EFdeN, cu sprijinul ENGIE Romania au lansat ghidul prosumatorilor sustenabil, in timp ce autoritatile nu stiu cum sa gestioneze aceasta categorie de producatori de energie
Prima versiune a Ghidului Prosumatorului, lansată în 2019, a fost un demers de conștientizare și de popularizare a beneficiilor economice și de mediu pe care le are producția de energie din surse solare, prin punerea la dispoziția tuturor celor interesați a unor informații utile despre cum pot deveni prosumatori. De atunci și până în prezent, situația a evoluat, numărul prosumatorilor a ajuns la aproximativ 130.000, iar tendința de creștere se menține și în perioada următoare. În acest context promițător pentru dezvoltarea energiei solare, a apărut și nevoia de a-i acompania pe prosumatori în demersul de a deveni și mai sustenabili prin adoptarea unor comportamente și a unor soluții energetice care să îi ajute să valorifice cât mai mult din energia produsă.
Astfel, Ghidul Prosumatorului Sustenabil prezintă un set de recomandări utile celor care sunt deja prosumatori, astfel încât aceștia să devină (și mai) sustenabili. Astfel, pe lângă trecerea în revistă a etapelor care trebuie parcurse pentru a deveni prosumator, Ghidul oferă informații utile provenite de la prosumatori și exemple de bune practici pentru a maximiza rentabilitatea investiției în sistemele de autoproducție de energie, oferă recomandări cu privire la alegerea și dimensionarea echipamentelor și la modalitățile de creștere a autoconsumului și, nu în ultimul rând, aduce lămuriri despre facturarea prosumatorilor. Toate acestea, promovând bune practici și proiectând în viitor această realitate prin dezvoltarea de comunități de energie sustenabile.
“Conceptul de prosumator a evoluat și a ajuns într-o nouă etapă de dezvoltare: aceea de definire a prosumatorului sustenabil. Desigur, prosumatorul este de la sine înțeles sustenabil, însă nu este suficient doar să producem energie, trebuie să o facem în mod eficient și inteligent. De aceea, suntem mândri că, alături de partenerii de la EFdeN, le putem oferi prosumatorilor un ghid de recomandări utile despre cum pot deveni sustenabili, integrând soluțiile complete de panouri solare, pompe de caldură și baterii”, a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.
“Prin proiectul energiaTa ne asumăm rolul de aliat al celor dornici să devină prosumatori și al celor care sunt deja și își doresc eficiență, oferindu-le resursele necesare pentru a-și maximiza autoconsumul de energie solară, cu resursele pe care le au la dispoziție. De asemenea, ghidul Prosumatorului Sustenabil este un instrument care va ajuta la crearea comunităților sustenabile de energie”, a declarat Claudiu Butacu, co-fondator EfdeN și EnergiaTA.
“Ghidul Prosumatorului Sustenabil are 74 de pagini. Puteți să îl folosiți ca pe un joc – de genul , dați cu zarul pentru o pagină și veți afla informații ultile”, a mai spus Claudiu Butacu, care e menționat că deja selucrează și la o aplicație dedicată Prosumatorului Sustenabil.
Conform Barometrului Prosumatorului 2023, 9 din 10 români își instalează panouri fotovoltaice pentru a economisi bani, 3 din 4 români își doresc obținerea independenței energetice și doar 1 din 2 români optează pentru panourile fotovoltaice pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon. Ghidul oferă informații despre etapele birocratice necesare, alegerea echipamentelor potrivite și interpretarea facturilor de prosumator, promovând bune practici și colaborarea în comunități energetice sustenabile. Progresele tehnologice au făcut energia electrică verde mai accesibilă ca niciodată, însă pentru a valorifica la maximum beneficiile acesteia, este crucial ca fiecare prosumator să adopte o abordare durabilă. Înțelegerea corectă a dimensionării sistemului, a eficienței energetice și a optimizării autoconsumului sunt esențiale pentru a asigura o tranziție către un viitor mai verde și mai sustenabil.
Dincolo de aportul benefic al prosumatorilor in ceea ce priveste asigurarea consumului de energie au inceput sa apara probleme pentru echilibrarea sistemului energetic, din ce in ce mai dificila si mai costisitoare. Viorel Alicus, director in ANRE a surprins doar cateva dintre acestea, cu ocazia lansarii ghidului.
„Am ajuns la aproape 130.000 de prosumatori în aprilie și bănuim că suntem peste 140.000 la ora actuală, iar ca putere la 1.700 de MW. Programul AFM (Casa Verde Fotovoltaice – n.r.) produce efecte deja. Ne așteptăm la un trend accelerat de depuneri de cereri și la instalări de prosumatori”, a afirmat, miercuri, Viorel Alicuș, director general în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie.
Potrivit acestuia, un operator de distribuție încheie circa 300 de contracte de racordare pe zi.
„Mie mi se pare un număr foarte mare, pentru că, dacă stai să faci socoteala, ajungi undeva la 40.000 de prosumatori pe lună, ceea ce nu prea este posibil logistic vorbind”, a adăugat Alicuș.
Potrivit acestuia, prognoza ANRE arată că vom ajunge la 200.000 de prosumatori la finele anului.
„Pe durata verii probabil vom vedea 8.000 – 9.000 – 10.000 de prosumatori pe lună în plus. Avem șanse să ajungem la 2.000 de MW instalați”. Alicuș a vorbit și despre dezechilibrele care apar în sistemul energetic național, ca urmare a acestui trend accelerat:
„Colegii de la Transelectrica sunt bulversați de acest trend și în special de reducerea consumului. Ei nu mai știu exact cum să dispecerizeze capacitățile existente și sunt erori în a da prognoza pentru ziua următoare și aceasta creează probleme.
Probleme și mai mari sunt la operatorii de distribuție. Ei ajung în situațiile în care, pe un ax de joasă tensiune, cum vedem pe stradă sau în comune, există cazuri unde sunt peste 50 de prosumatori care practic se canibalizează. Asta nu este în regulă și trebuie făcut ceva.
Investițiile în zona de distribuție nu se fac ușor, pentru că distribuitorii trebuie să aleagă între a face investiții pentru a permite mai multe capacități de energie regenerabilă sau a face investiții pentru a asigura alimentarea cu energie electrică pentru toți consumatorii”.
Nu este simplu și nu este ieftin, a mai spus directorul din cadrul ANRE.
„Vom avea discuții cu ei, să nu ne trezim cu prețul energiei după liberalizare, probabil anul viitor, în creștere”, a adăugat el.