0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua

Exclusiv: Bursa gazelor intre monopol si libera concurenta

Posted On 10 februarie 2013
By : Redactia
Comment: 0

Dupa modelul tranzactiilor cu energie electrica, tranzactiile centralizate pe piata gazelor naturale ar trebui sa fie operationale incepand cu luna aprilie a.c, conform angajamentelor asumate de guvernul Ponta. Obisnuite sa puna carul inaintea boilor, autoritatile de la Bucuresti sunt insa departe de a rezolva problemele unei viitoare burse de gaze, motiv pentru care prestatorii de servicii (posibilii operatori ai pietei) reaprind disputa privind unde, cand si sub ce forma se vor desfasura tranzactiile cu gaze.

Pe fondul unui conflict nerezolvat inca, care tine de existenta unui operator unic pe piata de energie electrica, legislatia secundara destinata functionarii celor doua piete lipseste cu desavarsire. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei paseaza responsabilitatea acestei probleme in curtea legiuitorului, care, grabit sa raspunda cerintelor organsimelor internationale finantatoare complica lucrurilesi mai mult. Exista posibilitatea ca pe piata gazelor sa apara doi, sau chiar mai multi operatori, sau lucrurile au fost deja transate exact ca in cazul energiei electrice ? Nimeni nu se incumeta sa dea un raspuns acestei intrebari, ceea ce lasa loc interpretarii: dac un lucru nu iti este interzis, atunci inseamna ca el este permis. Concluzia, in timp ce OPCOM (operatorul pietei de energie electrica) lucreaza intens la depunerea documentatiei privind tranzactiile centralizate cu gaze pe platforma proprie, un alt concurent, respectiv Bursa Romana de Marfuri, anunta ca are deja platforma si ca este pregatit pentru efectuarea tranzactiilor cu gaze. ANRE intretine competitia, fara a-si impune inca punctul de vedere, desi noi suntem convinsi ca deja il are formulat.

Asadar, OPCOM a trimis inca de la inceputul acestei luni catre ANRE, in vederea aprobarii, pachetul de documente aferent organizarii si functionarii pietei centralizate a gazelor, in timp ce Bursa Romana de Marfuri (BRM) a instiintat aceeasi autoritate despre intentia ei de a deveni operator de piata, precum si despre conditiile tehnice pe care le are deja asigurate.

Consecvent principiului impartialitatii, Energy-Center isi propune sa dezbata aceasta problema, plecand nu atat de la ideea punerii rapide in functiune a bursei de gaze, cat mai ales de la ideea infiintarii unei burse reale si eficiente. Ia articolul nostru “Programul de guvernare, capitolul Energie: o varza acra si fara ciolan”am aratat care sunt problemele ce stau in fata infiintarii unei burse de gaze, pe care guvernul si ANRE ar trebui sa le rezolve inainte de a vorbi de tranzactii centralizate. Mentiunea care trebuie a fi facuta este aceea ca in Programul de guvernare se vorbeste clar despre ” Dezvoltarea pietelor administrate de catre OPCOM pentru tranzactionarea energiei electrice si a gazului pentru furnizori si marii consumatori, ca o masura necesara pentru reindustrializarea Romaniei” ,ceea ce exclude din start aparitia unui alt operator. Programul de guvernare nu este insa lege, motiv pentru care BRM continua sa sustina ca,cel putin pe piata gazelor naturale, poate juca rolul de administrator al pietei.

In acest sens, Energy-Center a solicitat punctul de vedere al presedintelui Bursei Romane de Marfuri, domnul Septimiu Stoica, si isi propune, pentru un articol viitor, reflectarea pozitiei OPCOM, respectiv a domnului director general Victor Ionescu.

Nimeni nu impiedica o tara sa-si imbunatateasca legislatia

Presdeintele BRM, Septimiu Stoica, precizeaza ca institutia nu a renuntat definitiv nici la ideea de a deveni operator pe piata energiei electrice, chiar daca Legea 123/2012 confera OPCOM aceasta exclusivitate. “Socotim ca aceasta decizie este o greseala de natura strategica pentru economia nationala , pe care, cel putin din punct de vedere moral, cei responsabili o vor recunoaste la un moment dat. Exista o lege a burselor de marfuri in Romania si acest lucru nu poate fi negat, motiv pentru care noi nu abdicam de la doleantele noastre.”  Toate aceste lucruri sunt puse, asa cum este si normal, in contextul in care Uniunea Europeana militeaza pentru existenta pietelor libere, a concurentei si a imposibilitatii de “a pune monopol pe servicii.”

Chiar si in privinta acelei licente unice, acordate OPCOM prin Legea 123/2012, pentru pietele centralizate, domnul Stoica precizeaza ca ea nu se refera la “piata de retail, pe care sper sa nu o monoploizeze si de aceasta data. Noi am sesizat schimbarea legislatiei inca de la inceput, pentru ca a fost efortul unui grup restrans de persoane de a-si impune punctul de vedere. Or, nimeni nu impiedica o tara sa-si imbunatateasca legislatia, pentru ca legile nu sunt sacrosante. Scopul lor este acela de a fi transparente, de a face ordine si echitate in piata.Nu am sperante de modificare suta la suta, dar acestea pot fi ameliorate. Militam pentru tranzactii cu energie electrica si gaze la Bursa Romana de Marfuri in formele actuale, sau modificate si chiar la unele de substanta pentru piata centralizata.”

Referindu-se la tendinta autoritatilor de a institui pe piata gazelor un singur operator, dupa modelul pietei de energie electrica, domnul Stoica aminteste ca legea are inca un caracter general, desi este evidenta intentia autoritatilor de a a impune aceeasi solutie, respectiv “un operator unic, coordonat de stat.” “Despre ce concurenta vorbim in aceste conditii? Pe zona de reglementare, in cadrul aceleasi legi, lucrurile in domeniul gazelor nu sunt transate ca la energia electrica. Nu se prevede nicaieri o licenta unica pentru un operator al pietei centralizate. Or, daca in textul legii nu exista o asemenea prevedere, inseamna ca ea nu trebuie aplicata. Autoritatile nu au instrumente pentru a impune o singura piata, chiar daca acestea au o abilitate de a-si impune punctul de vedere atunci cand doresc, iar legea nu este de partea lor. Stim ca se lucreaza pentru a face o piata (OPCOM) sub obladuirea autoritatilor(ANRE). Acest lucru nu este insa posibil, caci legislatia secundara nu exista inca. Cum se justifica atunci pregatirile-desi nu au normele- cu o entitate care sa se afle sub jurisdictia lor? Ne aflam practic intr-un cerc vicios. Actorii din piata nu pot veni pe o platforma existenta (este vorba de platforma BRM-n.r), pentru ca nu exista reglementari secundare. In schimb, noi am avea dreptul sa organizam tranzactii, dar in lipsa normelor nu li se permite nici actorilor din piata sa vina pe aceasta platforma.”

Amintim ca, de curand, ANRE a decis ca 45% din productia de gaze sa fie tranzactionata concurential, in sensul in care producatorii trebuie sa organizeze licitatii publice. “Se face mentiunea, in documentul ANRE, ca licitatiile publice se vor organiza pana la aparitia platformei de tranzactionare. In lege se vorbeste singular despre piata centralizata, dar tot asa se vorbeste si despre producator. Asta inseamna ca si BRM poate organiza tranzactii, iar in acest sens am semnalat ANRE ca detinem deja o platforma de tranzactionare, pe care o putem oricand optimiza ca operator de piata. Am trimis si observatiile la regulamentul amintit, dar nu avem inca nici un raspuns. Repet insa, noi avem platforma, dar si experienta in domeniul licitatiilor publice. Acest lucru nu poate fi ignorat,” conchide presedintele BRM, Septimiu Stoica.

Intr-un material viitor, Energy-Center va prezenta ce presupune rolul de operator de piata, existenta unei platforme si rolul ei, asa cum se intampla si in piata de energie electrica.

Articole pe aceeasi tema

  • ANRE a inceput procesul de simplificare a racordarii la sistemul de distributie a gazelor naturaleANRE a inceput procesul de simplificare a racordarii la sistemul de distributie a gazelor naturale
  • ANRE a lansat, in sfarsit, instrumental de comparare a preturilor pentru consumatorii de energie si gazeANRE a lansat, in sfarsit, instrumental de comparare a preturilor pentru consumatorii de energie si gaze
  • Ministerul care nu stie nimic analizeaza cum sa scape de ELCENMinisterul care nu stie nimic analizeaza cum sa scape de ELCEN
  • Se ingroase gluma: Romania este amenintat cu un proces la Curtea Europeana de Justitie, daca nu rezolva problemele pietei de gazeSe ingroase gluma: Romania este amenintat cu un proces la Curtea Europeana de Justitie, daca nu rezolva problemele pietei de gaze
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Trei, Doamne, si toti trei pe un singur minister: Vosganian, Nita si Grapini

Next Story

Managementul privat la companile din energie: de la teoriile Vestice la solutiile Estice

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci

Posted On 19 mai 2022

Dupa 14 ani de la preluarea concesiunii, Black Sea Oil&Gas este pregatita sa livreze gaze din perimetrul Midia

Posted On 18 mai 2022

România - Oportunități și riscuri pentru independența energetică

Posted On 17 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.