni curate, pasuni cu pomi, pasuni cu tufarisuri si maracinisuri, pasuni impadurite, pajisti cultivate, vie, vii hibride, vii nobile, livezi clasice, pepiniere pomicole, livada intensiva, livada arbusti fructiferi, fanete curate, faneata cu tufarisuri si maracinisuri, faneata cu pomi, faneata impadurita, gradina, gradini de legume, alte terenuri, drumuri, cai ferate, ape curgatoare, canale, neproductive, nisipuri zburatoare, mocirle si smarcuri, saraturi cu crusta, padure, tufarisuri si maracinisuri, curti si constructii”, se mai arata in documentul citat.

Pe traseul conductei nu exista monumente istorice din categoria arhitectura, memorial-funerare sau de for public, insa exista situri arheologice in judetele Giurgiu, Teleorman, Arges, Valcea, Gorj, Caras-Severin, Timis si Arad, pentru care se vor aplica prevederile Ordonantei Guvernului nr. 43/2000. Transgaz, operatorul sistemului national de transport al gazelor, a efectuat consultari publice pe aceasta tema in perioada 24 octombrie 2016 – 8 noiembrie 2016, in 12 locatii de pe traseu.

In fiecare dintre cele 12 locatii, participantii au fost interesati de prezentarea proiectului, au cerut in mod direct detalii si lamuriri cu privire la realizarea acestuia si cu privire la impactul pe care il va avea acest proiect asupra proprietarilor de terenuri, asupra producatorilor agricoli si asupra comunitatii in sens mai larg.

Transgaz a efectuat si dezbateri privind impactul asupra mediului in 21 de locatii, avand in vedere ca amplasamentul conductei strabate perimetrul unor arii protejate Natura 2000 in patru judete dintre cele 10 prin care trece.

“Sintetic, principalele observatii/intrebari ale publicului in cadrul dezbaterilor au vizat aspecte privind despagubirile pentru terenurile afectate de proiect, extinderea retelei de distributie a gazelor in localitati, data inceperii lucrarilor, locatia de unde vor incepe lucrarile, modul de abordare al situatiei in care proprietarul terenului nu e de acord cu traseul conductei, la ce distanta fata de conducta pot fi construite anexe agricole, refacerea terenului afectat de lucrari, masura in care terenul poate fi utilizat dupa implementarea proiectului, perioada de executie a proiectului, modificarea pretului gazului, ce fel de utilaje se folosesc in executia lucrarilor, terenul intravilan afectat de proiect, lucrarile sa fie realizate corect astfel incat sa nu fie afectate terenurile, pozitionarea conductei in raport cu diferite repere, locuri de munca create pentru locuitori, utilizarea terenului dupa montarea conductei, traseul conductei”, potrivit notei de fundamentare.

In vederea informarii persoanelor afectate de implementarea proiectului BRUA, precum si pentru respectarea prevederilor impuse de lege in vederea autorizarii lucrarilor aferente proiectului, Transgaz a transmis proprietarilor/detinatorilor de terenuri, la adresa de corespondenta cunoscuta, notificari cu caracter informativ, in care au fost mentionate aspecte precum importanta deosebita a proiectului, atat la nivel european, cat si national; temeiul legal in baza caruia Transgaz isi exercita dreptul de uz si servitute, precum si dreptul proprietarului de a beneficia de indemnizatii si despagubiri.

Transgaz a contactat in mod direct persoanele ce urmeaza a fi afectate de lucrarile aferente proiectului BRUA cu scopul de a incheia conventii care au ca obiect exercitarea efectiva, de catre Transgaz, a drepturilor legale de uz si de servitute.

Lista terenurilor agricole situate in extravilan nu include categoriile de terenuri care nu presupun scoaterea temporara din din circuitul agricol, se mai arata in nota explicativa. Astfel, suprafetele de terenuri din fondul forestier national afectate de constructia conductei BRUA vor face obiectul unui alt proiect de act normativ.

Totodata, initiatorii subliniaza ca proiectul BRUA va duce la crearea unui numar important de locuri de munca, cu impact major pozitiv asupra comunitatilor locale.

“Este previzionata crearea unui numar important de locuri de munca pe termen mediu – asociate lucrarilor de constructie ce urmeaza a se desfasura in subantrepriza – respectiv pe termen scurt, necesarul de forta locala de munca pentru unele etape constructive, dar si pe termen lung, necesarul de specialisti ce urmeaza a deservi obiectivele BRUA pe durata exploatarii. In aceste conditii a fost considerat un impact pozitiv, asupra factorului de mediu social si economic”, se mai spune in document.

Totodata, se precizeaza ca realizarea proiectului BRUA nu presupune realizarea de foraje sau sapaturi profunde care sa conduca la alterarea patului geologic, amestecarea stratelor si orizonturilor sau alte efecte cu impact potential asupra geologiei.

Articole pe aceeasi tema

  • Transgaz a primit unda verde pentru demararea lucrarilor la BRUA, greul de acum incepeTransgaz a primit unda verde pentru demararea lucrarilor la BRUA, greul de acum incepe
  • Serbia vrea sa interconecteze reteaua sa de gaze cu cea a RomanieiSerbia vrea sa interconecteze reteaua sa de gaze cu cea a Romaniei
  • Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?
  • Transgaz a inaugurat cea de-a treia statie de comprimare gaze din proiectul BRUATransgaz a inaugurat cea de-a treia statie de comprimare gaze din proiectul BRUA
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Nord Stream 2: Arma politica a Rusiei?

Next Story

Programul rabla ar putea vira catre energie regenerabila: o masina casata in schimbul panourilor solare si centralelor termice

Articole pe aceeasi tema

Serbia vrea sa interconecteze reteaua sa de gaze cu cea a Romaniei

Posted On 24 mai 2022
, By Redactia
0

Romania lucrului bine facut: vindem un pachet de la Hidroelectrica cu restrictii, investim cateva miliarde in CE Oltenia si speram sa recuperam din bani printr-o privatizare iluzorie

Posted On 2 mai 2022
, By Redactia
0

Comparatie: cum a pus Romania pe butuci productia de energie pe baza de carbune si ce au facut polonezii, care astazi au cel mai mic pret la energie

Posted On 7 aprilie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Prețul gaor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Posted On 2 august 2022

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Posted On 20 iulie 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Si redactia si presa in general au prea...

Posted On 21 iulie 2022

Buna ziua, pentru blocurile care au...

Posted On 20 iulie 2022

Da stimabililor este timpul sa trecem a...

Posted On 9 iulie 2022

Publicitate









PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Programul Casa Verde blocat de incompetenta: 45.000 de dosare depuse, probabil 2.000 aprobate

ANRE simplifica procesul de racordare la retelele electrice de interes public

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.