0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua

Ministrul Economiei vede golanii peste tot in piata de gaze? De ce nu le-a eliminat inainte de liberalizare?

Posted On 29 mai 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: legea concurentei, liberalizarea pietei de gaze, OUG 114, piata de gaze, pretul gazelor naturale, Virgil Popescu

Pornind de la idea neadevarata ca romanii ar plati cel mai scump gaz din Europa, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a incercat sa explice, joi seara, de ce romanii “platesc cel mai scump gaz din Europa: “Piata a fost complet dezechilibrata in momentul aparitiei OUG 114 care practic a plafonat pretul la producator”, a spus Popescu.

“Piata a fost complet dezechilibrata in momentul aparitiei OUG 114 care, practic, a plafonat pretul la producator. Acel 68 de lei, la vremea aceea, era 68 de lei cu mult sub pretul pietelor regionale, iar pretul la consumatorul casnic si la consumatorul industrial a ramas cel putin la acelasi nivel. La industrial chiar a crescut. Practic, aceasta diferenta de pret s-a dus in buzunarul furnizorilor”, a spus Popescu intr-o emisiune la B1TV.

Potrivit ministrului, profitul s-a mutat de la producatori la furnizori nu numai in privinta gazelor naturale, ci si la energia electrica, companiile de stat Hidroelectrica si Nuclearelectrica fiind afectate.

“A fost o golanie facuta pe fata de Dragnea si de PSD la acea vreme. Cred ca domnul Valcov era creierul, pentru ca la acea vreme dumnealui era creierul economic al PSD. O golanie pe care noi, cei care am preluat guvernarea in 4 noiembrie, ne-am asumat ca o abrogam si am abrogat. Am negociat cu Comisia Europeana pentru ca acea OUG 114 ne-a adus si intr-un infringement cu Comisia Europeana si am promis si ne tinem de cuvant: liberalizarea pretului la gaze naturale incepand cu data de 1 iulie si a energiei electrice incepand cu 1 ianuarie 2021”, a spus ministrul.

Ministrul Economiei a afirmat ca in paralel cu liberalizarea pretului la gaze naturale va exista un program de gaze in asa fel incat gazul sa fie accesibil pentru consumator, “nu numai pentru cei 2 furnizori mari care cumparau cantitate”.

Virgil Popescu este de parere ca intreg sistemul trebuie astfel regandit incat sa fie pachete mai mici pentru ca tot consumatorul sa poata achizitiona.
Potrivit ministrului, schimbarea furnizorului nu este obligatorie, iar ceea ce fac acum cei care trimit oferte sunt “golanii”.

“Nu este obligatoriu sa schimb acum furnizorul, iar ce fac unii in momentul de fata, ca trimit oferte si spun ‘semnati cu noi ca tinem pretul constant, eventual mai scadem cu 1-2-3 lei’, iar mi se pare o golanie. Nu poti sa vii cu acest program in care tu cumperi gazul poate la 30 de lei, deci cu mult sub pretul la care il cumparai si tu mentii pretul catre clientul casnic sau catre clientul industrial care iti este captiv, la acelasi pret.

Or, acest lucru nu se poate intampla. O sa am o intalnire cu furnizorii, sa le explic ca doresc ca reducerea sau cel putin o parte din reducerea pretului de achizitie sa se regaseasca in pretul consumatorului, iar daca nu, am discutat cu Consiliul Concurentei si avem modalitate pe Legea Concurentei nu ii vom lasa ca profitul pe care l-ar putea obtine prin diminuarea pretului la gaze iar pe seama producatorilor pentru ca tot producatorii vor fi fraieriti. De data aceasta pretul pietei este jos si nu ai ce sa ii faci si ne vom asigura ca acea diferenta de pret se va gasi in factura”, a explicat Virgil Popescu.

Cat priveste viitoarele investitii in sectorul energetic, Virgil Popescu considera ca aici a descoperit blocajul si l-a si eliminate in acelasi timp. Este vorba despre Ordonanta prin care a fost exceptata de la vanzarea obligatorie pe bursa OPCOM a curentului electric produs in centralele noi a impulsionat investitiile.

“In Ordonanta pe care am dat-o saptamana trecuta, prin care am exceptat de la vanzarea obligatorie pe bursa OPCOM a curentului electric produs in centralele noi, practic am dat un boom investitiilor. Nu ştiti cat de multe solicitari au inceput sa vina la minister de la investitori din afara care doresc sa investeasca in Romania. Pana acum nu puteai sa te finantezi pe contracte de vanzare in avans a energiei electrice pe care urma sa o produci in Romania. Modificand legislatia, am dat un boost (impuls, n.r.) şi vom avea foarte multe investitii private in Romania”, a afirmat Popescu joi seara, la B1 TV.

Pe de alta parte, ministrul de resort a reafirmat ca, in urma cu cateva saptamani, a solicitat o strategie clara de investitii pentru fiecare companie din energie din portofoliul Ministerului Economiei, cu data limita de aprobare in Adunarile Generale ale Actionarilor 15 iunie.

“Mi-au venit strategiile. Le-am mai spus un lucru: de exemplu la Hidroelectrica sa nu vina cu proiecte de investitii din anii 90, de pe vremea lui Ceauşescu, sa le finalizeze, ca acelea nu se iau in calcul. Vreau sa leg indicatorii de performanta ai managerilor de realizarea acestor investitii. Hidroelectrica a venit cu un program de investitii in jur de 25 de miliarde de lei. Cu ferme eoliene offshore in Marea Neagra. Deci au vazut ca pot sa gandeasca. Vin şi cu proiecte pe hidrogen. Vin şi cu centrale cu panouri solare pe baraje”, a precizat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului de resort, şi Romgaz a venit cu un plan de investitii de aproximativ 15 miliarde de lei care probabil vineri va fi aprobat in Consiliul de Administratie şi care are şi componente de hidrogen şi de energie solara.

El a precizat, in context, ca a sugerat companiilor sa intre pe piata de furnizare şi a aratat ca, pana la sfarşitul anului, o sa fie producatori romani care intra şi pe piata de furnizare.

“Le-am mai spus un lucru: cred ca trebuie sa intrati pe piata de furnizare. Va plangeti la mine ca ANRE va da un regulament prin care va ia energia ieftina. De ce nu intrati voi direct pe piata de furnizare sa dati voi mai ieftin curentul catre cetateanul roman. Şi atunci caştigati mai mult. Nu mai trebuie sa dati la furnizor cu pret mic. Dati cu pret mai mare, dar suficient de mic pentru clientul casnic. (…) Pana la sfarşitul anului o sa vedem producatori romani care intra şi pe piata de furnizare. Pentru ca nu e suficient sa fii comod, sa spui ca iti realizezi planul de productie, ca faci atatia gigawati de energie electrica şi ai cui sa le vinzi ca ti-i iau furnizorii care, pe alta parte, vand catre populatie sau catre clientii industriali. Nu. Intra pe piata de furnizare, esti brand, ai pretul in mana, poti sa vinzi foarte bine şi tu catre piata de furnizare”, a precizat ministrul citat.

Producatorii vor putea incheia contracte bilaterale in afara pietei centralizate, la preturi negociate, cu respectarea regulilor de concurenta, pentru energia electrica provenita de la noi capacitati energetice de productie, puse in functiune dupa data de 1 iunie 2020, dupa ce Guvernul a modificat, in 14 mai, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale.

“Astazi am adoptat o Ordonanta de Urgenta foarte importanta, prin care am facut o serie de modificari la Legea Energiei electrice şi a gazelor naturale pentru a permite ANRE sa reglementeze pentru a doua perioada a anului 2020, de la 1 iulie, pentru a respecta calendarul agreat cu Comisia Europeana de dereglementare a preturilor la energie şi gaze naturale de la 1 ianuarie 2021. A doua parte a modificarii are legatura şi cu programul de guvernare liberal, de a stimula investitiile noi in productia de energie electrica. Prin obligativitatea tuturor de a vinde prin piata centralizata (OPCOM) investitorii straini nu puteau sa investeasca in Romania, cu contracte de vanzare anticipata. Am adoptat astazi noi articole prin care permitem derogare pentru investitiile noi, dupa data de 1 iulie 2020”, a declarat la momentul respectiv ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Articole pe aceeasi tema

  • Pe cine sa crezi? In timp ce companiile de distributie gaze solicita o liberalizare treptata a pietei, companiile producatoare vor liberalizare rapidaPe cine sa crezi? In timp ce companiile de distributie gaze solicita o liberalizare treptata a pietei, companiile producatoare vor liberalizare rapida
  • Dumitru Chisalita, AEI: 1,5 milioane de consumatori de gaze vor plati pret mai mare la gaze, desi au un contract cu pret fixDumitru Chisalita, AEI: 1,5 milioane de consumatori de gaze vor plati pret mai mare la gaze, desi au un contract cu pret fix
  • La vara, pretul gazelor naturale ar putea fi echivalent cu cel din 2008La vara, pretul gazelor naturale ar putea fi echivalent cu cel din 2008
  • Hai sa dam mana cu mana pe legea offshoreHai sa dam mana cu mana pe legea offshore
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Electrica se regrupeaza pe partea de distributie si servicii energetice

Next Story

Tehnologie pentru orasele viitorului, alimentarea cu energie a oraselor inteligente de maine

Articole pe aceeasi tema

0

Si neputinta e buna cate odata, cand ai ochelari de cal, dar te crezi baiat destept !

Posted On 3 mai 2022
, By Redactia
0

Câteva considerente la proiectul de Lege OffShore

Posted On 17 aprilie 2022
, By Redactia
0

Fondul de Modernizare este doar pentru companiile de stat?

Posted On 10 aprilie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

România - Oportunități și riscuri pentru independența energetică

Posted On 17 mai 2022

Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania

Posted On 17 mai 2022

Hidroelectrica aniverseaza 50 de ani de la punerea in functiune a Centralei de la Portile de fier I

Posted On 17 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.