Departamentul de investigatii al ANRE a dat amenzi in valoare de 6,6 milioane lei participantilor la piata angro de energie
In luna mai 2018, in cadrul ANRE a fost infiintata o structura specializata in desfasurarea de investigatii pe pietele angro de energie electrica si gaze naturale, in vederea verificarii respectarii regulilor de piata, precum si a identificarii si sanctionarii comportamentelor care afecteaza integritatea si transparenta pietei angro de energie.
Pana in prezent, ANRE a efectuat investigatii la un numar de 33 producatori si furnizori de energie electrica si gaze naturale, titulari de licenta, care desfasoara activitati pe piata angro de energie, dupa cum urmeaza:
- 17 investigatii au fost finalizate, din care 14 au fost efectuate la participanti pe piata angro de energie electrica iar 3 la participanti pe piata angro de gaze naturale;
- 16 investigatii sunt in curs de desfasurare, la faza de analiza si verificare a datelor, informatiilor si documentelor aferente fiecarei investigatii, din care 12 pe piata angro de energie electrica, iar 4 pe piata angro de gaze naturale.
Unele investigatii au fost efectuate la solicitarea Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) si au avut ca obiect verificarea modului in care participantii la piata angro de energie au respectat/respecta prevederile art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea si transparenta pietei angro de energie (REMIT), conform caruia “Se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pietei pe pietele angro de energie”.
Din cei 17 participanti la piata angro de energie investigati, ANRE a sanctionat contraventional 11 operatori economici cu amenzi in cuantum total de 6.600.000 lei, dupa cum urmeaza:
– pentru incalcarea prevederilor art. 5 din REMIT au fost sanctionati 7 furnizori de energie, cu amenzi in cuatum total de 3.000.000 lei. O parte dintre respectivii participanti la piata angro de energie electrica au fost implicati in tranzactii de tip wash trade, respectiv in tranzactii considerate ,,de spalare de tip A-B-A”, iar aceasta forma de conduita in tranzactionare, dovedita de ANRE cu inscrisuri, constituie ,,manipulare de piata”. Aceste tranzactii, ce constau in schimbarea pozitiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piata deoarece sunt de natura a oferi indicatii false sau inselatoare privind oferta, cererea sau pretul produsului tranzactionat.
- pentru incalcarea prevederilor art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 iulie 2009, coroborate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 543/2013 al Comisiei din 14 iunie 2013, au fost sanctionati 4 operatori economici titulari de licenta, cu amenzi in cuatum total de 3.600.000 lei. Acestia nu si-au respectat obligatia de a publica in timp util informatiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creand dezechilibru la nivelul functionarii Sistemului Energetic National, fiind afectate rezervele necesare functionarii acestuia in conditii de siguranta, inducand riscul ca operatorul de transport si sistem sa nu poata asigura cantitatile de energie necesare furnizorilor de energie electrica pentru clientii finali.
Incepand cu data de 25.09.2020, conform ultimelor modificari si completari aduse Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, sanctiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel ca participantii la piata angro de energie care vor manipula sau vor incerca sa manipuleze piata angro de energie, vor putea fi sanctionati cu amenda in cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuala, fara a mai avea posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii. Facem mentiunea ca sumele aferente sanctiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.
In vederea evitarii acestor sanctiuni, ANRE recomanda participantilor la piata angro de energie electrica si gaze naturale sa dea dovada de un comportament adecvat, in conformitate cu reglementarile nationale si europene in vigoare.