Imprumuturile otravite au ingropat Complexul Energetic Hunedoara
In urma cu cateva zile am aratat ca ajutorul de stat acordat societatilor Complexul Energetic Oltenia si Tarom, aprobat de principiu de Comisia Europeana, este in realitate in nuca otravita atata vreme cat political continua sa domine conducerea acestor doua companii. Am venit si cu alte exemple de ajutor de stat, intre care si cel acordat Complexului Energetic Hinedoara, care s-au dovedit in final ca fiind o risipa de bani in niste gauri negre fara viitor. Revenim asupra subiectului cu un material realizat de colegii nostri de la Informatia Vaii Jiului, care merita studiat cu mare atentie.
Imprumuturile otravite au ingropat Complexul Energetic Hunedoara. Sindicatele viseaza la retehnologizare. Tot din credite. Pe viitoarea ipotetica societate. Intre timp minerii lucreaza cu utilaje din anii ‘60!
Complexul Energetic Hunedoara s-a prabusit sub povara ”ajutorului” acordat de guvernele PSD care s-au succedat la carma tarii si care au tot mimat salvarea CEH, pe care insa stiau ca il ingroapa cu buna stiinta. Subunitatile CEH trebuiau sa fie retehnologizate, dar banii au venit din credite si asta in timp ce social – democratii isi faceau publica grija fata de mineri si energeticieni, stiind ca, de fapt, societatea nu are de unde sa ramburseze banii. Iar insolventa de acum, ultimul pas spre faliment, nu este decat decontul actiunilor iresponsabile ale guvernantilor care au omis la acel moment sa spuna raspicat ca banii nu sunt un cadou, ci doar un imprumut care va rebui rambursat. De CEH. Cu tot cu dobanzile impovaratoare. Si in tot acest timp, angajatii lucreaza inca cu echipamente si utilaje din anii ’60 – ’70, ca altele oricum nu au.
”Ajutoare” peste ”ajutoare” a primit Complexul Energetic Hunedoara in ultimii ani si folosim ghilimelele pentru ca, de fapt, au fost imprumuturi otravite. O releva datele oficiale cuprinse in raportul privind cauzele si imprejurarile care au dus la insolventa CEH, intocmit de administratorul judiciar al companiei, Expert Insolventa, numit de instanta si confirmat de Adunarea Creditorilor. Raport depus in instanta si publicat in Buletinul Procedurilor de Insolventa.
Foto: Digi24
Revenind la CEH, primul ajutor a fost in 2011, de la Banca Europeana pentru Investitii, prin Ministerul Finantelor Publice. Creditul, in valoare de 32,650 milioane euro, pentru retehnologiarea Termocentralei Paroseni. Ulterior, creditul a fost subimprumutat de MF Complexului Energetic Hunedoara, cu tot cu dobanzile aferente.
In 2013 a mai venit un ”ajutor”, un credit de la BCR de aproape 18 milioane de euro, contractat de MF tot pentru Paroseni. La fel ca si in cazul de mai sus, Ministerul Finantelor a acordat mai departe creditul celor de la CEH, cu tot cu dobanda, evident.
In 2014, vine un alt credit, de 14,7 milioane de euro, de la BRD. Schema este aceeasi. Ministerul Finantelor ia banii si ulterior ii subimprumuta celor de la CEH. Si sa nu uitam, toate aceste imprumuturi aveau clauze ferme, erau purtatoare de dobanzi si termene ferme de rambursare.
Vine anul 2015 cu un ajutor pentru rambursarea altui ajutor declarat incompatibil de Comisia Europeana. In 9 iunie 215, intre MF, CEH si Ministerul Energiei se incheie o conventie de imprumut. Suma este de 34,7 milioane de lei. Scadenta de 90 de zile si au fost constituie si garantii in valoare de 120% din cuantumul imprumutului.
O luna mai tarziu, adica in iunie 2015 mai vine un imprumut reprezentand ”ajutor pentru salvare”, in valoare de 167 de milioane de lei, suma impartita in doua transe. La CEH ajunge, cu mare greutate, doar prima transa, dedicata in principal achizitionarii certificatelor de CO2. Scandenta imprumutului a fost de fix 6 luni, cu tot cu dobanzi.
In mod firesc, CEH, care era deja intr-o grava situatie fiannciara, nu fost capabil sa respecte termenele de rambursare si probabil ca nimeni nu isi putea imagina ca se va si intampla acest lucru. Iar in 2018, Comisia Europeana a concluzionat ca imprumuturile sunt de fapt ”ajutoare ilegale si incompatibile”, care trebuie recuperate. Nici macar insolventa nu scuteste CEH de obligatia de a returna banii. Cel putin ciudat este ca statul roman, Ministerul Finantelor, CEH au apompat bani pentru conformarea la normele de mediu intr-o termocentrala pe care mai apoi au pus-o pe tusa! Carbunele nu este suficient pentru ca si aceasta sa functioneze, asfel ca au sacrificat-o.
In tot acest timp, angajatii, fie ca vorbim despre mineri sau energeticieni, sunt obligati sa lucreze cu utilaje vechi, depasite fizic si moral, unele chiar de prin anii 60 – 70. Altele oricum nu au si nici posibilitatea sa cumpere unele de generatie mai recenta.
CEH este intr-o grava situatie financiara si nu se stie daca va mai putea fi resuscitata. Datoriile sunt imense, pierderile la fel si sa nu uitam ca vanzarea de energie, din care compania ar trebui sa isi asigure veniturile, a ajuns o afacere paguboasa, in conditiile in care compania produce cu 700 si vinde cu nici 200.
”Principalele cauze pe care le-am identificat au fost necoformarea la reglementarile de mediu, de unde si datoria mare catre Administratia Fondului de Mediu, care provine in mare parte din amenzile pe care societatea le-a luat pentru incapacitatea de a-si cumpara certificatele de CO2; reducerea continua a cantitatii de energie electrica si termica produsa, precum si a productiei de carbune extras, cele doua fiind in legatura directa; vanzarea energiei electrice la un pret inferior costului de productie. Ieri pe PZU a fost 183 de lei si se produce cu peste 700; reducerea semnificativa a dimensiunii activitatii, capitalul de lucru negativ, un grad de indatorare ridicat; echipamente tehnlogice cu un grad ridicat de uzura si randamente in scadere”, spunea miercuri Emi Gros, reprezentantul Expert Insolventa.
Vise pe ipotetice credite si societati
In tot acest timp, sindicatele viseaza, cel putin la nivel declarativ, la retehologizare. Pe viitoarea ipotetica societate ce ar urma sa fie infiintata. Pe acelasi schelet, doar cu denumirea diferita si fara Termocentrala Mintia, care ar ajunge la un UAT. Si atunci, de unde bani? Din imprumuturi, spune Darius Cimpean, presedintele Sindicatului Muntele. Ca tot se vorbeste despre o societate ce va fi curatata de datorii, pe care numai bine o putem indatora, la fel ca si pe predecesoarele sale.
”In mod clar, daca aceasta companie se va reorganiza, in cele doua entitati, lucrurile se vor schimba si in ceea ce priveste investiiile, atat pe partea energetica, cat si pe partea de minerit. (n.r. Banii) O sa vina din credite. In momentul in care se va pleca intr-o noua companie, aceasta va fi o companie curata, fara probleme financiare. Ea trebuie gandita neaparat cu schema de sprijin, cu acel grup pe gaz (n.r la termocentrala Paroseni) care sa ne permit intrarea rapida pe piata cand apar dezechilibre. Si atunci eu zic ca se pot face credite pentru investitii. Facute insa cu cap, nu facute aiurea”, spune acum Darius Cimpean.
Complexul Energetic Hunedoara s-a infiintat in anul 2012, dar i-a fost atarnat in coada si creditul neachitat de predecesoarea sa, acordat de BEI.
Carmen COSMAN – PREDA