0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Consiliul Concurentei cu ochii pe benzinari, dupa eliminarea supraacizei la carburanti
Se intra in linie dreapta: activele CEZ si Enel tentante pentru Hidroelectrica
Ungurii de la MET au prize la investitorii straini
Ministrul Economiei: Ne vom asuma raspunderea pe Ordonanta 114 in urmatoarele 2-3 saptamani
Ungurii nu mai asteapta dupa gazele de la Marea Neagra, tot Gazprom ramane baza
Rusii au pus piciorul in China, cu gazele naturale
Nordicii vor sa reduca influenta Gazprom pe piata europeana de gaze
Niculae Havrilet: OUG 114 va produce efecte negative si in anii viitori
Un nou Consiliu de Supraveghere la Transelectrica, tot provizoriu
ANRE a inceput curatenia in sistemul de producere de energie electrica

Ministerele energiei din Romania si Bulgaria fac planuri mari de cooperare. Ce se va alege de ele?

Scris la 6 septembrie 2017
de Redactia
Comentarii: 0
Tag: BRUA, interconexiunea retelelor de electricitate si gaze., ministrul energiei Temenuzhka Petkova, ministrul energiei Toma Petcu, proiecte energetice romano-bulgare
Tweet

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut ieri o intalnire cu omologul sau bulgar, Temenuzhka Petkova. Principala tema de discutie a fost dezvoltarea de interconexiuni energetice intre Romania si Bulgaria, atat pe partea de gaze naturale, cat si pe cea de energie electrica.

In privinta gazelor naturale, ministrul Petcu a reafirmat interesul Romaniei de a dezvolta proiectul BRUA si i-a comunicat omologului sau bulgar ca Romania va finaliza toate lucrarile aferente primei faze a proiectului BRUA pana in 2019.

”BRUA este un proiect de interes comun, astfel incat consideram ca toate tarile implicate trebuie sa fie gata cu lucrarile in acelasi timp, pentru a se face conectarea intre ele la capacitatea prevazuta in proiect si pentru a incepe pregatirile pentru etapa a doua. Romania vrea sa dezvolte discutiile pe aceasta tema si sa duca mai departe colaborarea istorica cu Bulgaria. Cred ca este momentul sa trecem la pasul urmator si am rugamintea sa o facem impreuna”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

La randul sau, ministrul bulgar al Energiei a afirmat ca Bulgaria sprijina orice proiect de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale care garanteaza securitatea energetica in regiune.

A doua tema a fost dezvoltarea de noi interconexiuni ale retelelor de electricitate din Romania si Bulgaria. In acest context, ministrul Petcu a adus in discutie planul constructiei unei retele de transport a energiei in zona de coasta a Marii Negre, intre Romania si Bulgaria, dar si proiectul cablului submarin de transport al energiei catre Turcia, prin Bulgaria.

A mai fost discutat subiectul crearii unui mecanism de ajutor de avarie in sectorul energiei electrice, care sa poata fi accesat de oricare dintre cele doua state in situatii critice, precum cea inregistrata in timpul iernii trecute. De altfel, Romania negociaza acorduri similare si cu Ungaria si Serbia, scopul fiind de extindere a unui astfel de mecanism in toate statele din regiune.

Totodata, cei doi ministri au convenit asupra necesitatii infiintarii unor grupuri de lucru al caror rol va fi gasirea solutiilor de uniformizare a mecanismelor de tranzactionare a energiei electrice in cele doua state, pentru integrarea pietelor de energie din statele din Sud-Estul Europei in piata unica europeana.

Ministrul Petcu aevocat si proiectul constructiei unei hidrocentrale pe Dunare, in zona Turnu Magurele-Nicopol. Acest proiect ar avea beneficii comune nu doar pe partea de alimentare cu electicitate, dar si in ceea ce priveste navigatia pe Dunare si tranzitul rutier si feroviar intre Romania si Bulgaria. Cei doi ministri au convenit asupra continuarii dialogului pe aceasta tema, avand in vedere ca ultima intalnire a Comisiei mixte romano-bulgare, creata in acest scop in anul 2011, a avut loc in 2014.

Ministrul Petcu i-a propus omologul sau bulgar ca ambele state, alaturi de alti membri ai Uniunii Europene, sa aiba un punct de vedere comun asupra legislatiei comunitare in domeniul reducerii emisiilor de carbon. Avand in vedere pregatirile pentru preluarea, de catre Romania si Bulgaria, a presidentiei Consiliului Comisiei Europene, in 2019, un punct de vedere comun al tarilor in care energia produsa in termocentralele pe cabune acopera cote importante in mixul energetic ar intari pozitia acestora in relatia cu Comisia Europeana.

Cei doi ministri au convenit ca Romania si Bulgaria vor solicita impreuna o perioada de tranzitie mai lunga, cumulata cu unplan national de investitii in aceasta industrie.

”Am incercat sa acoperim, cu ocazia acestei intalniri, toate proiecte potentiale de cooperare intre doua tari care cred ca au impreuna un interes in asigurarea securitatii energetice in Balcani, o zona care poate fi oricand vulnerabila daca nu gasim impreuna cele mai bune strategii si nu cautam sa exploatam potentialul nostru comun. Cred ca trebuie sa facem tot ce putem sa punem punct izolarii energetice a tarilor noastre ”, a mai spus ministrul Toma Petcu.

Vizita ministrului Petcu in Bulgaria a fost ocazionata de cea de a sasea intalnire a Grupului de lucru pe energie bulgaro-roman. Intalnirea s-a concretizat prin semnarea unei minute de catre Secretarul de Stat Robert Tudorache, iar din partea Bulgariei,decatre Ministrul Adjunct al Energiei, Zhecho Stankov.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Din ciclul vizitelor de lucru pe santierele patriei: ministrul energiei ia la cunostinta despre gloria HidroelectricaDin ciclul vizitelor de lucru pe santierele patriei: ministrul energiei ia la cunostinta despre gloria Hidroelectrica
  • Pana sa fie politizata conducerea CE Oltenia, ministrul energiei anticipeaza un rating mai bunPana sa fie politizata conducerea CE Oltenia, ministrul energiei anticipeaza un rating mai bun
  • Fostul ministru al Energiei: BRUA va deveni BRUSA, iar gazele de la Marea Neagra ar trebui procesate in taraFostul ministru al Energiei: BRUA va deveni BRUSA, iar gazele de la Marea Neagra ar trebui procesate in tara
  • Nici monopolul nu mai e ce-a fost. Profitul transportatorilor de energie si gaze scade accentuat in 2019. Cine-i de vina?Nici monopolul nu mai e ce-a fost. Profitul transportatorilor de energie si gaze scade accentuat in 2019. Cine-i de vina?
Tweet
  • google-share
Articolul precedent

MOL introduce o noua gama de carburanti pe piata din Romania

Articolul urmator

ANRE imbunatateste conditiile de racordare la reteaua de gaze si deschide competitia pe acest segment

Articole pe aceeasi tema

0

Pana sa apuce sa ia Ordinul in grad de comandor, ANRE arunca buzduganul: stocul de gaze naturale este la maxim. Daca nu ajunge pentru consumul din iarna nu este vina Autoritatii

Posted On 31 octombrie 2019
, By Redactia
0

Cati bani face Inspectoratul de Stat in Constructii dupa ce a pus monopol pe sistemul de avizare a retelelor de gaze, electricitate si apa fara sa aiba specialisti calificati, cu riscul producerii de evenimente grave?

Posted On 29 octombrie 2019
, By Redactia
0

Complicate sunt caile gazelor in zona balcanilor. Romania s-a culcat deja pe o ureche: nu o sa avem probleme cu gazele la iarna, cumparam de la bulgari, de la unguri sau austrieci, la pretul pietei

Posted On 22 mai 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

Publicitate

UGM Energy

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cum se pregateste Romania pentru iarna: “se stinge lumina” peste intreprinderi, prin pret sau prin planuri de sistare a gazelor la iarna. Traiasca dependenta de gazele rusesti!

Posted On 12 decembrie 2019

Contorizarea inteligenta nu este moft, ci necesitate. Dezvoltarea tehnologiei a dus si la un cost mai scazut al montarii

Posted On 12 decembrie 2019

O simpla decizie a ANRE poate duce Hidroelectrica din lac in put: listarea la bursa compromisa, investitiile amanate

Posted On 12 decembrie 2019

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Scuze, o completare.Sectorul nuclear din...

Posted On 17 noiembrie 2019

M-as bucura ca informatiile dvs sa mai...

Posted On 17 noiembrie 2019

[…] „Odată făcut și verificat...

Posted On 1 noiembrie 2019

Arhiva

Utile

Sondaj Romania Eficienta: Unul din patru romani face economie maxima la energie si evita, astfel, risipa de bani si de resurse naturale

La nivel mondial numarul contoarelor inteligente se va dubla in urmatorii ani

Unde se afla Romania in procesul de digitalizare a sistemului energetic?

Se reiau inscrierile in Programul Casa Verde 

Monoxidul de carbon face zeci de victime in sezonul rece. Respectarea unor reguli simple poate salva vieti

Video

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

Conferinta Energy Center - 6 iunie 2019

Gala Premiilor Energy-Center, Editia a doua

Gala Energy-center

Formular de contact

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.