0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Daca Romgaz va prelua participatia Exxon din proiectul Neptun Deep, OMV Petrom va fi operatorul proiectului
Racordarea gratuita la gaze si electricitate nu este pentru ”saraci”
ANRE a amendat 5 furnizori de energie cu 1,1 milioane lei
Engie Romania sprijina Asociatia Daruieste Viata cu inca 110.000 de euro
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz

Fantoma petrochimiei romanesti bantuie si acum peste afacerile Petrom. De ce tac austriecii de la OMV in disputa privind exploatarea gazelor de la Marea Neagra?

Posted On 15 iulie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Arpechim, Doljchim, gazele de la Marea Neagra, legea offshore, lichidarea petrochimiei romanesti, OMV Petrom, rafinaria Brazi

Subiectul exploatarii gazelor de la Marea Neagra pare a fi aproape inchis dupa ce Parlamentul a adoptat cu o viteza uimitoare legea offshore. Interesant este ca niciuna dintre companiile implicate in aceasta afacere si concesionare a perimetrelor marine nu a venit cu o pozitie ferma dupa adoptarea legii. Cica se fac calcule si se analizeaza impactul fiscal. Foarte posibil, dar, sa nu uitam ca nici inainte de aprobarea legii offshore glasul companiilor respective nu s-a auzit public. Desigur, el s-a facut insa simtit pe langa factorii de decizie, ca asa se fac afacerile in Romania. In umbra. Dintre toate companiile implicate in exploatarile offshore, OMV Petrom ar fi fost normal sa fie cea mai vocala din toate punctele de vedere. Dar, conducerea OMV tace si lasa sa se inteleaga ca de fapt in cauza ar trebui sa se auda vocea Exxon, partenerul OMV.

Nu credem ca oficialii OMV se simt cu musca pe caciula dupa tot ce au facut de la preluarea Petrom incoace. Dimpotriva, ar vrea acelasi tratament preferential de care s-au bucurat in toti acesti ani. Ei, uita ca dintr-o ambitie (cu multe conotatii) partidul aflat la putere a facut o grimasa mai vizibila la adresa OMV. Nu stim cat de reala este si probabil ca tocmai de aceea oficialii OMV Petrom tac. Sa trecem insa la ce ne-am propus.

A doua mare provocare pentru Romania, dupa ce se va trece la exploatarea gazelor de la Marea Neagra, va fi modul in care vor fi utilizate si mai ales cum am putea face ca marea parte din aceste gaze sa ramana aici in tara. Ne-ar trebui capacitatile petrochimice, capacitati de generare energie, de productie de medicamente sau o mai mare capacitatea de consum din partea populatiei. Petrochimia ramane de departe cea mai rentabila activitate industriala de valorificarea gazelor. Pe aceasta cale ne intoarcem la OMV si la privatizarea Petrom, respectiv la valoarea industriei petrochimice din Romania din momentul privatizarii Petrom. Reproducem in randurile de mai jos integral un articol publicat de Energy-Center in urma cu trei ani, trecut cu vederea cu mare usurinta de catre autoritati.

„…Mijloacele si metodele prin care OMV si-a atins telurile propuse prin activitatea din tara noastra tin de o alta filosofie de business decat aceea la care, probabil, noi ne asteptam. Dincolo de cum reusesti sa te organizezi, mai important este cum sti sa influentezi si apoi sa speculezi. Dovada ca, de la privatizarea Petrom nu a mai contat pentru nimeni ca OMV a contribuit din plin la falimentarea industriei chimice si petrochimice din Romania, fara a da socoteala cuiva. Facem aici referire la Doljchim Craiova, Petrochimica Pitesti, Arpechim Pitesti, Oltchim Ramnicu-Valcea.

De la privatizarea Petrom si pana in ziua de azi, Doljchim Craiova, apreciat ca un producator de fertilizante cu un potential cantitativ si mai ales calitativ deosebit, alimentat exclusiv cu gaze naturale romanesti din bazinul Petrosani-Targu Jiu, a devenit un camp sterp, eventual cu o perspectiva imobiliara care isi va arata valoarea la momentul potrivit.

Nu stim cati dintre cititorii acestui articol stiu ca pe platforma Doljchim a fost creata prima statie pilot de producere a apei grele si ca acolo functiona cu rezultate exceptionale o sectie de ingrasaminte foliale, varf al tehnologiei in domeniu. Petrochimia Pitesti, care functiona strans legat de rafinaria Arpechim, era singurul producator din Romania al unor produse petrochimice gen benzen, toluen, stiren, materii prime ce alimenteaza la nivel mondial industrii multiple, ca sa nu mai spunem ca rafinaria Arpechim avea cea mai mare capacitate de productie de bitum, materie prima destinata miilor de kilometri de autostrada si soselelor pe care asteptam sa le utilizam.

Am fost martorii unei telenovele legate de trecutul, prezentul si viitorul Oltchim Ramnicu Valcea, in cadrul careia guvernantii ne-au facut sa plangem unii pe umerii celorlalti, deoarece posibilitati de salvare a acestui mare combinat nu se prea intrevad. Dar, de ce nu ni se spune ca o contributie substantiala la falimentarea Oltchim a avut-o chiar multinationala OMV, care prin inchiderea petrochimiei la Pitesti a taiat singura sursa de alimentare cu materie prima a acestui combinat, pentru producerea de granule de PVC, triplandu-i acestuia costurile cu materia prima din surse externe si scotandu-l dintr-o piata in care era leader detasat.

Cu ce s-au ales ? Ce a pastrat OMV? Rafinaria de la Petrobrazi, care de la punerea in functiune si pana in prezent rafineaza exclusiv titei romanesc , un titei de foarte buna calitate si deosebit de interesant prin continutul de sulf, care permite intreprinzatorului sa produca benzina si motorina Euro 5 cu cheltuieli minime. Ca sa nu mai spunem ca prin intermediul acestei rafinarii, OMV detine monopolul balcanic la productia de cherosen si jet, destinate avioanelor. Si iata cum un investitor care nu pierde niciodata prilejul de a arata ca este cel mai mare contributor la bugetul statului, in realitate aruncand faramituri, este extrem de bine apreciat in randul guvernantilor nostri, cu toate ca El a restructurat sectoare economice romanesti calcand pe cadavre, pastrand in portofoliu activitatile cele mai profitabile, respectiv extractia de titei si gaze naturale, procesarea titeiului romanesc si, in curand, exportul de gaze naturale si de energie electrica.

Pentru a face activitatea din Romania si mai profitabila, caci i se permite, OMV Petrom a pus in functiune Centrala electrica de la Brazi, cu o putere instalata de 860 MW, mandria tehnicii mondiale, apreciata astfel chiar de catre prim ministru guvernului Romaniei, Victor Ponta. Cea mai mare investitie privata in producerea de energie electrica, din ultimii 30 de ani. Este foarte adevarat, din punct de vedere tehnologic, functionand in ciclu combinat de gaz-abur, aceasta centrala utilizeaza o tehnologie de top mondial, mergand cu randamente de peste 50%. Dar, sa vedem in ce conditii.

Considerata de guvernantii Romaniei ca o investitie absolut necesara -facem o paranteza, aceasta centrala nu alimenteaza cu aburi rafinaria Brazi, cum ar lasa sa se inteleaga, aburul tehnologic necesar procesului de rafinare a titeiului fiind asigurat de o termocentrala mai veche care functioneaza pe baza reziduurilor petroliere ,s-a trezit ca nu are piata de vanzare a energiei electrice produse.

Daca initial punerea in functiune a fost facuta in 2011. dupa un lung program de probe si remedieri, va informam ca in iarna lui 2011-2012, in special in luna februarie, conducerea OMV nu a raspuns solicitarilor Sistemului Energetic National, care avea nevoie de energie electrica fiind aproape de colaps. Indiferenta la nevoile energetice ale Romaniei, conducerea OMV a aprobat producerea de energie de abia dupa ce un guvern roman incapabil si obedient a satisfacut ultimele ordine si dorinte venite de pe axa Bruxelles-Viena-Bucuresti. Si aici facem referinta indeosebi la Ordonanta de urgenta data de guvernul Ponta, la propunerea MECMA, prin care, motivandu-se calitatea de companie integrata a Centralei OMV Petrom, i s-a dat dreptul sa consume gaze naturale exclusiv din productia proprie, la cel mai mic pret din Europa.

Poate guvernul s-a asteptat ca prin oferirea acestei facilitati (pomeni) , OMV Petrom sa raspunde nevoilor sociale , sau ca va opera cu preturi ale energiei electrice la limita unui profit rezonabil, urmand a alimenta cu mare sarg piata reglementata la un pret echitabil care sa sprijine Sistemul Energetic National. Iluzii.

Pentru unii muma, pentru altii ciuma.

Astfel, doar o treime din puterea instalata a acestui producator este parte componenta a pietei reglementate, intr-o piata care, conform angajamentelor internationale ale Romaniei, ar trebui sa fie liberalizata cu inca 30%. Nu are rost sa mai facem comentarii asupra pretului pe care OMV il primeste pentru energia electrica livrata la cosul pietei reglementate , acesta fiind mult mai mare decat cel oferit de catre ANRE celorlalti participanti (companii de stat) cum ar fi Nuclearelectrica si Hidroelectrica.

Dar, pentru ca afacerile sunt afaceri si o treime din energia produsa si asigurata la incasare nu era suficient, o cantitate substantiala din energia produsa de OMV Petrom a fost calificata pentru piata de echilibrare, pe orele de varf, la preturi de peste 300 lei/MWh. Oare de ce guvernantii nostri, prin intermediul unui ministru al energiei incompetent, nu au luat in calcul ca Sistemul Energetic National are in structura sa si o componenta hidro, construita si gandita special ca o solutie energetica pentru orele de varf si care nu este utilizata in prezent datorita obligatiei respectarii angajamentelor fata de OMV?

Sau, poate ca Hidroelectrica este destinata insolventei si falimentului pentru ca o alta companie europeana din randul acelorasi grupari multinationale sa o preia la un pret de nimic, pentru a realiza ulterior un parteneriat pe piata de echilibrare. Consecintele acestor facilitati se vor rasfrange cat de curand si asupra altor mari producatori de energie electrica din Romania, a caror functionare si existenta a fost legata de contributia la piata reglementata si la piata de echilibrare. Amintim aici Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Mintia-Deva, Elcen Bucuresti, Cet Galati, ale caror costuri de productie mari puteau fi compensate numai prin realizarea cosului rezonabil din piata reglementata.

Vom vedea cum aceste unitati vor incepe sa palpaie si apoi se vor usca ca niste stejari falosi din lipsa apei de la radacina.

Cine face decontul?

In schimb, anul viitor vom aprecia din nou rezultatele deosebite si marele profit obtinut de o companie privata in energie, vom da exemple, vom critica managementul energetic defectuos de stat si starea deplorabila a companiilor romanesti producatoare de energie. Lipsa lor de performanta, managementul dezinteresat vor face deliciul posturilor de televiziune obisnuite sa vada paiul si nu barna din ochiul celor implicati. Singurul care nu va intelege nimic, dar va deconta totul, este poporul roman, care va asigura si profitul OMV, dar si pierderile Hidroelectrica si a celorlalte companii de stat, un popor ascultator si increzator in cei pe care i-a ales.

Poporul nu greseste niciodata, dar pierde de cele mai multe ori. Cine stie, poate ca intr-o zi va intelege ca prostia, hotia si incompetenta trebuie eradicate. Pana una alta, Romania va ajunge, din nou, la mana FMI, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene. Troica ar trebui sa stie ce se intampla cu adevarat in Romania. Sau poate ca stie si ii convine sa fie asa. Noua, nu!”

Articole pe aceeasi tema

  • Revine interesul investitorilor pentru gazele romanesti. OMV Petrom si-a amintit de rezervele din Marea Neagra dar nu scoate un cuvant despre partenerul Exxon.Revine interesul investitorilor pentru gazele romanesti. OMV Petrom si-a amintit de rezervele din Marea Neagra dar nu scoate un cuvant despre partenerul Exxon.
  • In asteptarea legii offshore, ExxonMobil anunta ca rezervele pe care le-a concesionat la Marea Neagra ar putea produce 6,3 miliarde metri cubi/anIn asteptarea legii offshore, ExxonMobil anunta ca rezervele pe care le-a concesionat la Marea Neagra ar putea produce 6,3 miliarde metri cubi/an
  • O zi decisiva in Parlament in ceea ce priveste viitorul exploatarii gazelor de la Marea NeagraO zi decisiva in Parlament in ceea ce priveste viitorul exploatarii gazelor de la Marea Neagra
  • Peter Zeilinger, OMV Petrom: este nevoie de companii cu buzunare adanci pentru a extrage gazele din Marea NeagraPeter Zeilinger, OMV Petrom: este nevoie de companii cu buzunare adanci pentru a extrage gazele din Marea Neagra
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Romelectro a castigat contractul pentru modernizarea statiei Transelectrica de la Medgidia

Next Story

Legea offshore incaiera partidele din coalitia de guvernare: ALDE vrea modificari

Articole pe aceeasi tema

Daca Romgaz va prelua participatia Exxon din proiectul Neptun Deep, OMV Petrom va fi operatorul proiectului

Posted On 23 aprilie 2021
, By Redactia

Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Posted On 31 martie 2021
, By Redactia

OMV Petrom se asteapta la un profit de 1,824 miliarde lei, in 2021

Posted On 22 martie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Daca Romgaz va prelua participatia Exxon din proiectul Neptun Deep, OMV Petrom va fi operatorul proiectului

Posted On 23 aprilie 2021

Racordarea gratuita la gaze si electricitate nu este pentru ”saraci”

Posted On 21 aprilie 2021

Game of thrones in piata de energie

Posted On 20 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Alex Moldoveanu mi-atras ieri seara...

Posted On 23 aprilie 2021

De ce nu e coada la cumpararea...

Posted On 23 aprilie 2021

cred ca mai corect este sa numim cea mai...

Posted On 23 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Ce este un stabilizator de tensiune și cum te poate ajuta?

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.