Conducerea MET Elvetia, companie prezenta si pe piata romaneasca, preia actionariatul in vederea noilor provocari din piata de energie
Unul dintre cei mai activi furnizori de pe piata de energie electrica din Romania, compania energetica MET Group (cu sediul in Elvetia) va fi detinuta de MET Capital Partners AG, o platforma de investitii noua a CEO-ului MET Group, Benjamin Lakatos. Administratorii grupului MET vor deţine, prin intermediul unui program de actiuni prin MET ManCo AG, pana la 20%. Actionarii anteriori au renuntat la toate participatiile la companie.
MET Group este un jucator stabil pe piata europeana a energiei, prezent in 15 tari si cu activitate pe 28 de piete nationale de energie. Venitul consolidat la nivel de grup a fost de 7,59 miliarde EUR in 2017. MET işi propune sa devina un lider pe piata europeana consolidata a energiei.
„Tranzactia este mai mult decat o schimbare a proprietatii: este condusa de obiectivul de a crea o platforma de crestere, cu o directie strategica clara. Datorita concurentei crescande pe pietele de energie consolidate ale UE, marimea conteaza din nou. Am initiat aceasta tranzactie deoarece MET are drept scop obtinerea unui capital semnificativ pentru depasirea pietei. Cu acest MBO, am finalizat primul pas in acest sens”, spune Benjamin Lakatos, CEO al MET Holding AG.
Tendintele recente ale pietei au creat, in ultimii ani, provocari pentru toti actorii din sectorul energetic. Cu mai mult de un deceniu in urma, oportunitatea de piata data de schimbarea legislatiei UE (“unbundling” – “separarea”) a dat nastere mai multor sute de companii, care au intrat pe pietele europene de tranzacţii de energie, fara o baza de capital semnificativa.
Cu toate acestea, cresterea concurentei a schimbat peisajul pietelor europene de energie si oportunitatile de afaceri. In aceste conditii, companiile trebuie sa se extinda pentru a ramane competitive. Acesta este drumul pe care Grupul MET a mers in ultimii 11 ani si este hotarat sa continue pentru a obtine rezultate şi mai bune.
Acest proces are doua faze. Primul pas este acest buyout de management, iar in pasul doi ne propunem sa atragem o crestere semnificativa a capitalului. In noua structura detinuta de conducere, numarul membrilor managementului implicat va fi extins la 50-70 de manageri. „Intotdeauna am afirmat ca oamenii talentati fac diferenta si aceasta abordare de proprietate asigura performanta maxima a talentelor noastre. Vedem o crestere semnificativa in conducerea propriului nostru viitor „, explica Lakatos.
MET a fost detinut anterior de MOL Group, WISD Holding Ltd. si MET ManCO AG. MET Capital Partners AG a achizitionat proprietatea MOL si WISD Holding Ltd., sustinuta de ING Bank. Administratorii grupului MET vor participa prin intermediul unui program de actiuni prin MET ManCo AG cu pana la 20%.
Managementul proprietatii este un model comun de afaceri in randul marilor companii europene de comert cu marfuri. Ofera transparenta, independenta, flexibilitate si stimulente sporite pentru angajati. Primul buy-in de management s-a produs in 2012, cand managerii MET – prin MET ManCo AG – au achizitionat 10% din actiuni.
Comentand tranzactia, directorul general al MET Romania Energie SA, Petre Stroe, a declarat: „Cu mai mult de un an in urma, MET Romania a demarat drumul schimbarii, spre binele dvs. In primul rand, am achiziţionat si am reusit sa fuzionam cu Repower Romania. In scurt timp, MET Romania a devenit o societate pe actiuni, care a inregistrat performante financiare si operationale remarcabile. Cu aceasta schimbare de proprietate la nivel de grup, MET Romania isi va continua activitatea orientata spre performanta pe piata romaneasca. Speram ca, in curand, sa anuntam alte evolutii semnificative in activitatea noastra.“