Erdogan si rezervele de gaze din Marea Neagra: cat este adevar si cat fictiune?
De vreo cateva zile incoace atentia Europei se indreapta spre Turcia si implicit spre zona sensibila a Marii Negre, cu extensie inspre Mediterana. Totul a plecat de la anuntul Turciei ca ar fi descoperit un depozit imens de gaze in apele Marii Negre, depozit care ar putea schimba radical ecuatia aprovizionarii cu gaze a sud-estului Europei. Deocamdata, cel putin din punct de vedere oficial, nu stim cand au inceput explorarile, ce companii au fost implicate si cand ar putea fi exploatate in mod real aceste rezerve. Cert este ca presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, face din aceasta descoperire un act de forta la care pun botul (scuzati expresia) toti fraierii.
Mai mult decat atat, Erdogan extinde problema rezervelor de gaze si pentru Marea Mediterana, unde se ciocneste direct cu interesele grecilor. Atentie insa, totul este iluzoriu. Turcia „nu va face nicio concesie” pentru a-si apara interesele privitoare la gaze in Mediterana de Est, a afirmat miercuri presedintele Recep Tayyip Erdogan, facand apel la Grecia sa se abtina de la a comite vreo „eroare” care sa duca la „ruinarea” sa, relateaza AFP, citata de Agerpres.
„Turcia va lua ceea ce ii revine de drept in Marea Neagra, Marea Egee si Marea Mediterana (…) Nu vom face absolut nicio concesie in legatura cu ceea ce ne apartine”, a mai spus Erdogan. „Pentru asta, suntem hotarati sa facem tot ce este necesar pe planurile politic, economic si militar”, a adaugat el in cadrul unei ceremonii pentru marcarea Bataliei de la Manzikert din 1071, care a deschis intrarea turcilor in Anatolia dupa victoria sultanului selgiucid Alp Arslan asupra bizantinilor.
Ca sa ramanem in zona economica, Turcia este intra-adevar cel mai mare cosnumator de gaze din sud estul Europei. Daca descoperirea stiintifico-fantastica de la Marea Neagra ar fi chiar atat de mare (avem inca indoieli in acest sens), practic Turcia si-ar reduce dependenta de importuri, dar nu ar deveni in nici un caz exportator net de gaze. Si nici macar nu si-ar asigura autonomia. Ceea ce nu spune sultanul Erdogan tine de costurile exploatarilor, de eficienta lor economica si de cine anume le va realiza. Pentru ca in ecuatia exploatarii intervin foarte multi factori care sa dovedeasca eficienta economica a resursei descoperite.
Prin comparatie, cand Exxon si Petrom au identificat resursele de gaze din teritoriul romanesc al Marii Negre, toti s-au aruncat sa le taxeze fara sa-si puna problema costurilor, a eficientei, a sursei de consum etc. Modesti cum suntem, noi nu ne-am luat la harta nici cu bulgarii si nici cu ucrainenii, ambii cu pretentii in zona Marii Negre. Este adevarat, nici de gaze nu ne vom atinge.
Sa revenim insa la turci, la sultanul Erdogan in speta, care afirma ca tara a descoperit cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa, un camp din Marea Neagra care ar contine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale, adaugand ca exista o posibilitate ridicata sa fie descoperite si alte resurse in aceeasi zona.
„Vreau sa va impartasesc o veste buna. Turcia a descoperit in Marea Neagra cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa”, a spus Erdogan, adaugand ca Turcia intentioneaza sa inceapa sa utilizeze aceste resurse in 2023 si sa devina un exportator net de energie.
Pe cine vrea sa traga pe sfoara Erdogan, prin aceste declaratii? In ultimii ani, Turcia a cumparat trei nave de foraj maritim si a extins in mod semnificativ operatiunile de explorare energetica in Marea Neagra si in apele disputate din estul Mediteranei. Autoritatile de la Ankara sunt interesate sa gaseasca rezerve energetice semnificative care sa permita Turciei sa isi reduca importurile din Iran, Irak si Rusia. Pai, de la explorare si pana la exploatare, ca sa nu mai zicem valorificare, este cale lunga. Nu credem ca turcii dispun de tehnologia de exploatare a gazelor din Marea Neagra, mai ales daca acestea se situeaza la mare adancime. Evident, din acest punct de vedere nu se da nici un detaliu. Fara sa avem prea multe informatii, din punctul nostru de vedere declaratiile lui Erdogan privind descoperirile de gaze ale Turciei mistifica mult realitatea. Erdogan, un fel de Musolini al secolului XXI, viseaza la fostul Mare Imperiu. Daca e bolnav trebuie tratat ca atare si nimic mai mult.