Ce treaba au regulamentele europene cu consumatorii vulnerabili din Romania? Statistica inventata ne spune ca jumatate din consumatorii de energie intra in categoria vulnerabililor.
Am scris despre categoria consumatorilor vulnerabili de ne-am plictisit. Subiectul a revenit in actualitate din momentul in care s-a dovedit ca pregatirea liberalizarii pietei de energie a devenit un esc. In mod normal, inainte de liberalizarea pietei de energie si gaze din Romania, definirea acestei categorii de consumatori era o prioritate, mai ales in conditiile in care se astepta o crestere a pretului la cele doua utilitati. Simpla subventionare din partea statului, dupa criteriul salariului, nu rezolva cu nimic saracia energetica din Romania. Praf in ochi, este definitia cea mai corecta a modului prin care pana acum s-a acordat sprijin din partea statului unor anumite categorii de consumatori. In ultima instanta, procesul este asemanator cu cel al acordarii de ajutoare sociale pentru cei care vin sa le ridice cu Mercedesul.
Aflam de la ministrul energiei, Virgil Popescu, ca in momentul de fata se analizeaza cum vor fi sprijiniti consumatorii vulnerabili de energie si gaze din Romania, singura certitudine fiind aceea ca bugetul va mai disloca niste bani pentru respectiva categorie de consumatori. Asta stim noi, sa aruncam cu banii in stanga si in dreapta (chair daca trebuie sa ne imprumutam) in ideea de a sugera o grija sociala din partea statului. Problema consumatorilor vulnerabili este insa mult mai complexa si tine in primul rand de educatie, poate chiar educatie energetica.
In urma cu vreo trei ani, Centrul pentru Studiul Democratiei (CSD), un think tank fondat in 2006 de Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, examina subiectul saraciei energetice si a consumatorului vulnerabil din Romania. De-a lungul a patru luni, cercetatorii au analizat literatura de specialitate, legislatia romaneasca si europeana, precum si date statistice neprelucrate pana acum in Romania. Au fost examinate subiecte precum ajutoarele pentru incalzire, tariful social la energie electrica, barierele in calea accesului la electricitate si alte mijloace financiare si non-financiare de protectie a consumatorului vulnerabil.
Conform studiului, in Romania exista mari lacune de identificare corecta a populatiei aflate in saracie energetica, instrumentele de politici publice nefiind in acest moment adecvate pentru abordarea problemei intr-o maniera durabila.
Contrar recomandarilor internationale, in Romania indicatorii de masurare a saraciei energetice se bazeaza exclusiv pe masurarea veniturilor gospodariilor, nu si pe ponderea cheltuielilor cu energia in veniturile familiilor, ori pe starea tehnica a locuintei si necesarul de caldura. In practica, indicatorii de venit se traduc numai prin ajutoarele de incalzire acordate de Ministerul Muncii (prin agentiile teritoriale) si prin tarifele sociale la energie electrica.
Legislatia secundara emisa de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu prevede alte masuri, non-financiare, de protectie. In plus, in pofida dispozitiilor legale in acest sens, care dateaza din 2012, Planul National de Actiune in caz de Saracie Energetica nu a fost elaborat (existand contradictii in lege vizavi de cine ar trebui sa il elaboreze) si nici criteriile prin care consumatorii pot fi considerati vulnerabili, in functie de varsta sau de starea de sanatate.
Studiul constata ca peste 50% din cuantumul ajutoarelor de incalzire acopera incalzirea cu lemne, sprijinul pentru incalzirea cu energie electrica avand o pondere de doar 2% din total. In plus, 56% din cuantumul ajutoarelor acordate merge catre cele mai sarace 20% dintre gospodarii. Desi aproape un sfert din cuantumul ajutoarelor este directionat catre gospodariile cele mai sarace, cu un venit de pana la 155 RON pe membru de familie, datele arata ca aproximativ 70% din gospodariile cu astfel de venituri nu primesc niciun ajutor. Datele demonstreaza ca sistemul de acordare a ajutoarelor nu identifica in mod adecvat consumatorii aflati in dificultate, iar peste jumatate din gospodariile care primesc ajutoare se afla in pragurile de venit superioare. In plus, aceasta situatie presupune un efort administrativ disproportionat de mare pentru gospodariile cu veniturile mai mari si care primesc ajutoare mici.
S-a schimbat ceva intre timp? Nimic si din cate am inteles noile reglementari privind situatia consumatorilor vulnerabili de energie si gaze din Romania pleaca de la aceleasi percepte depasite. Prezentam mai jos comunicatul ANRE cu privire la reglementari, care demonstreaza ca startul a fost deja luat gresit.
„Ca urmare a reglementarilor ANRE emise in vederea finalizarii procesului de liberalizare a pietei de energie electrica, crearii unor conditii de piata care sa contribuie la dezvoltarea concurentei, precum si cresterii gradului de informare a clientilor finali si stimularea diversificarii ofertelor de furnizare a energiei electrice dedicate segmentului concurential, la finalul lunii octombrie 2020, dintr-un numar de peste 8.700.000 de consumatori casnici, un procent de peste 32,8% (2.915.243 clienti) au ales sa incheie contracte de furnizare la preturi concurentiale.
De asemenea, din cei peste 8.700.000 de clienti casnici, conform raportarilor aferente semestrului I al anului 2020, transmise de furnizori catre ANRE pentru a obtine datele necesare realizarii raportarilor catre INS-EUROSTAT, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1952/2016 al Parlamentului European si al Consiliului, peste 50% din total sunt clienti cu un consum mediu de 55 kWh/luna, care pot fi incadrati in categoria consumatorilor vulnerabili.
Nr.crt. | Nr. consumatori | Consum mediu lunar/client
(kWh/luna/client) |
1. | 4.592.430,00 | 55,40 |
2. | 3.088.242,00 | 146,91 |
3. | 819.874,00 | 310,37 |
4. | 219.662,00 | 580,21 |
5. | 18.367,00 | 1.950,10 |
Total | 8.738.575,00 |
Prin activitatea de informare, ANRE continua sa asigure cresterea gradului de informare si constientizare a drepturilor clientilor finali de energie electrica in relatia cu operatorii economici participanti la piata de energie electrica. Autoritatea intreprinde toate masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de concurenta, transparenta si tratament nediscriminatoriu pe piata energiei electrice, precum si pentru completarea cadrului de reglementare astfel incât sa vina in sprijinul clientilor in vederea trecerii la piata concurentiala de energie electrica. De asemenea, pentru a facilita clientilor accesul la informatii privind ofertele diversilor furnizori, astfel incât acestia sa poata alege oferta cea mai potrivita nevoilor lor, ANRE pune la dispozitia acestora, pe pagina proprie de internet, aplicatia informatica “Comparatorul ofertelor-tip de energie electrica”, in care se regasesc ofertele de pe piata concurentiala ale furnizorilor de energie electrica, precum si un serviciu de Call-center dedicat liberalizarii pietei de energie.
Reamintim ca, in vederea facilitarii procesului de schimbare a furnizorului de energie de catre consumatorul final si optimizarii procesului operational, ANRE are in derulare proiectul „Dezvoltarea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale”, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020. Astfel, prin implementarea proiectului se vor putea indeplini noile cerinte europene care prevad ca pâna in anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului sa se finalizeze in 24 h.”