0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020
Fabrica la Cristian a nemtilor de la Schaeffler incepe productia in masa a motoarelor electrice

Ministrul Energiei debordeaza de optimism in fata Parlamentului. In afara de povesti nu am aflat nimic concret

Posted On 15 iunie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: legea offshore, pretul la gaze, reactoarele 3 si 4 Cernavoda, situatia CE Oltenia, starea sistemului energetic, Virgil Popescu

Prezent in Parlamentul Romaniei, la “Ora Guvernului”, ministrul Economiei, Virgil Popescu a facut o radiografie sintetica a sistemului energetic romanesc in aceasta perioada dificila, concluzia finala fiind una optimista. Nimeni nu va iesi sifonat grav din criza economica, dimpotriva: va fi salvat si CE Oltenia, am incheiat si circul cu chinezii pentru reactoarele 3 si 4 si cu siguranta vom avea gaze mai ieftine. Cat priveste legea offshore, care ar fi trebuit demult modificata pentru ca investitiile la Marea Neagra sa aiba vreo sansa, responsabilitatea a fost pasata in curtea Parlamentului. Altfel spus, daca nu in acest an, probabil la anul va fi modificata aceasta lege, mult prea tarziu deja pentru investitori. Spicumi cateva din interventiile ministrului Energiei.

CEO:  Ajutorul de 1,2  miliarde euro se va transforma intr-un ajutor de restructurare care va asigura supravietuirea Companiei Energetice Oltenia și o va face performanta

Domnia sa a explicat: “A aratat ca energia a fost esentiala in aceasta criza, in pandemie. Aceasta energie a fost vitala pentru ca a trebuit sa aprovizioneze cu energie electrica absolut pe toata lumea. Energia și comunicatiile au stat la baza dezvoltarii economice in aceasta perioada.

Vorbim de Legea Offshore; m-ati intrebat de Legea Offshore. Am spus tot timpul ca Legea offshore nu se poate modifica decât prin consens in Parlament și ca Guvernul pâna nu va veni cu absolut nicio propunere legislativa.

Este dreptul suveran al Parlamentului și nu va oprește nimeni sa va apucati sa modificati Legea offshore, dragi colegi deputati și voi participa la orice reuniune a Parlamentului. Parlamentul este suveran și nu ma voi amesteca in a veni cu un proiect pe baza caruia sa discutam. Desigur ne dorim deblocarea investitiilor din Marea Neagra și sunt importante și prioritare pentru România. Este investitie strategica de securitate nationala care trebuie facuta. Doua lucruri trebuiau facute pentru a putea face aceasta de deblocare :

Abrogarea Ordonantei 114, care a tinut de Guvern – am facut-o;

Al doilea lucru: modificarea Legii Offshore; tine de Parlament; va rog frumos sa o faceti și vin ca și deputati și ca membru al Guvernului, vin sa discutam pe orice tema, pe orice proiect de lege pe care il veti face.

Reactoarele 3 și 4 de la Cernavoda

Reactoarele 3 și 4. Da, am spus-o de nenumarate ori:  cred ca dupa șapte ani de zile irositi pentru un proiect care nu a mers mai departe, acesta trebuie sa inceteze. De aceea am și luat decizia de a mandata in AGA pe reprezentantul Ministerului sa voteze pentru finalizarea negocierilor compania chineza, consortiu chinezesc. Acest lucru s-a intâmplat și de aceea Consiliul de Administratie trebuie sa  gasesc o noua strategie. Și va asigur ca veti vedea ca avem aceasta strategie și in perioada imediat urmatoare veti vedea  ca ne vom apuca efectiv pâna la urma de pornirea reactoarele 3 și 4. Nu de alta, dar suntem chiar intr-o mare intârziere. Daca mai stateam mult intepeniti in negocierile cu compania chinezeasca riscam sa avem probleme cu sistemul energetic national. Nu uitati ca reactorul 1 trebuie intubat in 2026.

Situatia Complexului Energetic Oltenia 

Compania energetica Oltenia: va inteleg tuturor ingrijorarea. Este și o ingrijorare a mea. Dar nu trebuie sa confundam miliarde de lei cu miliarde de euro. Cred ca acei colegi ai noștri care vorbeau, vorbeau de 5 miliarde de lei. Chiar saptamâna trecuta, joi  am avut o discutie pe baza programului de restructurare care este adus la minister. L-am discutat cu conducerea companiei, l-am discutat cu Consiliul Concurentei și va asigur ca acel ajutor de 1 miliard doua sute de milioane euro de salvare se va transforma, așa cum am promis, intr-un ajutor de restructurare care va asigura supravietuirea companiei energetice Oltenia și o va face performanta.  Și nu prin inchiderea totala a carbunelui, ci prin trecerea pe gaz a unor elemente de producere a energiei electrice și mentinerea unor centrale de producere in continuare pe carbune, care sa respecte normele de mediu. Acest lucru se va intâmpla și se va intâmpla anul acesta, exact in termenele propuse.

Liberalizarea pietei gazelor naturale

Ati vorbit de liberalizarea pietei gazelor naturale și ce facem pentru acest lucru. Nu cred ca exista un moment mai prielnic decât acuma de liberalizare a pretului la gaze naturale când pretul pe pietele europene și regionale este jos. Și ea nu vine singura, liberalizare vine cu un pachet de gas realease prin care producatorii sunt obligati sa vânda la un pret de pornire pentru licitatie la pretul pietei de la Viena care este foarte jos. Desigur am vazut reactii ale furnizorilor sau non reactii ale furnizorilor; anumiti furnizori care nu doresc sa scada pretul la gaze, doresc sa mentina oferta. Aceeași oferta, la același pret. Dar dupa mine, nu e un comportament corect in piata. Daca cumperi mai ieftin e normal sa vinzi mai ieftin. Și de aceea avem legea concurentei: in cazul in care vedem ca acest comportament continua, sa intervenim și pe baza Legii concurentei sa ii obligam pe acei furnizori, pâna ce piata se așaza timp de șase luni de zile, sa iși modifice ofertele in așa fel incât sa intre și alti competitori pe piata. Și sunt deja competitori pe piata care ofera mai un pret mai mic, dar tot aceasta Lege a energiei electrice  nu ii lasa, de exemplu pentru de la compania Oltenia sa vânda in Iași, pentru ca administrativ au o blocare – și trebuie rezolvat și acest lucru – ca trebuie sa aiba sedii acolo unde doresc sa vânda. Ori asta nu e normal. Ne vom asigura ca piata daca piata este libera, sa fie libera și functionala.

Vorbeti despre mediul de afaceri. Mediul de afaceri a fost lovit, IMM-urile au fost lovite. De aceea avem un program de 1 miliard de euro pentru investitii  pentru aproape toate domeniile:

-550 de milioane de euro vor fi granturi de pâna in 250 000 euro pentru investitii in aproape toate domeniile. 350 de milioane de euro vor fi orientate catre turism, Horeca, industria de evenimente și transport auto, cele mai lovite din industrie in aceasta pandemie, granturi de capital.

– 100 de milioane  vor fi destinati companiilor mici cu unul sau doi actionari, care nu au salariati și care nu au  putut beneficia de nicio protectie. Avem foarte multe programe pe care vrea sa le derulam. IMM Invest este un program al Ministerului de Finante și nu al Ministerului Economiei, dar va pot spune ca schema de ajutor este aprobata de UE. Modificarile din Parlament nu au fost aprobate și de aceea au fost suspendate aceste puncte de modificare a Ordonantei cu privire la IMM Invest tocmai pentru a obtine aprobarea Comisiei Europene, deci ea functioneaza și functioneaza pe o aprobare a Comisiei Europene.

Industria auto este prioritara pentru noi. Ea poate supravietui, este direct legata in aceasta pandemie de industria auto din spatiul European. Marile companii produc subansamble România sau produc autoturisme in România. Am vazut cu poate supravietui și prin comenzi de la stat. Ati vazut MAI și-a onorat acel  contract care exista, de 6.000 de autovehicule pentru Dacia Renault. Exista scheme de ajutor care vor fi implementate pentru companiile mari unde industria auto va fi prezenta.

Una e sa faci cu mâna ta o catastrofa, așa cum a fost OUG 114 facuta de acel Guvern PSD, alta este sa se intâmple o catastrofa, cum este aceasta pandemie.

Am promis prin Programul de Guvernare ca vom scadea preturile. Veti vedea ca de la 1 iulie vor scadea preturile la gaz. Faptul ca unii ofera aceleași preturi in bataie de batjocura nu inseamna ca așa va ramâne.

Vom defini consumatorul vulnerabil pâna la final de an. Ne vom tine de cuvânt. Daca spuneam termenul de 1 iulie nu ne tineam de cuvânt. Când vom liberaliza pretul la energie electrica, pe 1 ianuarie 2021, acel moment trebuie sa ne prinda pregatiti.

Am promis ca vom da drumul la investitii. Pentru prima data in istoria ultimilor an, companiile din energie și-au asumat programe de investitii pe 5 ani cu termene clare. Acest lucru a fost facut in urma aprobarii exceptarii de la obligativitate a tranzactionarii pe OPCOM a energiei produse de unitatile nou infiintate, adica practic de catre investitiile noi. Am promis in Programul de Guvernare și am facut. Vom stimula investitiile noi și vom avea apetit investitional in domeniul productiei energiei electrice in România. Va fi mai multa energie electrica, iar oferta va fi mai mare decât cererea. Asta ne-am dorit. Pretul energiei electrice este mare pentru ca avem cerere mai mare ca oferta. Avem multe capacitati de productie energie electrica, dar, din pacate, nefunctionale. La 1 ianuarie 2021 nu vom avea salturi masive, ci investitii multe și increderea investitorilor. Toate aceste lucruri le-am facut, și le vom face, in plina pandemie. Nu ne-a fost frica sa le facem și eu cred ca facem bine.

Negociem la Bruxelles și finalizam programul de creștere a retelei de distributie gaze naturale. Avem fonduri in POIM pe energie pentru programe pilot de creștere a retelei inteligente de gaze naturale. Nu mai putem extinde retelele ca pâna acum. Bruxelles vrea sa finanteze, dar vrea retele noi, moderne. Nu trebuie sa facem zgomot, nu trebuie sa ne batem cu pumnul in piept in presa, dar rezultatele se vor vedea. Vom folosi bani din fondul de modernizare de 4-5 miliarde de euro. O negociere nu se face cu zgomot, sau in presa, ca sa ne aratam in fata tuturor: “Uite, ce facem noi!”. România nu va fi vaduvita de banii pentru gaze naturale. Gazul natural va fi in casele românilor. ROMGAZ are in planul de investitii aprobat azi in AGA fabrica de metanol. Metanolul este prima, vor urma și altele. Pas cu pas le facem pe toate. Evident, cu sprijinul Parlamentului. Le multumesc colegilor de la USR pentru ca au votat Programul de Guvernare. Sa aiba rabdare. Suntem oameni de cuvânt și ne tinem de cuvânt.

Despre Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: Avem o reducere cu 10% a personalului, asta in conditiile in care am preluat o directie de la Agentia Nationala de Reglementare a Energiei Electrice fara oameni și am preluat schema de ajutor de stat pentru industria cinematografica, de la Comisia Nationala de Prognoza, tot fara oameni. Și cu toate acesta am reușit sa avem o reducere. Nu avem limbaj dublu. Cred ca v-ati uitat in alta parte, nu la un minister din Guvernul României”.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Hai sa dam mana cu mana pe legea offshoreHai sa dam mana cu mana pe legea offshore
  • Ministrul Economiei confirma esecul statului cand vine vorba de investitii: s-au gasit vinovatii pentru circul de la Iernut, dar nimeni nu plateste.Ministrul Economiei confirma esecul statului cand vine vorba de investitii: s-au gasit vinovatii pentru circul de la Iernut, dar nimeni nu plateste.
  • Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.
  • Ministrul economiei spune ca energia electrica pentru consumatorii casnici se ieftineste de la 1 ianuarie, specialistii sustin contrariulMinistrul economiei spune ca energia electrica pentru consumatorii casnici se ieftineste de la 1 ianuarie, specialistii sustin contrariul
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Campania Romania recicleaza a reinceput pentru baterii uzate si aparatura veche

Next Story

Rompetrol lanseaza serviciul Cashback in statiile sale din Romania. Clentii pot retrage numerar din cardul bancar cu comision zero

Articole pe aceeasi tema

1

Ministrul Economiei confirma esecul statului cand vine vorba de investitii: s-au gasit vinovatii pentru circul de la Iernut, dar nimeni nu plateste.

Posted On 23 februarie 2021
, By Redactia
0

Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.

Posted On 6 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Ministrul economiei spune ca energia electrica pentru consumatorii casnici se ieftineste de la 1 ianuarie, specialistii sustin contrariul

Posted On 16 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Sa-i multzumitzi cartitzei kgbiste...

Posted On 24 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.