0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Consiliul Concurentei cu ochii pe benzinari, dupa eliminarea supraacizei la carburanti
Se intra in linie dreapta: activele CEZ si Enel tentante pentru Hidroelectrica
Ungurii de la MET au prize la investitorii straini
Ministrul Economiei: Ne vom asuma raspunderea pe Ordonanta 114 in urmatoarele 2-3 saptamani
Ungurii nu mai asteapta dupa gazele de la Marea Neagra, tot Gazprom ramane baza
Rusii au pus piciorul in China, cu gazele naturale
Nordicii vor sa reduca influenta Gazprom pe piata europeana de gaze
Niculae Havrilet: OUG 114 va produce efecte negative si in anii viitori
Un nou Consiliu de Supraveghere la Transelectrica, tot provizoriu
ANRE a inceput curatenia in sistemul de producere de energie electrica

Concluzie dupa Conferinta Energy-Center- De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic?: “ne-a trecut glontul pe la ureche”

Scris la 9 iunie 2019
de Redactia
Comentarii: 0
Tag: AFEER, conferintele Energy-Center, Doru Visan, investitiile in domeniul energetic, securitatea energetica, sistemul energetic national, strategia energetica, Transelectrica
Tweet

In continuarea acestei expresii atat de caracteristice evolutiei Romaniei in ultimii 30 de ani am putea spune ca in viitor, nu numai ca ne vor mai trece multe gloante pe la ureche, dar unul ne-ar putea si nimeri. Si cel mai grav este cand glontele loveste sectorul energetic, inima oricarei economii. Nu au fost deloc optimiste concluziile celor mai buni specialisti din energie participanti la dezbaterea noastra de saptamana trecuta, dar trebuie sa recunoastem ca, cel putin la nivel declarative, autoritatile recunosc situatia dificila in care a ajuns sistemul energetic romanesc, in lipsa investitiilor. Pentru prima data in acesti ultimii ani, publicatia Energy-Center a incercat sa gaseasca raspunsuri: care este starea reala a sistemului energetic, de ce se blocheaza investitiile, ce cale avem de urmat, cum ne conformam politicilor europene si mai ales acestei tranzitii inspre sursele regenerabile de energie, care ridica probleme in intreaga Uniune Europeana.

Vom incerca in articolele noastre sa aducem in atentia dumneavoastra principalele concluzii ale specialistilor prezenti la dezbaterea Energy-Center, cu precizarea ca s-au spus lucruri absolut in premiera. Se contureaza o viziune in privinta a ceea ce avem de facut, in paralel cu strategia energetica, dar si cu o noua abordare a modului in care ne raportam la directivele europene, respective la ideea de a ne mentine un mix energetic echilibrat care sa ne ajute macar pe noi, ca tara, sa evitam eventuale socuri in aprovizionarea cu energie electrica si gaze natural.

Ne amintim cu nostalgie ca au fost cativa ani in care Romania a jucat un rol major de stabilitate energetica in aceasta parte a Europei, a reprezentat un factor de echilibru regional si securitate. Nu mai suntem in aceasta postura. De ce? Raspunsul este cat se poate de simplu: nu amm investit, nu ne-am modernizat, am pierdut mare parte din capacitate si ce este cel mai grav, am pierdut specialist si companii de servicii.

Sa ne intoarcem insa la tema conferintei: De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic?

Ani la rand, principalul obstacol invocat in procesul investitional a fost lipsa banilor. Spargerea sistemului energetic national in componentele de generare, distributie, transport si furnizare a fost facuta haotic si consecintele se vad pana in ziua de azi. Pe sectorul de generare, unde mare parte din companii au ramas in proprietatea statului roman, investitiile s-au blocat cel mai vizibil. Lipsa banilor, in conditiile unui profit minim, poate explica o anumita perioada de blocaj. Numai ca, cel putin in ultimii 5-6 ani, dupa liberalizarea pietei, banii nu ar mai fi trebuit sa reprezinte o problema. Profiturile multor companii justificau si programe aferente de investitii, daca ar fi existat o strategie clara si responsabilitati bine atribuite. Nu s-a intamplat asa.

Profit, versus investitii

Desemnarea unor echipe manageriale, in baza ordonantei 109, a deformat mare parte din scopul final al dezvoltarii acestor companii. Nu ne referim aici la diletantii numiti politic in consiliile de administratie sau directorate, ci mai curand la obiectivele evidente ale managerilor: profit cu orice prêt. Din momentul in care profitul a fost directionat insa in alte parte decat inspre investitii au inceput sa apara problemele. “In baza OG 109, prioritatea echipelor manageriale a fost obtinerea profitului. Astfel s-a sacrificat dezvoltare si chiar mai grav intretinerea si retehnologizarea”, a declarat la conferinta noastra secretarul de stat in Ministerul Energiei, Doru Visan. La aceasta situatie s-au adaugat problemele rezultate din liberalizarea pietei, fluctuatiile de prêt fiind descarcate negativ tot la capitolul mentenanta si investitii. Un exemplu elocvent in acest sens a fost cel al Hidroelectrica, care cel putin in perioada de insolventa a acordat o prioritate aproape inspre zero fata de aceste lucrari. Sa nu particularizam insa. Dezvoltarea companiilor a fost sacrificata in beneficial incasarii profitului si acum culegem roadele.

Unde ne sunt companiile de servicii energetice?

Revenind la spargerea sistemului de generare de energie electrica in functie de tipul de productie, este momentul sa recunoastem ca banii castigati din vanzarea de energie au ramas in companii, in timp ce componenta de servicii a fost neglijata total. Nu intamplator, societatile specializate in servicii pentru sistemul energetic au dat faliment pe capete, chiar daca au avut actionari majoritari tocmai companiile pe care urmau sa le deserveasca.

Si nu in ultimul rand, odata cu moartea companiilor de servicii au disparut si specialistii.

Cea mai acuta problema a sistemului energetic romanesc, in momentul de fata nu este lipsa banilor sau proiectelor de investitii, ci lipsa companiilor specializate si a personalului aferent. “Cine sunt companiile care participa la licitatii?”, se intreba retoric domnul Doru Visan. Aproape nici o companie romaneasca. Cele care au mai ramas duc lipsa de personal, duc lipsa de lichiditati si implicit de a realize proiecte de anvergura. Cu alte cuvinte, in cazul in care procesul investitional va fi relansat, de voie ca de nevoie, de acest lucru vor beneficia companiile straine pregatite sa faca fata conditiilor impuse de caietele de sarcini. De altfel acest lucru s-a vazut si in cazul putinelor proiecte pe care le-am avut: CET Brazi, CET Iernut etc.

Situatia prestatorilor de servicii s-a inrautatit practic in ultimii ani, pentru ca a fost o perioada in care am avut cam printre cele mai bune abordari la nivelul Uniunii Europene, in conditiile in care erau obligatorii anumite procente incluse in lucrarile de deviz. Intr-un fel sau altul prestatorii de servicii erau tinuti in viata si pregatiti pentru momentul in care se vor demara marile proiecte. Nu mai departe, companiile specializate in industria nucleara (Romatom) au asteptat si au supravietuit ani de zile in speranta ca programul nuclear va continua. Astazi nu se mai stie ce a mai ramas din ele.

Hatisul birocratic si lipsa de personal,cea mai mare amenintare

“Nici o companie de servicii nu poate sustine achizitia de echipamente daca nu beneficiaza de o plata in avans”. Aceste afirmatii apartin doamnei Carmen Neagu, reprezentanta Energobit, una dintre putinele companii cu capital autohton care reuseste sa reziste in piata investitionala. Problemele pe care doamna Carmen Neagu le-a ridicat sunt specifice tutoror firmelor romanesi: lipsa personalului specializat, lipsa devizelor, hatis birocratic, lipsa capacitatilor de executie, lipsa capacitatilor de proiectare si nu in ultimul rand incapacitatea financiara a companiilor de executie. “Conditiile contractuale sunt  extrem de restrictive, exista clauze de raspundere si contracte in asa fel facute incat sa sperie orice firma romaneasca. Marii furnizori de echipamente nu au nici un inters pentru Romania tocmai pentru ca se impun clauze la limita. Nici o banca nu finanteaza contracte cu garantie nelimitata si nici un furnizor de echipamente din Romania nu mai vine ca si contractor general. Asa se face ca aceste companii nu-si mai pot tine specialistii”, conchide doamna Neagu.

O raza de speranta

“Suntem o companie de monopol si trebuie sa asiguram siguranta consumatorilor si aprovizionarea lor. Dupa masurile legislative adoptate recent in Parlamentul Romaniei, ritmul de implementare a proiectelor de investitii va fi mult mai bun, in masterplanul pe 10 ani si in proiectele de interes comun la nivel european” sustine Adrian Suta, directorul directiei pentru relatia cu autoritatile de reglementare si ENTSO-E, din cadrul Transelectrica. Ambitiile Transelectrica sunt foarte mari, mai ales in conditiile in care transportatorul de energie electrica national a inregistrat anumite intarzieri, adesea din cauza unor situatii absolute stupide, si care are de recuperate terenul pierdut. Transelectrica s-a confruntat cu procese dificile la capitolul exproprieri si scoaterea din fondul agricol a unor terenuri. Pe acest fond, Comisiile economice ale Parlamentului au adoptat o lege cu ajutorul caruia calea unor investitii majore in infrastructura de transport va fi netezita considerabil, in sensul in care s-au facut niste derogari de la legislatia actual. “Dar, legea recent adoptata nu rezolva totul. Sunt inca procedure complicate legate de avizele de mediu la care se adauga calvarul procesului de achizitii publice.Dincolo insa de problemele de legislatie trebuie sa avem in vedere calitatea proiectelor pentru instalatiile de inalta tensiune si modul in care isi fac treaba consultantii. Sunt situatii in care proiectele consultantilor sunt intoarse si de doua-trei ori pentru diferite motive. Nu in ultimul rand ne-am confruntat si cu situatii in care firmele contractante pentru anumite lucrari au dovedit o capacitate scazuta de a duce lucrarile la bun sfarsit”, a mai spus domnul Suta.

Investitiile sa tina seama de suportabilitatea consumatorilor

Dl Ion Lungu, Presedinte AFEER: “Intreg pachetul investitional pentru Romania trebuie sa fie foarte bine gandit, astfel incat sa fie suportabil pentru consumatorul casnic, dar si pentru industrie

„Siguranta in alimentarea cu energie este esentiala. Nimeni nu realizeaza importanta energiei decat atunci cand nu o are!”, a declarat Ion Lungu, Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania – AFEER. Domnia sa a facut referire la dezvoltarea investitionala in Romania care este sub presiunea unor prevederi la nivel european, atragand atentia ca, in ultimul pachet legislativ al CE, consumatorul este in centrul prevederilor si ca trebuie sa fim atenti la gradul de suportabilitate din partea acestuia. Consumatorul doreste sa plateasca un pret corect, a spus Dl Lungu.

In opina sa, intreg pachetul investitional la care se lucreaza trebuie sa fie foarte bine gandit, astfel incat sa fie suportabil pentru consumatorul casnic , dar si pentru industrie, care sa fie competitiva. „ Pe langa investitiile in producere, reprezentantul AFEER a evidentiat necesitatea investitiilor in retele. O retea de transport performanta salveaza investitii in producerea de energie. Sa nu uitam ca multe din intreruperile in alimentarea cu energie sunt din cauza starii retelelor”, a spus Dl Ion Lungu.

De ce se blocheaza investitiile? Instabilitatea si impredictibilitatea cadrului de reglementare reprezinta cu siguranta un motiv pentru nivelul scazut al investitiilor din domeniul energetic. Presedintele AFEER mai spune ca un alt motiv este si abordarea indicatorilor de performanta de catre managementul companiilor din energie, care are in vedere in special profitul, prin renuntarea la investitii. “Siguranta in alimentarea cu energie este esentiala si nimeni nu realizeaza importanta energiei decat atunci cand nu o are. Domnia sa a facut referire la dezvoltarea investitionala in Romania care este sub presiunea unor prevederi la nivel european, atragand atentia ca, in ultimul pachet legislativ al CE, consumatorul este in centrul prevederilor si ca trebuie sa fim atenti la gradul de suportabilitate din partea acestuia. Consumatorul doreste sa plateasca un pret corect, a spus Ion Lungu.

„ Pe langa investitiile in productie, reprezentantul AFEER a evidentiat necesitatea investitiilor in retele. O retea de transport performanta salveaza investitii in producerea de energie. Sa nu uitam ca multe din intreruperile in alimentarea cu energie sunt din cauza starii retelelor”, a spus domnul Ion Lungu.

In opinia domniei sale, instabilitatea si impredictibilitatea cadrului de reglementare reprezinta cu siguranta un motiv pentru nivelul scazut al investitiilor din domeniul energetic.

 

 

 

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Lectiile iernii: o radiografie a sistemului energetic arata ca mixul de productie care ne-a salvat in ianuarie poate fi amenintat in scurt timpLectiile iernii: o radiografie a sistemului energetic arata ca mixul de productie care ne-a salvat in ianuarie poate fi amenintat in scurt timp
  • Inainte de operatiunea Maneta: Pretul energiei electrice nu a luat-o razna, cererea il dicteazaInainte de operatiunea Maneta: Pretul energiei electrice nu a luat-o razna, cererea il dicteaza
  • Presa despre declaratiile la Conferinta Energy-Center: De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic din RomaniaPresa despre declaratiile la Conferinta Energy-Center: De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic din Romania
  • Presa despre conferinta Energy-Center: „Care este capacitatea reala de producere de energie electrica a Romaniei?”Presa despre conferinta Energy-Center: „Care este capacitatea reala de producere de energie electrica a Romaniei?”
Tweet
  • google-share
Articolul precedent

Presa despre declaratiile la Conferinta Energy-Center: De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic din Romania

Articolul urmator

Termocentrala Rovinari contrazice Greenpeace: normele de mediu impuse de UE sunt respectate in integralitatea lor 

Articole pe aceeasi tema

Un nou Consiliu de Supraveghere la Transelectrica, tot provizoriu

Posted On 26 noiembrie 2019
, By Redactia

Fostul sef al Transelectrica, Marius Danut Carasol, a fost arestat preventiv

Posted On 19 noiembrie 2019
, By Redactia
2

De ce o companie romaneasca de interes strategic, cum este Hidroelectrica, merita a fi cotata la Bursa? Societatea Nationala Nuclearelectrica ofera modelul de urmat

Posted On 14 noiembrie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

Publicitate

UGM Energy

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Consiliul Concurentei cu ochii pe benzinari, dupa eliminarea supraacizei la carburanti

Posted On 8 decembrie 2019

Se intra in linie dreapta: activele CEZ si Enel tentante pentru Hidroelectrica

Posted On 8 decembrie 2019

In ciuda OUG 114, furnizarea de energie electrica poate fi o afacere rentabila, depinde daca stii cum s-o gestionezi

Posted On 8 decembrie 2019

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Scuze, o completare.Sectorul nuclear din...

Posted On 17 noiembrie 2019

M-as bucura ca informatiile dvs sa mai...

Posted On 17 noiembrie 2019

[…] „Odată făcut și verificat...

Posted On 1 noiembrie 2019

Arhiva

Utile

La nivel mondial numarul contoarelor inteligente se va dubla in urmatorii ani

Unde se afla Romania in procesul de digitalizare a sistemului energetic?

Se reiau inscrierile in Programul Casa Verde 

Monoxidul de carbon face zeci de victime in sezonul rece. Respectarea unor reguli simple poate salva vieti

Au intrat in vigoare prevederile privind monitorizarea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie.

Video

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

Conferinta Energy Center - 6 iunie 2019

Gala Premiilor Energy-Center, Editia a doua

Gala Energy-center

Formular de contact

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.